Сб, 2024-04-20, 14:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:41
ГПУ провадить обшук у НАБУ: нібито незаконно прослуховують, ті спростовують. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

Генеральна прокуратура України проводить обшук у приміщенні Національного антикорупційного бюро. Про це заявив голова антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, передає "112 Україна".

За інформацією ЗМІ, слідчі пред`явили рішення суду про проведення обшуку. Підставою стало розслідування про незаконне прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов. Чиї розмови прослуховували, не повідомляється, оскільки НАБУ не пускає слідчих. На місце події викликали силовиків спецпідрозділу "Альфа".

У квітні Національне антикорупційне бюро отримало можливість використовувати спеціальні засоби для негласного отримання інформації. Це випливає з постанови уряду №257, оприлюдненої на офіційному сайті Кабміну.

Згідно з документом, уряд включив НАБУ до переліку державних органів, яким надано право здійснювати розроблення, виготовлення, реалізацію та придбання спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку, інших засобів негласного отримання інформації.

Слідчі ГПУ безуспішно намагалися обшукати будинок НАБУ за рішенням суду у справі 3-місячної давнини про нібито незаконне "прослуховування"

У п'ятницю вдень до будівлі Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) прибула слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури України з наміром провести обшук за рішенням суду, проте детективи Бюро перешкодили таким діям, повідомляє прес-служба Бюро.

"Групу очолює начальник управління ГПУ з розслідування кримінальних проваджень у сферах державної служби та власності Дмитро Сус. На підтвердження законності своїх дій співробітники ГПУ пред'явили постанову суду. Як підстави для обшуку у постанові було зазначено розслідування кримінального провадження від 22.04.2016 р. за фактом вчинення незаконного прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов одного з фігурантів кримінальних проваджень, що розслідує Бюро", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому прес-службою НАБУ в п'ятницю.

Водночас, співробітники Бюро представникам Генпрокуратури пред'явили документи, що підтверджують законність дій НАБУ, та роз'яснили, що згідно з чинним законодавством НАБУ не має повноважень для здійснення автономного прослуховування і користується потужностями СБУ, тому факти, наведені як підстави для обшуку, так само як і відомості, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) у рамках цього провадження, не відповідають дійсності.

"Показово, що це провадження було розпочато у квітні, одразу після того, як НАБУ ініціювало активне обговорення в публічній площині питання про надання Бюро права для автономного прослуховування. Три місяці справа "пролежала на полиці", і тепер, коли відповідний законопроект підготовлено, погоджено та винесено на розгляд Верховної Ради, слідчі прийшли до Національного бюро з обшуком. І ще один цікавий момент - стаття, за якою кваліфіковано це кримінальне провадження, не належить до компетенції підрозділу, очолюваного паном Сусом", - зазначив директор НАБУ Артем Ситник.

У прес-службі НАБУ інформують, що "станом на 14.00 5 серпня дій, спрямованих на вилучення документів або обшуки в кабінетах співробітників або інших приміщеннях Бюро, з боку працівників ГПУ не відбувалося".

Також у Бюро інформують, що на час проведення обшуку "з метою уникнення можливих провокацій для забезпечення правопорядку в будівлі була задіяна група спецназу НАБУ.

"Інформація, поширена в деяких ЗМІ, що на території НАБУ нібито перебуває спецпідрозділ СБУ "Альфа", не відповідає дійсності, - наголосили у відомстві.

Слідчі провели виїмку документів в НАБУ в рамках справи про незаконне прослуховування фізособи - прес-секретар генпрокурора

Генеральна прокуратура під час обшуку в приміщенні Національного антикорупційного бюро України провела виїмку документів. Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, вона зазначила, що "Генеральна прокуратура України розслідує факт незаконного прослуховування фізичної особи в рамках кримінального провадження, яке розслідує НАБУ".

"З метою відшукання та вилучення документів, які дозволять встановити винних осіб, ГПУ проведено виїмку документів", - написала Сарган.

Ведуться необхідні слідчі дії.

У НАБУ не знають, про які факти прослуховування йдеться у справі, за якою ГПУ намагалася їх обшукати

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) не знають, про які саме факти незаконного прослуховування якої фізичної особи йдеться в кримінальному провадженні в рамках розслідування якого Генеральна прокуратура намагалася обшукати приміщення НАБУ, заявила прес-секретар Бюро Світлана Оліфіра.

"Про які саме факти незаконного нібито прослуховування детективами йдеться (в справі -ред.), нам невідомо з пред'явленої ухвали суду... У нас немає інформації від Генеральної прокуратури, щодо якого саме прослуховування, в якому саме провадженні вони відкрили своє кримінальне провадження", - сказала Оліфіра журналістам у п'ятницю, 5 серпня, передає "Інтерфакс-Україна".

Вона підкреслила, що в тих слідчих діях, на які приходила слідчо-оперативна група Генпрокуратури, співробітники управління спецоперацією НАБУ участі не брали.

С.Оліфіра запевнила, що нині жодних документів Генпрокуратура з НАБУ не вилучала. "Наразі ніяких документів не вилучено. Обшуки в приміщеннях співробітників Бюро також не проводилися", - сказала вона, додавши, що НАБУ пред'явили слідчим Генпрокуратури документи, які підтверджують, що "факти, з якими вони прийшли проводити обшук, є безпідставними".

Говорячи про те, чи можна розцінювати спробу обшуку як тиск на НАБУ, прес-секретар Бюро зазначила: "Ми нині розглядаємо це в контексті того, що антикорупційне бюро очікує розгляду Верховною Радою законопроекту, який дає нам дозвіл на автономне прослуховування... Чи може це бути тиском, ми зараз говорити не можемо, час покаже".

Відповідаючи на запитання про те, чи залишили слідчі Генпрокуратури приміщення НАБУ, вона сказала: "Станом на 14 годину, за нашою інформацією, вони ще в приміщенні. Напевно, мають скоро піти".

"Факти, за якими Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження, не відповідають дійсності. Відповідні документи сьогодні були представлені слідчо-оперативній групі", - заявила Оліфіра.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 906 | Додав: adminA | Теги: прослуховування, Набу, ОБШУК, ГПУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]