Пт, 2024-04-19, 11:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:36
День рідної мови: в Україні розвивають мови нацменшин, а не українську
Інші останні Офіційні новини

21 лютого по всьому світу відзначається День рідної мови. Цей день був започаткований у 1999 році на сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Він спрямований на підтримку мовного та культурного розмаїття.

Із цієї нагоди у Національній парламентській бібліотеці України відкрилася виставка словників, які засвідчують особливості розвитку української мови.

Цьогоріч також минає 100 років з виходу останнього тому чотиритомного видання "Словаря української мови" за редакцією Грінченка. Це був перший фундаментальний перекладний і частково тлумачний словник, який містив 68 тисяч слів!

З нагоди Міжнародного дня рідної мови, Голова Держкомтелерадіо України Олександр Курдінович і Міністр культури Михайло Кулиняк підписали спільне Звернення до представників національних громадських об’єднань, державних закладів культури та ЗМІ, повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів України.

Метою спільного Звернення є залучення широких кіл громадськості та засобів масової інформації до відзначення та висвітлення Міжнародного дня рідної мови як свята, що пропагує необхідність зміцнення державотворчої функції української мови, а також вільний розвиток та захист мов національних меншин.

"Подібне свято – це нагода ще раз оцінити здобутки нашої держави у сфері сприяння розвитку мов усіх національних меншин, які проживають на теренах України", - наголосив голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович.

Голова Держкомтелерадіо висловив вдячність Міністерству культури за сприяння у проведенні культурних заходів національних меншин, які зазвичай транслюються державними телеканалами.

"Ми повинні докласти максимум зусиль для того, щоб на території України могла вільно розвиватися мова кожної етнічної спільноти", - підкреслив Олександр Курдінович.

"Відзначення Міжнародного дня рідної мови є знаковим для України, адже на території нашої держави проживають понад 130 національних меншин", - зазначив міністр культури Михайло Кулиняк.

"Сьогодні, коли у світі залишилося ще чимало міжетнічних конфліктів, вагомим здобутком нашої держави є збереження міжнаціонального миру та злагоди в середовищі поліетнічного населення країни. Кожен представник національних меншин України має змогу послуговуватися та вивчати свою рідну мову в навчальних закладах чи в національних культурних товариствах".

Міністр також висловив сподівання, що збереження мовного розмаїття в країні і надалі консолідуватиме українське суспільство.

"Давайте берегти свою мову. Нехай рідне слово буде оберегом для кожного із нас", - наголосив Михайло Кулиняк.

Наразі налічується понад 100 мов національних меншин, які мешкають на теренах України. Відповідно до цього контексту і ведеться національна політика в інформаційній сфері країни. Так, низка обласних (регіональних) державних телерадіокомпаній ведуть мовлення стовідсотково українською мовою, яка є рідною для переважної більшості місцевого населення.

При цьому, відповідно до Конституції України, а також Закону України "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин", задовольняються потреби громадян щодо телерадіомовлення їх рідними мовами. Враховуючи компактність проживання певної національної меншини, обласні і регіональні державні телерадіокомпанії ведуть мовлення їх рідною мовою.

Нагадаємо, 9 листопада, в Україні відзначали День української писемності та мови. За православним календарем це день вшанування пам'яті преподобного Нестора-літописця.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1525 | Додав: adminA | Теги: а не українську, День рідної мови: в Україні розвива | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]