Пн, 2024-04-29, 16:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:02
Із таким результатом Повітряні Сили ЗСУ відзначають свій професійний день - понад 3500 знищених повітряних цілей ворога
Інші останні Новини України

Сьогодні кожен піхотинець в окопі чекає на їхню підтримку, а кожен цивільний мешканець Києва та Вінниці, Одеси і Львова, інших сіл та міст України впевнений, що вони відіб’ють будь-які повітряні атаки ворога. Вони вже стали легендарними прикладами героїзму для всього світу, а завтра про них складатимуть вірші, писатимуть пісні та зніматимуть кінострічки.

І сьогодні їхній день — день мужніх, відважних і непохитних воїнів, які від початку російсько-української війни стоять на варті українського неба. Саме вони — військовослужбовці Повітряних Сил Збройних Сил України — першими зійшлись у нерівному бою з озвірілою російською навалою. Саме вони в перші дні широкомасштабного вторгнення дали впевнену та дієву відсіч ворогу, який запустив по Повітряних Силах сотні ракет та авіабомб, намагаючись знищити всю систему протиповітряної оборони нашої держави. Вони вийшли з-під удару та зберегли контроль над небом України.

Перші повітряні бої були надзвичайно складними для наших військових льотчиків. Тоді російські окупанти мали неабияку перевагу в небі. Нині ж, завдяки професійності та майстерності українських повітряних асів, противник боїться повітряних зіткнень та намагається уникати ближніх боїв. І попри те, що противник поки що має серйозну перевагу в повітрі на тимчасово окупованих територіях, наші героїчні льотчики здійснили понад 14 000 бойових вильотів, результатом яких стали знищені російські окупанти, літаки та вертольоти, позиції та техніка. Єдине, чого не вистачає українським пілотам для здобуття переваги в повітрі — сучасної техніки. Тож вони готові якнайшвидше розпочати тренування на F-16 та з нетерпінням чекають тієї миті, коли зможуть пересісти в кабіни цих багатоцільових винищувачів.

Уже майже півтора року українські зенітники в цілодобовому режимі стежать за повітряною обстановкою та відбивають шалені повітряні атаки російських окупантів. Щодня і щоночі підрозділи ЗРВ нищать ворожі цілі. Вони навчились швидко змінювати позиції, розгоратися, згортатися, налагоджувати зв’язок та логістику, обирати позиції так, щоб ворожі льотчики навіть і не здогадувалися, звідки по них полетять ракети. А ще — вони першими в світі знищили зброю, яку так звана друга армія називала «диво-ракетою» і запевняла, що «аналоговнєт». 13 збитих аеробалістичних ракет «Кинджал» уже записали на свій рахунок українські зенітники. Українські військові неймовірно вдячні західним партнерам за комплекс Patriot, який дав змогу їм здобути такий результат.

Найбільших втрат у перші дні вторгнення зазнали радіотехнічні війська. Це пов’язано зі специфікою їхньої роботи, меншою мобільністю радіолокаційних станцій та місцями їхнього розташування. Ворог мріяв їх знищити, відправляючи на їхні пошуки елітних спеців, висаджуючи повітряний десант, обстрілюючи ракетами. Але в росіян нічого не вийшло. Попри все, мужні хлопці та дівчата цілодобово «вдивляються» в небо, відстежують та надають критично важливу інформацію про повітряний простір, аби запобігти смертей сотень українців.

А ще в Повітряних Силах несуть службу інженери та техніки, зв’язківці та розвідники, логісти та юристи, медики та багато інших фахівців, які на високому професійному рівні роблять свій потужний внесок у справу протистояння ворогу та наближення нашої Перемоги.

Повітряні Сили жодної армії світу ще не протистояли настільки безпринципному та цинічному ворогу, яким є країна-терорист росія, в умовах наднових викликів. Проти жодної системи ППО в світі не застосовувалось такої величезної кількості ракет. І саме тому досягнення українських ПС є ще більш цінними. Сьогодні із впевненістю можна сказати, що за майже півтора року широкомасштабної війни Повітряні Сили Збройних Сил України розправили крила на повний розмах. На їхньому рахунку — понад 3500 знищених повітряних цілей ворога: 350 літаків і вертольотів, 1200 крилатих та 24 балістичні ракети, понад 2000 безпілотників. І, звісно, «непереможні» «Кинджали».

І ці крила зміцнюються кожного дня завдяки потужній підтримці західних партнерів. Нині перемогу України поряд із нашими зенітними ракетними комплексами С-300, С-125, «Бук-М1» наближають іноземні ЗРК Patriot, NASAMS, IRIS-T, Crotale, зенітні самохідні установки Gepard тощо.

Але чого варта техніка без людей? Саме завдяки їм — воїнам-авіаторам, бойовим розрахункам ЗРВ, мобільним вогневим групам, підрозділам РТВ та десяткам інших професіоналів — небо України перебуває під надійним захистом. За півтора року війни більш ніж 3200 військовослужбовців Повітряних Сил відзначені державними нагородами, 40 із них стали Героями України.

Сьогодні — їхній День. Мужніх і відважних, стійких і рішучих, неймовірних та сміливих воїнів. Вони його не святкують, вони щодня крок за кроком разом із побратимами виборюють нашу Перемогу. Заради своїх дітей та батьків, рідних і коханих, друзів та незнайомців — заради всіх українців. А ще вони пам’ятають кожного побратима, який віддав своє життя заради вільної, незалежної та квітучої України.

Довідково. День Повітряних Сил ЗСУ відзначається в першу неділю серпня з 2007 року. Цього року це вже 17-й день ПС ЗСУ.

Повітряні Сили були створені шляхом об’єднання двох інших видів ЗСУ: Військово-Повітряних Сил та Військ протиповітряної оборони України у 2004-му.

Основними завданнями Повітряних Сил Збройних Сил України є забезпечення охорони повітряного простору та ведення збройної боротьби в повітрі з метою прикриття важливих державних, воєнних об’єктів, а також наземних угруповань військ від ударів повітряного противника та створення сприятливих умов для їх застосування під час відсічі збройної агресії.

До складу Повітряних Сил ЗСУ входять бомбардувальна, винищувальна, штурмова, розвідувальна та транспортна авіація, зенітні ракетні та радіотехнічні війська. Також до складу ПС входять окремі військові частини та підрозділи спеціальних військ (розвідувальні, інженерні, радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту, зв’язку, метеорологічного забезпечення, частини матеріально-технічного та медичного забезпечення та інші).

На озброєнні українських Повітряних Сил є літаки МіГ-29, Су-27, Су-25, Су-24М, Су-24МР, Л-39, Іл-76МД, Ан-26, Ан-24, Ан-30, вертольоти Мі-8, Мі-2, зенітні ракетні комплекси С-300, С-125, Бук-М1, безпілотні авіаційні комплекси Bayraktar TB2, ACS-3 тощо.

Як днями заявив Президент України — Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України під час наради з керівниками закордонних дипломатичних установ, цього місяця розпочнеться тренування українських пілотів на F-16. «Це потужне, складне завдання. Якнайшвидше має відбутися постачання та бойове застосування F-16 нашими пілотами», — зазначив Володимир Зеленський.

Надходження цих літаків зміцнить повітряний щит України і дозволить українським Повітряним Силам здобути перевагу в повітряному просторі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 359 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]