Чт, 2024-04-25, 00:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:47
Європа вказує Україні на вади в системі права
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Сьогодні Рада Європи (РЄ) оприлюднить звіт комісара з прав людини про ситуацію в Україні. За інформацією видання "КоммерсантЪ-Украина", документ буде містити жорстку критику української системи судочинства. Напередодні публікації комісар РЄ Томас Хаммарберг розповів про основні претензії до української влади та можливі шляхи вирішення проблем України, викликаних обвинувальним вироком екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Звіт буде в значній мірі про те, як працює українська система юстиції, він буде містити критичні зауваження та пропозиції РЄ. "Випадки корупції, політичного впливу на судові процедури чинять згубний вплив на рівень дотримання прав людини. Частина проблем обумовлена нерівноправністю сторін у судовому процесі - у звинувачення в Україні занадто багато влади. Є проблеми, пов'язані з прямим або непрямим політичним впливом на суди. І, нарешті, Україні потрібно боротися з насильницькими методами роботи правоохоронних органів - як при затриманні, так і при розслідуванні злочинів", - окреслив Хаммарберг основні порушення прав людини в Україні.

Комісар констатує, що зараз проблеми України схожі з тими, що він бачив кілька років тому. "Схоже, що достатнього поліпшення не відбулося. Звучать ті ж звинувачення на адресу міліції. Жертві міліціонера важко домогтися порушення справи і дуже важко притягти його до відповідальності. Ця проблема повинна вирішуватися як за допомогою демократичного нагляду за діяльністю міліції, так і шляхом введення ефективного незалежного механізму внутрішніх розслідувань. А зараз у вас фактично діє принцип міліцейського імунітету", - відзначає він.

Говорячи про порушення прав людини стосовно колишніх чиновників, Хаммарберг заявив, що в справі Юлії Тимошенко було прийнято неправильне рішення заарештувати її в ході процесу. "Ви ж знаєте - ніхто не може бути визнаний винним до рішення суду, тому попереднє затримання можна застосовувати виключно в тих випадках, коли є ризик втечі обвинуваченого або коли є вагомі докази його тиску на учасників процесу. У випадку Тимошенко не було ні першого, ні другого. Я бачу саме цю проблему", - говорить він.

Зауважимо, що в січні на закритій зустрічі з дочкою екс-прем'єра Євгенією Тимошенко Хаммарберг висловлювався більш жорстко, заявляючи, що вибори не можуть бути визнані демократичними без участі лідера найбільшої демократичної опозиційної партії.

"Перш за все для мене важливо, що з людиною повелися некоректно, порушивши демократичні стандарти, і хто б не був на місці Юлії Тимошенко, я би зайняв таку ж позицію. Якби на суді було доведено, що пані Тимошенко здійснила злочин, який робить неможливим її участь у виборах, тоді інша справа. Але я таких доказів досі не побачив. І з урахуванням фактів, які представлені на даний момент, я не бачу причин для відсторонення Тимошенко від виборів", - заявив єврокомісар.

В України є два виходи з цього глухого кута, зазначає Хаммарберг: "Або влада в ході чесного неупередженого судового процесу підтвердить, що Тимошенко дійсно скоїла злочин, або вона виходить на свободу і бере участь у виборах".

На думку комісара РЄ, з Луценком ситуація така ж. "Те, що я говорив про Юлію Тимошенко, - це питання коректності процедур. Караючи людину, в тому числі забороняючи йому балотуватися на виборах, українська влада повинна довести інкримінований йому злочин, а цього так і не відбулося. Так що на нинішній стадії, якщо не будуть надані нові факти і нові докази, він повинен бути допущений до виборів", - вважає Хаммарберг.

Біди в Україні не тільки від судової реформи Януковича 2010 року

У 2010 році Україна прийняла закон про судоустрій. Сьогодні РЄ критикує цей документ. Однак Комісар ЄС вважає, що не можна говорити, що всі проблеми криються в цьому законі. Багато які з них давні й існували задовго до прийняття закону "Про судоустрій".

"Приміром, якщо ми говоримо про систему призначення суддів, то політична складова була тут раніше і залишилася сьогодні. Процедури в суді дуже тривалі, до прийняття рішення проходить багато часу. Є чимало випадків, коли на практиці рішення судів не виконуються. Ми стурбовані надмірним застосуванням досудового затримання, в результаті чого люди, які цілком можуть бути невинними, надовго опиняються у в'язниці", - говорить він.

Комісар вважає, що повинен бути проведений суттєвий перегляд законів про діяльність судової системи. "Але я хочу зазначити, що Київ вже почав цю роботу. І ми хотіли б, щоб ваша влада врахувала наші рекомендації. Тоді нова система буде відповідати міжнародним стандартам. Також добре, що зараз готується перегляд законодавства про прокуратуру, про адвокатуру. Україна змінює і кримінально-процесуальний кодекс, що вирішить ряд тривожних для всіх проблем", - сподівається Хаммарберг.

Комісару важко сказати, як широко поширене втручання влади в судовий процес: "Звичайно, це зустрічається в найбільш чутливих процесах. Слід також не забувати, що буває не тільки прямий, а й опосередкований вплив: коли суддю призначають вести справу, і він розуміє, що влада хотіла б отримати той чи інший результат розгляду".

А з приводу розподілу справ між суддями, то це хвилює багатьох в Україні: і те, як розподіляються справи, і те, що деякі справи потрапляють до молодих суддів, призначених на п'ятирічний термін і в зв'язку з цим найбільш схильних до тиску ззовні. "Вам належить створити таку систему, яка переконає людей в неупередженості розподілу справ. Безумовно, потрібен певний рівень автоматичного розподілу, але при цьому повинна залишатися можливість доручати складні справи більш досвідченим суддям", - вважає Хаммарберг.

У Європі також помітили, що в Україні склалася думка, що більшість суддів бере хабарі. "Років п'ять тому, коли я вперше приїжджав в Україну, люди говорили мені, що не вірять судовій системі. Зараз ця ситуація зберігається. Вам не вдасться захистити судову систему від хабарів до тих пір, поки ви не забезпечите суддям дохід, що дозволяє їм не залежати, скажімо так, від "приватних внесків". І друга складова - потрібна система покарання суддів-корупціонерів, яка забезпечувала б реакцію на повідомлення про хабарі, щоб кожен суддя розумів, що брати хабарі для нього занадто ризиковано", - говорить комісар РЄ.

У роботі Конституційного суду, зазначає Хаммарберг, теж є проблеми, так само як і у Верховному суді: "Я не хочу вдаватися в дискусію, що було причиною цих проблем, але можу констатувати, що довіра людей до названих судів невисока".

В Європі вважають, що влада може отримати підтримку народу, коли налагодить незалежне судочинство

Якщо Україна не виконуватиме рекомендації, що містяться в доповіді комісара з прав людини, то критика з боку Європи продовжиться. Однак головне, на думку Хаммарберга, - це потрібно зробити не для того, щоб задовольнити міжнародне співтовариство.

"Ці зміни насамперед покликані поліпшити ситуацію всередині країни і в кінцевому підсумку забезпечити (владі) підтримку народу. Ми переконані, що наші рекомендації цілком відповідають тому, що хочуть побачити люди. Адже українцям потрібна незалежна, не підвладна корупції і тиску судова система", -вважають у Європі.

Однак 1 квітня Хаммарберг покине свій пост, його займе новий комісар РЄ з прав людини Нільс Муйжніекс. Він повинен підтримати позицію щодо України.

"Ми багато розмовляли, і його оцінка ситуації збігається з моєю. Є питання, в яких він ще не настільки поінформований, і це природно. Але я не бачу приводів вважати, що по якомусь із них він буде дотримуватися іншої лінії", - підсумував Хаммарберг.

Нагадаємо, претензії Європи до української системи юстиції звучали і раніше. Так, на останній сесії ПАРЄ було ухвалено резолюцію "Функціонування демократичних інститутів в Україні", яка вимагала від Києва негайних змін в застарілій системі судочинства.

Президент України Віктор Янукович назвав тоді корисною резолюцію ПАРЄ, де міститься критика на адресу української влади. Він запевнив міжнародне співтовариство, що Україна неухильно дотримується європейського курсу інтеграції і проводить всі необхідні реформи. Наприклад, Верховна Рада вже прийняла в першому читанні президентський проект КПК, який нібито сподобався європейським експертам.

Свого часу фракція БЮТ вимагала прийняття цього законопроекту, заявляючи, що він дає шанс на неупереджений суд. Однак потім опозиція заявила, що новий Кримінально-процесуальний кодекс фактично перетворить СБУ на НКВС при президенті, таким чином позбавляючи українців права на захист.

Нагадаємо, коли в Україні максимально загострилася обстановка з демократією на тлі політично мотивованих арештів лідерів опозиції, президент Віктор Янукович спробував пом'якшити жорстку критику Європи, пообіцявши в проекті нового Кримінально-процесуального кодексу передбачити суд присяжних, розширити права адвоката і декриміналізувати окремі статті. Однак це не допомогло Тимошенко вийти на свободу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1182 | Додав: adminA | Теги: Європа вказує Україні на вади в сис | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]