Чт, 2024-04-25, 14:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:55
Голова ФРНГ про майбутнє української газотранспортної системи
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Доля української газотранспортної системи досі не визначена. Уже з наступного року управляти нею мав би окремий незалежний оператор – саме так газовий ринок працює в Європі. Натомість в Україні нині існує одразу два сценарії створення такого оператора, позаяк бачення Кабміну та Нафтогазу розійшлися. Але діючий уряд наполягає на своєму варіанті.

Фахівці ж наголошують: в разі вибору неправильної моделі нового оператора ГТС, Україна ризикує втратити мільярди доларів і знову опинитися в заручниках у Газпрому.

Таку думку, зокрема, висловив Голова Всеукраїнського галузевого об’єднання "Федерація роботодавців нафтогазової галузі" (ФРНГ), яке об'єднує провідні вітчизняні підприємства нафтогазової галузі, Віталій Щербенко.

У своєму коментарі на офіційній сторінці ФРНГ у мережі Facebook фахівець наголосив, що вирішуючи долю власної газотранспортної системи, Україна знову ризикує потрапити у пастку Газпрому. Щоб цього не сталося, ми повинні обрати правильну модель відокремлення оператора газотранспортної системи (анбандлінгу).

Нафтогаз пропонує зробити так, як радять у Європі: труби окремо, торгівля газом окремо. І при цьому зберегти шанс на виграш у суді з Газпромом. Уряд хоче зберегти і те, й інше під своїм безпосереднім контролем. Незалежності оператора не буде. При цьому Нафтогаз ще й втратить право вимагати мільярди в суді у Газпрому. Нафтогаз пропонує модель ISO і передачу ГТС оператору на праві концесії. ГТС залишиться у власності держави, але оператор матиме достатньо повноважень, щоб вважатися незалежним. Це відповідатиме європейським законам і оператор отримає міжнародну сертифікацію. Кабмін пропонує переставити активи з однієї своєї кишені в іншу і назвати це «незалежним оператором».

При цьому Кабмін залишить за собою значний контроль і над Нафтогазом, і над оператором ГТС. Це фейк, який нікого не переконає ані в Європі, ані в Росії. Вибір такої моделі анбандлінгу стане справжнім подарунком для Кремля - пише на офіційній сторінці ФРНГ пан Щербенко.

Нагадаємо, раніше ФРНГ, метою якого є представництво і захист інтересів підприємств нафтогазової галузі на всеукраїнському та міжнародному рівнях, повідомляла про успішний приклад співпраці територіальної громади на Полтавщині з АТ «Укргазвидобування». Спільними зусиллями вдалося викупити земельну ділянку, де планується пробурити газову свердловину, та доступ до якої раніше було заблоковано. Цей випадок показовий тим, що вперше вдалося застосувати механізм придбання землі для суспільних потреб, який в Україні діє вже дев’ятий рік. Відтепер видобуток українського газу вдасться збільшити, а громада отримає відповідні рентні відрахування.

Раніше цього року ФРНГ підтримала також початок роботи першої в Україні онлайн платформи, яка безкоштовно надає користувачам різноманітну інформацію та консультації з питань газу ГазПравда. Експерти сервісу, серед іншого, консультують споживачів про температурні коефіцієнти на газ, рахунки, субсидії, встановлення газових лічильників та інші актуальні питання побутового споживання природного газу у Львові та по всій Україні. Скористатися цим безкоштовним сервісом можуть як приватні, так і юридичні особи, яких цікавлять платіжки за газ - чи то за власну оселю, офіс, магазин спортивних добавок чи дитячих іграшок, ресторан чи будь-який інший об'єкт малого бізнесу в Україні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1134 | Додав: admin | Теги: майбутнє, українська, система, газотранспортна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]