Пт, 2024-04-26, 07:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:15
День прапора України: історія свята
Інші останні Культурні новини

прапор Україна З 2009 року День державного прапора України відзначають 23 серпня на загальнонаціональному рівні у всій території країни.

Спочатку День прапора України святкували лише у столиці на муніципальному рівні 24 липня. Це дата першого підняття українського прапора над мерією Києва у 1990 році. Загальнодержавним це свято стало у 2004 році. З 2009 року цей день перенесли на 23 серпня.

Цікаві факти про державний прапор України

Вперше поєднання синього і жовтого з’явилося на гербі Львова у 1256 році. Тоді Данило Галицький подарував місту герб, на якому був жовтий лев на блакитному тлі.

історія прапор Україна

Золотий і синій колір були у гербі Королівства Руського з XIV століття, як офіційно, так і на гербах місцевої знаті, князів та шляхтичів.

З XVIII століття синьо-жовті прапори часто зустрічалися у козаків Запорізької Січі. На прапорі був зображений козак в золотому чи червоному одязі.

Синьо-жовті прапори були трикутної форми, допоки у 1848 році за ініціативою Ради на міській ратуші Львова вперше підняли такий прапор прямокутної форми.

У битвах за свободу нації, під час революції у 1917 році, українські воїни йшли в бій під синьо-жовтими прапорами.

Український прапор був червоним, малиновим і червоно-синім, допоки не дійшов фінального синьо-жовтого кольору.

Ці кольори затвердила Центральна Рада на чолі з першим президентом в історії незалежної Української держави Михайлом Грушевським у 1918 році.

У часи УНР почалися суперечки щодо того, який колір має бути вгорі. Існує декілька теорій, що означають ці кольори, в залежності від яких і ведуть суперечки щодо розташування жовтого та синього. Так, наприклад, золоте, жовте - це символ Творця, Бога-Отця, духовне начало. Синій колір - все земне та свобода вибору, якою Бог-Отець наділив свої творіння.

Коли більшовики тимчасово панували на території нашої неньки та утворили УРСР, володимир ленін затвердив прапор республіки з червоним полем та синьо-жовтим прапорцем у верхньому куті. Проте у 1919 році синьо-жовтий колір взагалі зник з прапора.

Під час змагань із гандболу на Олімпійських іграх в Монреалі 22 липня 1976 року канадський студент українського походження розгорнув синьо-жовтий прапор, поки у цьому швидко не побачили небезпеку та не забрали з трибуни.

Пізніше, 26 квітня 1989 року, на третю річницю Чорнобильської трагедії, український активіст Юрко Волощак стояв із синьо-жовтим прапором на площі Ринок у Львові. Це стало першим випадком використання національного прапора за весь радянський період.

Найбільший прапор України за даними Книги рекордів України є "Донецький прапор", який пошила вдова донецького шахтаря Марія Бєляткова з ініціативи Союзу творчої молоді Донбасу. Його розмір складає 30 на 45 метрів - 1350 квадратних метрів. Цей прапор розгорнули у Донецьку 23 серпня 2007 року.

На дев'ятий фестиваль "Купальські зорі" 2 липня 2011 у Херсонській області пошили український прапор розмірами 150×50 метрів.

Найбільший намальований прапор України розмалювали кияни на Оболонській набережній у червні 2014 року.

Вперше наш прапор на вершині найвищого вулкана світу Охос-дель-Саладо в Андах встановили у 2016 році на висоті 6 872 метри.

З країн, де переважають слов'янські народності, лише український і боснійський не мають червоного кольору.

Найдовший український прапор за Книгою рекордів України має розмір 9,5 км, завширшки - 0,75 м. Такий прапор представили на акції "Ровесник Незалежності" у Тернополі 22 серпня 2010 року. Він теоретично міг оточити весь Тернопільський став.

23 серпня 2018 року у Дніпрі встановили одразу два рекорди України одним прапором: найбільший державний прапор України над містом (12×18 м, вага – 23 кг) та найвищий флагшток з українським прапором (висота –72 м).

22 серпня 2020 року у столиці біля Національного музею історії України Другої світової війни українці підняли державний прапор 16×24 метри на флагштоці висотою 89,17 метрів.

У 2021 році від Офісу президента України пролунала ініціатива, щоб у всіх регіонах до 30-річчя Незалежності України встановили державні стяги.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 446 | Додав: admin | Теги: день, прапор, історія, україна | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]