Чт, 2024-03-28, 12:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:40
Деталі арбітражу з ЄС щодо лісу-кругляка у Раді розкрили
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

У Раді розкрили деталі арбітражу з ЄС щодо лісу-кругляка

Голова комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк (РПЛ) оприлюднив деталі підготовки уряду до арбітражу, який вирішить суперечку між Україною і ЄС щодо мораторію на експорт лісу-кругляка.

Галасюк на своїй сторінці у Facebook оприлюднив проект рішення про формування списку арбітрів, який, за словами депутата, погодив перший віце-прем'єр - міністр економіки Степан Кубів та "поклав на стіл" для схвалення прем'єр-міністром.

У квітні "Європейська правда" повідомляла, що уряд України та Європейська комісія завершили узгодження списку "нейтральних" арбітрів, один з яких має очолити арбітраж у суперечці про заборону експорту лісу-кругляка.

Згідно з Угодою про асоціацію, мають бути сформовані три групи кандидатів у арбітри по 5 людей у кожній – від України, від ЄС, а також "нейтральні", які не є громадянами ані України, ані Євросоюзу. Україна також призначила 4 із 5 кандидатів. Із кожної з трьох груп арбітрів буде вибрано по одному, які й сформують арбітражну групу.

Згідно із оприлюдненим Галасюком документом, ЄС запропонував у арбітри кандидатури Клауса-Дітера Елерманна, Джорджіо Сакердотті, Жака Буржуа, Пітера Яна Куйпера та Рамона Торрента.

Україна та ЄС також погодили кандидатуру 5 осіб, які не є громадянами жодної зі сторін та які можуть бути головами арбітражної групи. Це Вільям Даві (США), Хельге Селанд (Норвегія), Маріс Робер (Канада), Крістіан Хаберлі (Швейцарія) та Меріт Янов (США).

Україна пропонує наразі кандидатури чотирьох арбітрів: Сергія Гришка, Тараса Качку, Віктора Муравйова та Юрія Рудюка. Згідно з документом, у найкоротший термін Україна повинна подати Торговому комітету кандидатуру п’ятої особи, яка бажає і може виконувати функції арбітра.

Нагадаємо, Євросоюз погодився не ставити в якості умови фінансової допомоги Україні скасування мораторію на експорт лісу-кругляка. Натомість це питання вирішить спеціально створений арбітраж.

16 січня ЄС офіційно попросив провести консультації з Україною в рамках Угоди про асоціацію щодо її мораторію на експорт необробленої деревини. Консультації за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС є першим кроком у вирішенні спорів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1038 | Додав: adminA | Теги: ЄС, деталі арбітражу, рада, ліс-кругляк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]