Пт, 2024-03-29, 10:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:45
Чому в Швейцарії хочуть знизити обсяги соціальних програм - допомога краще роботи
Інші останні Новини Європейського Союзу

Допомога краще роботи? Чому в Швейцарії хочуть знизити обсяги соціальних програм

19 травня в швейцарському кантоні Берн відбудеться вкрай незвичайний референдум.

На порядку денному – питання про те, чи варто скорочувати обсяги соціальної допомоги для тих, хто потрапив у складну життєву ситуацію.

Цей референдум може мати принципове значення для всієї швейцарської системи соціальної допомоги.

"Підвищити привабливість праці"

Випадки зловживань соціальною допомогою, соціальне шахрайство, зростання виплат за лінією соціальної допомоги на користь певних груп населення (біженці) – порядок призначення та розрахунку соціальної допомоги давно вже став у Швейцарії предметом палких публічних дебатів.

Найзапекліші суперечки викликає питання про розмір мінімальної базової потреби в коштах для гідного життя (Grundbedarf) і необхідність її суттєвого скорочення.

Соціальна допомога у Швейцарії покликана допомогти людям, які опинилися у складній життєвій ситуації, все-таки зберегти гідний рівень життя і не "випадати" з соціального контексту. Станом на 2017 рік таку допомогу отримували близько 3,3% працездатних жителів країни. Важливо, що в більшості кантонів отримувач має повернути суму цієї допомоги після того, як його економічна ситуація якісно покращиться.

З огляду на те, що ця допомога виплачується з бюджетів кантонів, то і питання її скорочення було винесено на референдум в одному з них. Першими право висловити свою думку щодо такого важливого питання отримали виборці кантону Берн.

Їм запропоновано висловити свою думку про скорочення допомоги на 8%, а для осіб до 25 років і для тимчасово прийнятих претендентів на отримання статусу біженця – на 15% або навіть на 30% (для потенційних біженців, які не "докладають достатньо зусиль" для пошуку роботи або вивчення німецької мови).

Керівник Департаменту охорони здоров'я та соціального забезпечення уряду кантону Берн П'єр Ален Шнегг вважає, що такі зміни соціального законодавства є більш ніж виправданими і давно назріли.

Саме він вніс до Бернського кантонального парламенту відповідні пропозиції, які потім були схвалені депутатами і винесені на референдум.

Шнегг вважає ненормальною "ситуацію, коли людина з низьким рівнем трудових доходів наприкінці місяця має менше, ніж одержувач соціальної допомоги, який просто сидить вдома".

Даною реформою "ми хочемо підвищити привабливість і вигідність саме праці, ми хочемо зробити ефективнішими інструменти, за допомогою яких хочемо "витягати" людей зі сфери соціальної допомоги і більш активно реінтегрувати їх на ринок праці і зайнятості", – каже він.

Контрпропозиція від лівих

Гостра негативна реакція лівих і крайніх лівих кіл не забарилася. Виступивши з так званою "Народною контрпропозицією", вони вимагають і надалі розраховувати і призначати соціальну допомогу відповідно до нині чинних стандартів.

Крім того, "Контрпропозицією" передбачено надати довготривалим безробітним віком від 55 років, які вже майже "не мають шансів" знайти роботу, право отримувати не соціальну допомогу, а "додаткову соціальну виплату" за лінією пенсійного забезпечення. По суті, йдеться про право на достроковий вихід на пенсію.

"Ми не зможемо вирішити проблеми соціально вразливих верств суспільства атакою на інтереси найслабших", – вважає Мауране Різен, що представляє в парламенті кантону Берн Автономну соціалістичну партію.

З такою оцінкою погоджуються і в уряді. "Підвищений економічний тиск може призвести до негативних наслідків для психічного та психологічного здоров'я, збільшуючи ступінь соціальної невизначеності і невпевненості", – впевнена Коріна Хутмахер-Перре, директор консультаційного відділу SKOS – органу, який і розробляє нормативи соціальної допомоги.

За її словами, "розроблені норми є ретельно вивіреним компромісом, а тепер один кантон, Берн, демонстративним чином раптом відмовляється дотримуватися цих норм, що не може не засмучувати".

Солідарність кантонів

Однак є тут і одна особливість. На референдумі 19 травня йтиметься не просто про класичне протистояння правих і лівих.

Йдеться взагалі про те, яким шляхом у Швейцарії відбуватимуться в майбутньому розвиток і еволюція політики у сфері соціальної допомоги.

Починаючи з 1960-х років уряд публікує нормативні рекомендації щодо розрахунку соціальної допомоги. І хоча ці рекомендації не мають характеру законодавчого акта, однак за традицією кантональні парламенти і відомства соціальної допомоги уважно до них дослухаються.

Адже в іншому випадку країна може потрапити в ситуацію зростання "соціального туризму" і відтоку населення з менш "щедрих" з соціальної точки зору регіонів (кантонів) в більш "щедрі".

Свідомо протиставивши себе цим стандартам, кантон Берн порушив тим самим одне з найсуворіших швейцарських табу!

Саме тому рішення, яке ухвалить народ кантону Берн 19 травня, стане найважливішим прецедентом для всієї Швейцарії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 848 | Додав: adminA | Теги: Швейцаріїя, обсяги соціальних програм, допомога краще роботи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]