Пт, 2024-04-19, 18:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:01
Європа нарешті домовилася, як витягнути Грецію з боргової ями
Інші останні Новини Європейського Союзу

Міністри фінансів країн єврозони до ранку 21 лютого досягли угоди шодо другої програми допомоги Греції обсягом 130 млрд євро, яка покликана скоротити рівень держборгу країни до 120,5-121% ВВП до 2020 року, заявив єврокомісар з економічних та фінансових питань Оллі Рен. Греції потрібні були кошти для погашення заборгованості на 14,5 млрд євро до 20 березня, передає "Інтерфакс-Україна". Питання про допомогу Греції обговорювалося на зустрічі міністрів фінансів країн єврозони, що тривала майже 12 годин.

У рамках програми фінансової допомоги Греція отримає від ЄС кредит у розмірі 130 мільярдів євро. Крім того, досягнуто попередньої домовленості з приватними інвесторами про списання боргів Греції на загальну суму 100 мільярдів євро.

За словами голови Єврогрупи, прем'єр-міністра Люксембургу Жана-Клода Юнкера, приватні кредитори спишуть 53,5% заборгованості за "старими" грецькими облігаціями при обміні їх на нові держпапери. При цьому ставка купона за новими грецькими бондами до 2014 року становитиме 2% річних, в 2015-2020 роках її буде підвищено до 3%, а в подальшому - до 4,3% річних.

Таким чином списання, які передбачаються угодою, дозволять скоротити загальну суму грецького боргу на 107 млрд євро. Досягнута угода передбачає скорочення до 2020 року державного боргу Греції до 120,5 відсотка ВВП.

"Нова програма є всеосяжною угодою задля того, щоб повернути бюджет та економіку Греції до стійкого стану", - заявив Юнкер.

Представники європейської влади будуть спостерігати за тим, наскільки успішно Греція реалізує поставлені умови. Європейський Центральний банк (ЄЦБ) розподілить прибуток від облігацій урядам країн єврозони, які, в свою чергу, направлять ці гроші на допомогу Афінам, повідомив Рен.

Тим самим ЄЦБ, у якого в результаті інтервенцій на ринку держпаперів нагромадилося грецьких облігацій на 50 млрд євро, не порушить вимог законодавства, яке забороняє йому кредитувати окремі країни.

Всі ці додаткові заходи повинні забезпечити зниження рівня боргу Греції до трохи більше 120% ВВП, що розглядається експертами як максимально "підйомний" для країни рівень. За підсумками 2011 року грецький держборг дорівнював 160% ВВП.

Досягнута міністрами угода має покласти край довгому періоду невизначеності щодо майбутнього Греції, який тримав у напруженні світові фінансові ринки. Водночас грецька економіка, згідно з оцінками офіційних кредиторів, залишається вразливою.

Нова угода з Грецією охоплюватиме набір вимог, що стосуються контролю за використанням кредитних коштів. Греція взяла на себе зобов'язання щодо скорочення держвитрат, реалізації програми приватизації, проведення структурних реформ.

В обмін на фінансову допомогу від Євросоюзу і МВФ Греція була змушена схвалити план скорочення держвидатків, що передбачає скорочення робочих місць у держсекторі на 15 000, лібералізацію трудового законодавства та зниження мінімальної зарплати до 600 євро на місяць проти колишніх 751 євро.

Заходи, на який уряд Греції пішов заради отримання кредиту, вкрай непопулярні у населення. У ніч проти 13 лютого, коли план скорочення держвидатків проходив узгодження в парламенті, в Афінах пройшли масові акції протесту, які переросли у заворушення і сутички демонстрантів з поліцією.

Нагадаємо, Греції необхідно отримати нові кредити до 20 березня 2012 р. - дати погашення держоблігацій на 14,5 млрд євро. Інакше Грецію може наздогнати дефолт, який "переслідує" її ще з минулого року.

У жовтні 2011 р. лідери Євросоюзу схвалили нову програму фінансової допомоги Греції обсягом 130 млрд євро. Паралельно почалися переговори з банками - власниками грецьких держоблігацій про прощення Афінам частини основного боргу за бондами. Проте Європа час від часу пригальмовувала надходження допомоги через відсутність гарантій виконання греками плану економії.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1166 | Додав: adminA | Теги: як витягнути Грецію з боргової ями, Європа нарешті домовилася | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]