Пт, 2024-04-26, 02:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:42
Депутати внесли в документ більше тисячі правок - закон про олігархів
Інші останні Економічні новини

Народні депутати внесли до законопроєкту про деолігархізацію 1230 правок. Новий закон ініціював президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомив спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

«1230, якщо я не помиляюся. Я ще не аналізував, тому що немає таблиці, це поки тільки поправки, подані народними депутатами, потім процедурно вони формуються і тільки після цього можна буде з ними ознайомитися.

Але я впевнений, що вони будуть стосуватися багатьох питань … і за сумами, і по тому, хто може потрапити і не потрапить до цього переліку. Насправді і у мене, і у колег були ідеї про розширення критеріїв, згідно з якими людина може потрапити в так званий перелік осіб з великим впливом. Але я особисто не подавав відповідні пропозиції, тому що потім опоненти використовуватимуть це, як механізм затягування процесу або створення додаткових перешкод», – сказав Разумков.

Дмитро Разумков додав, що подані ним поправки до цього законопроєкту є організаційними, він пропонує розширити перелік чиновників, які потрапляють під декларування при контактах з олігархом або його представником, і «роблять закон більш якісним в плані використання деолігархізації як механізму».

Однією з ключових позицій, на думку Разумкова, є необхідність випередити орган, який буде займатися цими питаннями, зокрема веденням реєстру про олігархів, щоб «бізнес потім не говорив, що тут є якась заангажованість, і щоб влада розуміла, що великий бізнес не тисне на представників влади, тому що рішення будуть прийматися відповідною структурою».

«Якщо ми говоримо про підходи і про те, що потрібно було б змінити, то це орган, який включає в перелік олігархів. У запропонованому законопроекті це РНБО. На мою думку, як члена РНБО, в зв’язку з цим є конфлікт інтересів, тому що рішення про попадання в такий перелік «олігархів» повинні приймати не ті ж представники влади, з якими може контактувати бізнес.

По-друге, якщо ми говоримо про РНБО, там не виключний перелік осіб, які можуть входити в нього, тобто він може збільшуватися-зменшуватися, що також впливатиме на прийняття рішень. Але є і конфлікт інтересів, який ми точно не можемо допустити в такій сенситивній справі. Тому, на мою думку, це повинна бути незалежна комісія, яка може діяти при НАЗК, вона формується на конкурсних засадах і є незалежною, громадською і не буде вимагати додаткових коштів», – пояснив голова парламенту.

Законопроєкт «Про запобігання загроз національній безпеці, пов’язаних з надмірним впливом осіб, які мають значний економічний або політичний вплив в суспільному житті (олігархів») (№5599) Верховна Рада прийняла за основу 1 липня.

Згідно з опитуванням КМІС, більше половини (56,4%) українців не вірять, що закон про олігархів буде дієвим. Лише 20,4% респондентів впевнені, що закон стане загрозою для олігархів.

Верховна Рада розгляне закон президента України Володимира Зеленського про олігархів на початку наступної сесії. Тоді ж має відбутися голосування за законопроект про зміни ставок оподаткування під номером №5600.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 670 | Додав: adminA | Теги: закон про олігархів, тисяча правок, депутати | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]