Пт, 2024-04-26, 06:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:57
Готуються до вступу в НАТО Швеція і Фінляндія
Інші останні Новини Європейського Союзу

Військові Фінляндії та Швеції беруть участь в найбільших цього року навчання Northern Forest – 21 ( «Північний ліс – 21»), які проходять на півночі Фінляндії на полігоні Роваярві. Він розташований на території муніципалітетів Рівному і Кемиярви. Також вчення торкнуться районів Соданкюля і Киттиля. В них задіяні 7000 військовослужбовців, з яких 2 тисячі є резервістами, інформує Barents Observer.

Стратегічною метою навчань є відпрацювання ведення вогню і взаємодію військ в складних погодних умовах Північної Фінляндії. У той же час тактичної метою навчань є втілення на практиці концепції військової співпраці між Фінляндією та Швецією в умовах ймовірної агресії з боку Росії.

Нагадаємо, що раніше нейтральні Швеція та Фінляндія заявили про плани створити двосторонній військовий союз, який передбачав би спільну оборону в разі нападу Росії на одну з країн. Крім того, подібний союз стане важливим підготовчим етапом на шляху вступу в НАТО, писало видання Defense News.

На першому етапі фінсько-шведський союз передбачає створення спільних підрозділів, обмін даними, навчання, спільне використання військової інфраструктури, і т.д. Потім планується створити повноцінний військовий союз.

«Ми не виключаємо підписання договору. Співпраця між Фінляндією і Швецією – глибока, але попереду перед нами дуже довгий і важкий шлях », – заявив Юссі Нііністё, міністр оборони Фінляндії.

Саме у відповідність з планами створення такого військового союзу і проходять великомасштабні спільні навчання Швеції і Фінляндії, які за останні 5 років стали регулярними. Військове співробітництво Стокгольма і Гельсінкі між собою та з країнами Північноатлантичного Альянсу, включаючи своїх сусідів – Норвегію, Данію, Естонію, Литву і Латвію, після початку російської інтервенції на півдні і сході України, досягло безпрецедентних масштабів.

Агресія та окупація територій України, Грузії, Молдови, Сирії, постійні раптові навчання, розміщення нових озброєнь, порушення повітряного простору європейських країн, відпрацювання ядерних ударів, мілітаризація окупованого Кенігсберга та інші подібні вибрики Росії наближають ці дві північноєвропейські країни до  можливого вступу в НАТО.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 661 | Додав: adminA | Теги: вступ, НАТО, Швеція і Фінляндія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]