Чт, 2024-04-25, 02:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:59
Для захисту прав кримчан створять міжнародний комітет
Інші останні Новини з регіонів України

Правозахисники, адвокати та громадські діячі обговорюють питання створення найближчим часом міжнародного комітету, який би займався питаннями дотримання прав людини в окупованому Російською Федерацією Криму, заявляє голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Рефат Чубаров. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми зараз обговорюємо з адвокатами, в тому числі з присутніми тут (Миколою Полозовим і Марком Фейгіним - ред.), іншими громадськими діячами можливість створення міжнародного комітету, який би сконцентрував у своїй діяльності всі ті процеси, які відбуваються в Криму в сфері прав людини. Міжнародний правозахисний комітет, який знаходив би підтримку серед політиків, правозахисних міжнародних організацій, підтримку в забезпеченні прав людини в Криму, у вирішенні питання безпеки людей, які там проживають", - розповів Чубаров на прес-конференції у вівторок у Києві.

За словами Чубарова, якого цитує "Крим.Реалії", Міжнародний комітет із захисту прав людини в Криму буде презентовано найближчим часом.

"Ми зараз розмовляємо і з адвокатами... іншими громадськими діячами можливість створення Міжнародного комітету, який би концентрував у своїй діяльності всі ті процеси, які відбуваються в Криму в сфері прав людини", – сказав він.

"Міжнародний правозахисний комітет, який би знаходив би підтримку серед політиків, правозахисних організацій міжнародних, підтримку рішень у забезпеченні прав людини в Криму, у вирішенні питання безпеки проживання людей, які там проживали", – додав він.

"Найближчим часом ми зможемо оприлюднити засади створення цього комітету", – сказав Чубаров.

За його словами, робоча назва цього комітету – "Крим", і у своїй діяльності він буде спиратися, насамперед, "на можливості й досвід Меджлісу кримськотатарського народу".

Крім того, до його участі буде запрошено авторитетних експертів, представників громадських організацій – усіх тих, хто впродовж двох років займається питаннями забезпечення прав людини на Кримському півострові.

Одним із завдань комітету, за словами Чубарова, буде розробка механізму відвідування Криму адвокатами для участі в судових процесах над українськими громадянами на півострові й захисту їх ніхінтересів.

Як відомо, переслідування проукраїнських і кримськотатарських активістів стали частим явищем у Криму після його анексії Росією в 2014 році. Правозахисники закликають Кремль припинити порушення прав людини.

У свою чергу, влада в Москві й окупанти в Криму заперечують репресії проти кримських татар і українських патріотів на півострові.

Нагадаємо, що порушення прав людини в Криму мають системний, масовий і серйозний характер і їх не розслідують; окупаційна влада півострова всіляко перешкоджає діяльності організацій громадянського суспільства, найперше проукраїнських, а також збереженню і розвитку національної самоідентичності кримських татар і етнічних українців.

Як повідомлялося, 12 липня російська Федеральна служба фінансового моніторингу оприлюднила розширений перелік іноземців і росіян (до яких зараховано і кримчан), яких названо "терористами" й "екстремістами".

У списку є кримські журналісти Микола Семена, який як оглядач співпрацював із "Радіо Свобода" і його проектом "Крим.Реалії", і Ганна Андрієвська з Центру журналістських розслідувань. Загалом до списку внесено 6 тисяч осіб, з-поміж них 22 кримчан. "Терористами" названо Олександра Кольченка, Олега Сенцова, Олексія Чирнія та нещодавно звільненого Геннадія Афанасьєва.

До переліку внесли і голову Цивільного корпусу "Азов – Крим" Станіслава Краснова, якого судять за звинуваченням у незаконному поводженні зі зброєю, а СБУ підозрює у зв’язках із російськими спецслужбами.

Полозов: на процесі Чийгоза всі підсудні - кримські татари, а всі потерпілі - російськомовні

На судовому процесі у справі Ахтема Чийгоза, обвинуваченого в організації масових заворушень у Криму, російські окупанти розділили фігурантів справи за національною ознакою. Як повідомляє "112 Україна", про це заявив адвокат Чийгоза Микола Полозов.

"Він (Ахтем Чийгоз, - ред) вже понад півтора року перебуває під вартою. Щодо нього розпочався другий суд, оскільки перший був припинений. Справу розділили. І в цій справі є істотна специфіка: РФ розділила за національною ознакою фігурантів справи. Всі підсудні - це кримські татари, а всі потерпілі - це російськомовне населення, що, безумовно, жодним чином не позначається позитивно на міжнаціональних відносинах у Криму", - сказав він.

"Кримські татари, які проходять у справі "26 лютого 2014 року", по суті переслідуються РФ за їхню патріотичну позицію. Тому що тоді відбулося два мітинги. Один був сепаратистський, партії "Единство" Аксьонова. Другий був організований Меджлісом, і люди, що прийшли на цей мітинг, виступали за збереження Криму у складі України. Зараз це свого роду політична помста як Ахтему Чийгозу, так і іншим учасникам справи за їхню патріотичну позицію з боку російської влади", - переконаний адвокат.

"На жаль, російська влада випробує різні методи, новації в судовому процесі для того, щоб максимально утруднити доступ Чийгоза до правосуддя", - підкреслив Полозов. "Вперше в російській практиці в судовому процесі підсудний не присутній у залі суду, він присутній у режимі відеоконференції. Це стало можливо після прийняття Держдумою поправок у 2014 році щодо низки деяких складів, включаючи організацію масових заворушень, у чому звинувачують Ахтема Чийгоза... Немає жодних сумнівів, що результат заздалегідь вирішений", - заявив він.   

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 833 | Додав: adminA | Теги: захист прав кримчан, міжнародний комітет | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]