Чт, 2024-04-25, 18:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:24
Експерти - українці, які виїхали з Польщі, повернуться туди
Інші останні Економічні новини

Українці, які виїхали з Польщі, повернуться туди - експерти

Більшість українців, котрі повернулися в Україну у зв'язку з пандемією коронавірусу, хотітиме знову виїхати на заробітки за кордон, як тільки це буде можливо. Про це сказав президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

За словами агентства Укрінформ, з Польщі в Україну від 15 березня повернулося приблизно 150 тис. громадян України. Згідно із підрахунками, у Польщі одночасно може працювати приблизно 1,5 млн українців. Це 10 відсотків, котрі виїхали, і це, «звісно, не мало, але це не критична кількість, як для польської економіки, так і для українського ринку праці», - підкреслив Воскобойник.

Він додав, що загалом за межами України працює приблизно 3,2 млн українців, зокрема, більшість у Польщі. З інших країн, де працюють трудові мігранти з України, повернулося на батьківщину також не більше 10 відсотків з них, - додав він.

Передусім, до країни повертаються особи, у яких у Польщі закінчилася можливість легального перебування, яке надається у більшості випадків на період від трьох до шести місяців, - зазначив Воскобойник. Дехто з тих, хто повернулися, втратили роботу і не змогли знайти нового працевлаштування. На думку голови Асоціації, наступний відтік українців з Польщі буде залежати від ситуації на польському ринку праці.  

«В Україні за попередні роки виник прошарок населення, який постійно їздить на роботу до інших країни (в основному, до Польщі). Ці особи в середньому пів року працюють закордоном і стільки часу перебувають удома», - сказав він. Воскобойник зауважив, що ці особи готові працювати за кордоном по 10-12 годин на добу, аби заробити більше, а перебування вдома сприймають як відпочинок.

За його словами, повернення українців на батьківщину значно не вплине на внутрішній ринок праці. Він підкреслив, що певна частина осіб, котрі повернулися, може зареєструватися безробітними та розраховувати на «мінімальну допомогу» від держави.

На його погляд, в Україні є достатня кількість вільних вакансій, на які могли би піти працівники, котрі повертаються з-за кордону. Однак, як додав він, вони не будуть задоволені цими посадами, оскільки пропонована середня зарплата в Україні в 3-5 разів менша, ніж оплата праці, яку вони отримують у Польщі.

«Тому більшість трудових мігрантів буде чекати на закінчення карантину та відкриття кордонів, аби знову поїхати на роботу», - додав Воскобойник. «Лише закриті кордони зможуть перешкодити цим людям виїхати, але ми знаємо, що така ситуація не триватиме довго», - вважає Василь Воскобойник.

Нагадаємо, польський уряд ухвалив спеціальні рішення для іноземців, що дозволяють, серед іншого, залишатися у Польщі на період пандемії, незважаючи на закінчення терміну дії їхніх дозвільних документів

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 757 | Додав: adminA | Теги: українці, Польща, експерти, повернення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]