Чт, 2024-03-28, 13:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:04
Екологи критикують скорочення у міністерстві екології
Інші останні Офіційні новини

Відповідний законопроект вже подано до Верховної Ради. Цього тижня його розглядатиме профільний парламентський комітет. Тим часом українські екологи розгорнули масштабну кампанію проти цієї ініціативи. Нині міністерство екології в кожному регіоні має свої підрозділи, які не підпорядковані місцевим адміністраціям, і можуть самостійно давати або не давати дозволи на проведення господарської або іншої діяльності на території заказників та пам’яток природи.

Як розповів DW директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, з прийняттям законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів», співробітники цих управлінь будуть скорочені та переведені у відповідні відділи облдержадміністрацій і в них вже не буде теперішніх повноважень. «Усе вирішуватимуть місцеві «царьки». Захотіли - закрити заповідник, ніхто не буде заперечувати. Захотіли побудувати в Карпатах 200 ГЕС, теж ніхто не буде проти! Фактично, депутати хочуть ліквідувати міністерство. Це аналогічно тому, якби Генпрокуратуру позбавили обласних прокуратур, або МВС - обласних підрозділів!»,- застерігає Борейко.

"Краще погана система, ніж жодної"

Екологи також виступають категорично проти ліквідації Національної комісії з Червоної книги. Це рада вчених, які незалежно від позиції міністерства, ухвалює рішення щодо внесення рослин та тварин в Червону книгу, та дає дозвіл на вилов тварин, приміром, у наукових цілях. Якщо законопроект набуде чинності, цим перейматимуться міністерські чиновники: « Я так розумію, що ці вчені, які забороняють полювання на зубрів та вилов осетрів, як кістка в горлі для багатьох депутатів!», - каже директор Київського еколого-культурного центру

Голова харківської екологічної групи «Печеніги» Сергій Шапаренко вважає існуючу державну систему охорони природи «корумпованою». Проте, каже Шапаренко, краще мати погано працюючу систему, ніж ніякої: «Ось, приміром, місцеві управління, хай і погано, але все ж таки контролювали викиди промислових підприємств». Запропоноване скорочення представництв мінприроди в регіонах, на думку Шапаренка, це - «перерозподіл хабарів за дозволи ближче до міністерства» та продовження політики знищення будь-якої можливості ведення природоохоронної діяльності в Україні. Першим кроком, каже Шапаренко, було прийняття закону «Про містобудівну діяльність», який урізав повноваження управлінь охорони природи, дозволивши будівельникам не узгоджувати свої проекти.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1106 | Додав: adminA | Теги: Украина, екология | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]