Чт, 2024-03-28, 10:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:11
Freedom House натякає, що Україна, якою править сім'я, дочекається санкцій
Інші останні Політичні новини

Україну відвідала міжнародна місія з питань свободи слова, що об'єднала громадських активістів і правозахисників. В рамках місії представники міжнародної правозахисної організації Freedom House зустрілися з представниками влади та опозиції. Президент Freedom House Девід Креймер розповів, що Україна може зіткнутися з жорсткою реакцією Заходу в разі, якщо в країні й далі згортатимуться демократичні права і свободи. Про це він сказав в інтерв'ю виданню "КоммерсантЪ-Украина".

Представники Freedom House приїхали в рамках підготовки нового звіту для того, щоб зрозуміти, як змінилася ситуація зі свободою слова, демократією і дотриманням прав людини в країні за минулий рік. За підсумками візиту в Україну, в кінці травня - на початку червня, організація представить доповідь.

"З одного боку, ми відзначаємо деякі поліпшення, а з іншого - є деякі погіршення. Серед поліпшень я б відзначив ухвалення закону, який спрощує роботу громадських організацій, закон про доступ до інформації, а також кроки України на шляху до підписання угоди з Євросоюзом", - каже Креймер.

"Ну, а погіршують загальну ситуацію в країні судове переслідування лідерів опозиції, централізація влади в руках однієї сім'ї, а також тих, хто близький до неї. Мінусом є і те, що роботу в уряді надають за родинним принципом або дають фінансові преференції залежно від наявних зв'язків. Така ситуація є і в інших країнах, і це називається корупцією. Також ми відзначили порушення у сфері виборів. Я говорю зараз про вибори мера Обухова, не варто забувати і про порушення, які були зафіксовані на місцевих виборах восени 2010 року. Ми очікуємо, що подібні порушення не повторяться на парламентських виборах 2012 року. Важливо, щоб майбутні вибори пройшли прозоро й опозиція брала в них участь", - додав він.

У своїх попередніх звітах експерти Freedom House вже констатували факти вибіркового правосуддя в країні, говорили про централізацію влади, рекомендували зупинити політично вмотивовані переслідування. Хоч нині знову кажуть про ті ж самі проблеми, вони не вважають, що їхні рекомендації не дали результату: "В їхній основі лежала ідея в необхідності формування і розвитку громадянського суспільства, і мушу визнати, що за рік громадянська активність в Україні зросла", - каже директор організації.

Креймер сподівається, що його щира розмова з Януковичем не нашкодить Тимошенко і Луценку

Під час візиту в Україну Креймер провів переговори з Віктором Януковичем, генпрокурором Віктором Пшонкою, першим заступником голови СБУ Петром Шатковським, головою Мін'юсту Олександром Лавриновичем. Крім того, правозахисників допустили до Юрія Луценка в СІЗО і до Юлії Тимошенко в колонію.

"З паном Януковичем я знайомий вже кілька років. Наша зустріч була конфіденційною. Він приділив мені півтори години свого часу, і у нас вийшла дуже щира розмова. Я дуже йому вдячний, що він уділив мені стільки часу", - зазначає Креймер.

Однак він не знає і не має ані найменшого уявлення, чи піде на користь лідерам опозиції його бесіда з Януковичем. "Принаймні, сподіваюся, вона не завдасть їм шкоди. В інтересах вашої країни, Євросоюзу і США якнайшвидше піти в демократичному напрямку, а це прямий шлях до євроінтеграції України", - додав він.

"Справи проти Тимошенко і Луценка тепер - у центрі уваги громадськості. У зв'язку з цим ми вирішили, що буде дуже важливо зустрітися з ними особисто, і в цьому нам посприяла Генпрокуратура. Відразу скажу, що ми не експерти по в'язницях, щоб оцінювати умови їх утримання. Нам було важливо почути їхню думку про ситуацію, в якій вони опинилися", - розповідає Креймер.

"Нам показали камеру Луценка, але за ті 15 хвилин, які тривав наш візит, не можна скласти цілісного враження про умови. Ми говорили про причини арешту, його бачення цієї ситуації і виходу з неї, про його звільнення. Він вважає, що його несправедливо засудили. І ми домовилися, що наступного разу, коли ми зустрінемося, він буде не у в'язниці", - розповів Креймер про зустріч з Луценком.

"Що стосується Тимошенко, то німецькі та навіть українські лікарі сходяться на думці, що їй необхідно отримати лікування за межами колонії. Ми вже знаємо про те, що її переведуть у медичний заклад, де вона отримає кращий, ніж у колонії, догляд. Я впевнений - їй буде краще за межами в'язниці", - додав він.

Ситуація в Україні нічого хорошого з боку Заходу їй не обіцяє

США радять Україні більше уваги приділяти демократичним ініціативам і громадянському розвитку суспільства. Девід Креймер зазначив, що американський уряд детально вивчило минулорічний звіт Freedom House: "Я сподіваюся, що українська влада зрозуміє - США турбуються не тільки про високозбагачений уран, хоча й це, безумовно, важливо, а й про політичний курс країни загалом".

"Не так давно в Конгресі США і в Раді Європи обговорювалася можливість застосування санкцій стосовно України. Я не можу стверджувати, що ця дискусія знайшла відгук на урядовому рівні в США і ЄС. Але обговорення подібного питання на моїй пам'яті проходить уперше. І це нічого хорошого Україні не обіцяє", - зазначив Креймер.

"Я сподіваюся, що до санкцій не дійде, і Україна виконає резолюцію ПАРЄ. У лютому цього року в комітеті з міжнародних відносин Сенату США дискусію про санкції почав колишній посол США в Україні Стівен Пайфер (1997-2000 роки ). Він дуже розумний, цілеспрямований політик і має намір і далі лобіювати це питання. І якщо він заговорив про санкції, то це означає, що це справжня проблема для України. Але будемо сподіватися, що до санкцій справа не дійде", - каже він.

FH: за Ющенка і Тимошенко уряд був недієздатним, але демократії в країні було більше

Ситуація в Україні краща, ніж ситуація в інших пострадянських державах. "У нашому звіті "Свобода у світі", який ми випускаємо ось уже 40 років, Україна - одна з трьох пострадянських країн, яких ми оцінили як "частково вільні". Латвія, Литва та Естонія належать до категорії "вільних" країн. Україна, Грузія і Молдова - три країни, які ми оцінюємо як частково вільні. З 2005-го по 2010 рік Україна була в статусі "вільної" країни, але потім ми знизили ваш рейтинг", - нагадав директор Freedom House.

Різниця між "вільною" і "частково вільною" країною залежить від кількості балів, які присвоюються країні на основі 23 параметрів, за якими правозахисники оцінюють кожну країну.

"У нашому звіті за минулий рік вказується, що ми не вважаємо, що ситуація за колишнього уряду (президента Віктора Ющенка і прем'єр-міністра Юлії Тимошенко) була кращою. Там було багато проблем, і це був недієздатний уряд. Там було багато корупції, але проводилися чесні вибори, громадянське суспільство було активним. В більшості своїй журналісти були незалежними, й опозиція мала можливість брати участь в політичних процесах", - зазначив він.

"Дещо змінилося за нового уряду (президента Віктора Януковича, прем'єр-міністра Миколи Азарова): почалися переслідування опозиції, зафіксовані порушення на місцевих виборах 2010 року. Ми також побачили, що роль СБУ збільшується. У мене взагалі склалося враження, що СБУ відіграє величезну роль у вашій країні", - зауважує Креймер.

А зараз люди можуть вільно висловлювати свої думки, але дехто розплачується за це. "Ситуація зі свободою слова не ідеальна, але вона далека від критичної. Медіа повинні контролювати дії уряду, виступати проти тих, хто зловживає владою. Вони допомагають перемогти корупцію і змушують уряд діяти чесно. Журналістів не повинні залякувати, переслідувати, заарештовувати, це обов'язок країни - підтримувати журналістів. Головними проблемами для України залишаються політичні переслідування і корупція. І щоб поліпшити ситуацію, потрібна як політична воля, так і законодавчі зміни", - наголошує голова правозахисників.

Нагадаємо, у доповіді Freedom House щодо стану свободи в світі за 2012 рік експерти зазначили, що президент Віктор Янукович розпочав систематичну кампанію зі знищення в Україні будь-якої життєздатної опозиції. Загалом за підсумками 2011 року Freedom House знизила на один пункт рейтинг політичних прав в Україні - з трьох до чотирьох.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1000 | Додав: admin | Теги: україна, Freedom House | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]