Вт, 2024-04-16, 21:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:07
Для України двері НАТО відкриті: представниця Альянсу назвала умови членства
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Двері НАТО відкриті для України: представниця Альянсу назвала умови членства

Україна – це перша країна-партнер, яка отримує допомогу від НАТО безпосередньо. Про це заявила директорка Центру інформації та документації НАТО Вінета Клейне на пресконференції у Києві.

У столиці 18 листопада відбувся круглий стіл на тему: "Відносини Україна – НАТО в контексті сталого миру на Донбасі". Головними організаторами виступили Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння та Центр інформації і документації НАТО в Україні.

Вінета Клейне, директорка Центру інформації та документації НАТО, повідомила, що питання миру та стабільності в Україні є дуже важливим для Північноатлантичного Альянсу. За словами Клейне, тривалий конфлікт, що відбувається на Сході України, впливає на євроатлантичну безпеку.

"НАТО повинно зробити те, що Україна сама не може забезпечити для власної безпеки. Саме тому НАТО значно збільшили свою присутність та підтримку, як консультативну так і фізичну, для України. Була встановлена не одна комунікаційна платформа, щоб допомогти Україні в кризі, що наявна зараз", – зазначила Вінета Клейне.

Також директорка Центру інформації та документації НАТО підкреслила, що такий статус, як в України, НАТО надало лише 6 країнам. Це, наприклад, Австралія і Грузія, що демонструє, що Україна – це перша країна-партнер, яка отримує допомогу від НАТО безпосередньо.

Варто зазначити, Вінета Клейне прокоментувала можливе членство України в НАТО. За її словами, робоча група, яка підтримана секретарем, продовжує власну розробку щодо членства України в НАТО, однак думка українських експертів обов'язково буде врахована.

"Стосовно рішень, які ухвалюють в НАТО – ми їх завжди дотримуємось. Наші двері відкриті. Те, що Північна Македонія стала членом НАТО в березні 2020 року свідчить про це. Важливо підкреслити, що є різні фактори, які впливають на процес входження до НАТО, тому не все так просто", – заявила Вінета Клейне.

Варто нагадати, що 17 листопада міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО не варто підносити до рангу культу, тому що стати членом альянсу можна без ПДЧ. Шлях України до Північноатлантичного альянсу, на думку Кулеби, має бути чітко визначений за напрямком, інструментах та дедлайну.

Також участь в круглому столі взяли: Валентин Бадрак, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння; Михайло Самусь, заступник директора ЦДАКР з міжнародних питань; Валерій Кравченко, старший науковий співробітник відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень; Олександр Хара, експерт Центру оборонних стратегій; Олександра Цехановська, старший аналітик Групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру; Євген Магда, директор Інституту світової політики; Вальсамис Теотокіс, керівник проєктів Цільового фонду, Агенція НАТО з підтримки та постачання; Руслан Мирошниченко, полковник, начальник відділу цивільно-військового співробітництва штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 628 | Додав: adminA | Теги: україна, умови членства, двері НАТО, представниця Альянсу | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]