Чт, 2024-03-28, 23:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:34
Дефіцит бюджету-2013 не 50 млрд грн, а близько 104 млрд - екс-заступник голови секретаріату президента
Інші останні Економічні новини
В уряді стверджують, що дефіцит бюджету-2013 заплановано на рівні 50 млрд грн. Але насправді це не так: за досить приблизними розрахунками, насправді дефіцит складе близько 104 млрд грн, тобто 6,6% ВВП. А це - дуже високий показник на сьогодні.

Про це в коментарі виданню "Дзеркало тижня. Україна" заявив екс-перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.

По-перше, пояснює він, у дохідній частині бюджету-2013 закладено завищений показник надходжень податку на додану вартість (ПДВ) на суму близько 10 млрд грн.

"Звідки такі цифри? Справа в тому, що в дохідній частині всі очікування більш-менш реальні, крім внутрішнього ПДВ. За 11 місяців поточного року маємо цей показник на рівні 73,8 млрд грн, тобто приблизно 6,7 млрд грн середньомісячних надходжень. Тобто за підсумками поточного року в кращому разі ми отримаємо надходжень по внутрішньому ПДВ на 82 млрд грн. А на наступний рік уряд планує ці надходження на рівні 98,4 млрд. Тобто планується зростання більш ніж на 16 млрд грн, або приблизно на 20%. При тому, що номінальний ВВП, за урядовими планами, зростає лише на 10%. Таким чином, я вважаю, що це - завищений показник на суму близько 10 млрд грн", - пояснює експерт.

По-друге, що стосується видаткової частини, в дефіциті не враховуються кошти, які необхідно буде вливати в НАК "Нафтогаз України" для покриття різниці в цінах закупівлі газу і відпускних цінах для населення і теплокомуненерго.

"За моїми підрахунками, потрібно буде доплатити близько 27 млрд грн. НАК ж виділяється 8 млрд грн ОВДП і близько 5 млрд - компенсація, яка записана в бюджеті. Таким чином, ще близько 14 млрд грн - це непокритий дефіцит НАКу", - говорить Шлапак .

По-третє, в бюджеті остаточно не враховані пенсійні витрати. "На сьогодні борг Пенсійного фонду перед бюджетом становить майже 52 млрд. На наступний рік, я думаю, він не зменшиться. А записано компенсацію з бюджету - 22 млрд грн. Таким чином, 30 млрд не вистачає", - звертає увагу експерт.

"Склавши всі ці цифри, виходимо на вищезгаданий показник дефіциту в 104 млрд грн", - резюмує Шлапак.

Про те, що декларований урядом дефіцит держскарбниці наступного року дійсно складе 50 млрд грн сумнівається і екс-в.о. міністра фінансів Ігор Уманський.

"Що сильно бентежить в бюджеті? Якщо говорити про макропоказники, балансових цифрах, то це - розмір дефіциту, обсяг запозичень і, як наслідок, сума держборгу на кінець року", - зазначив він коментарі "Дзеркалу тижня".

"Якщо ми говоримо про джерела покриття дефіциту бюджету, то слід враховувати, що насправді він складе більше 50,5 млрд грн, які там закладені. Тільки покупки за рахунок ОВДП акцій НАК" Нафтогаз України "- на 8 млрд, на 1, 4 млрд - "Ощадбанку"; на 5 млрд - Аграрного фонду; на 300 млн - "Дунайського пароплавства", в сумі дають надбавку до дефіциту в 14,7 млрд грн. І це - не рахуючи недоїмки Пенсійного фонду та тарифної нестиковки в балансі НАКу , яка насправді буде набагато більше закладених у бюджеті компенсаторів на 13 млрд грн", - зазначає експерт.

Як відомо, держбюджет на 2013 рік було ухвалено на останньому засіданні Верховної Ради шостого скликання 6 грудня 2012 року.

3 грудня Кабінет міністрів України запропонував Верховній Раді затвердити державний бюджет на 2013 рік з доходами 361,5 млрд гривень, витратами - 410,70 млрд гривень, граничним розміром дефіциту - 50,4 млрд гривень.

Нагадаємо, у грудні 2009 року колишній перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак також прогнозував уряду екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко дефіцит бюджету-2010 на рівні 104 млрд грн або більше 10% валового внутрішнього продукту (ВВП).


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1023 | Додав: adminA | Теги: Дефіцит бюджету-2013, 104 млрд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]