Пт, 2024-04-26, 11:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:24
Європа перестає давати Києву гроші: чи то через Клюєва, чи то через закони
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європа закрила фінансування всіх програм бюджетної підтримки України обсягом понад 160 млн євро на рік. Зокрема, припинила давати кошти на реформу української державної служби. Як пише видання "КоммерсантЪ-Україна", формальною причиною для висунення претензій став закон "Про держслужбу".

"Цей закон не відповідає європейським стандартам. Ми наполягали на тому, що він не має бути підписаний. Тепер ми зупинили (фінансування на) програму на 70 млн євро, тому що не можемо здійснювати її, коли навіть основне законодавство не відповідає нашим стандартам", - заявив посол Євросоюзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра.

Однак високопоставлений представник Єврокомісії роз'яснив журналістам, що проблеми набагато масштабніші - припинена реалізація всіх секторальних програм бюджетної підтримки, в рамках яких Києву виділялося безоплатне фінансування.

Головною проблемою в Брюсселі вважають неефективний розподіл коштів, які надаються.

"У вересні (2011 року) ми переказали 31 млн євро, які мали піти на програми енергоощадження. Однак ці кошти були витрачені не на заощадження, а на лінії електропередач, які зв'язали сонячні електростанції (СЕС) в Криму та Одеській області із загальною енергетичною мережею країни. Вам повинно бути ясно, про які СЕС йдеться, адже в Україні не так багато станцій, що мають стосунок до Андрія Клюєва", - розповів європейський чиновник.

Слід зазначити, що головним виробником сонячної енергії в Україні є компанія Activ Solar. Менеджером з її розвитку є син першого віце-прем'єра - Богдан Клюєв. В результаті припинення фінансової підтримки з боку ЄС Київ не зможе отримати значні суми.

"На 2012 рік Україна вже запросила 88 млн євро. Ще на 79 млн євро буде надіслано офіційний запит найближчим часом, оскільки Київ виконав секторальні критерії для їхнього отримання. Але ми не перерахуємо жодного траншу доти, поки не побачимо в Києві щирого прагнення виправити ситуацію. Ми можемо чекати тижні, місяці, навіть роки. Хоча я сподіваюся, обмежиться кількома місяцями", - наголосив представник Єврокомісії.

Радник президента, керівник Головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації президента Андрій Гончарук запевнив, що в адміністрації знають про зупинку бюджетної підтримки ЄС, і президент доручив голові Міністерства фінансів Валерію Хорошковському розбиратися в ситуації.

Зазначимо, бізнес сонячної енергетики першого віце-прем'єра Андрія Клюєва зареєстровано на траст у Ліхтенштейні, який також пов'язаний з родиною Януковича. Як відомо, Клюєв як перший віце-прем'єр очолив Комісію інвестиційних проектів, яка одним з перших рішень виділила державну підтримку 200 мільйонів гривень запорізькому "Заводу напівпровідників" для розвитку напрямку, що полягає в створенні сонячних електростанцій.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1040 | Додав: adminA | Теги: Європа перестає давати Києву гроші | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]