Пт, 2024-03-29, 15:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:28
Як Московська церква переховувала російський спецназ в Україні бачила міністр уряду на власні очі
Інші останні Релігійні новини

Військові Російської Федерації на початку агресії Кремля на Донбасі розташовувалися на території Святогірської Лаври, – повідомила в інтервʼю «Радіо Свобода» міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна. За словами чиновниці, вона бачила їх перебування на території храму Московського патріархату на власні очі.

За словами Лапутіної, попри те, що в Україні церква відокремлена від держави, Росія «навіть на доктринальному рівні позиціонує Церкву як елемент м'якої сили, яка змінює поведінку населення тієї держави, де вона розташована, в інтересах Росії».

«Про Святогірську лавру можна багато чого розповідати, але я сама туди виїжджала, ще коли була в окупованій Донеччині. І я на власні очі бачила там російських спецслужбовців. Скажемо так, спецпризначенців», – сказала Лапутіна.

За її словами, про це українські військові доповіли в штаб Антитерористичної операції, але їй невідомо, які рішення ухвалювало командування.

«Які рішення ухвалювалися – я не знаю. Але так було. З російською зброєю, з радіостанціями, з перемовинами з підрозділами, які знаходилися поблизу кордону з Україною із російської сторони. Це те, що ми бачили на власні очі», – зазначила міністр.

Вона додала, що щодо деяких громадян, які «мають відношення до відповідного релігійного напряму та вчиняли дії на шкоду безпеці України», вже є судові рішення про притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Верховна Рада України призначила міністром з питань ветеранів Юлію Лапутіну у грудні минулого року. У квітні 2014 року жінка перебувала на фронті у складі першої групи СБУ, охороняла краматорський аеропорт від сепаратистів з групи бойовика Ігоря Гіркіна.

Як повідомляв Рупор, Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив, що ПЦУ є єдиною канонічною православною церквою в Україні.

Про це він написав у листі до редакторів видання Сerkvarium, відповідаючи на їх запит щодо статусу так званої УПЦ МП.

Вселенський патріарх нагадав, що 11 жовтня 2018 року Священний Синод Вселенського патріархату скасував патріаршу грамоту 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

“Згодом Вселенським патріархатом було скликано Об’єднавче духовно-мирянське зібрання (Собор) у Києві 15 грудня 2018 року. Всі православні ієрархи в Україні отримали запрошення на цей об’єднавчий Синод нашими патріаршими листами. На жаль, українські ієрархи, які перебувають під юрисдикцією Московського патріархату, за винятком двох (ієрархів), проіинорували наш лист-запрошення і не брали участі в об’єднавчому Синоді, як від них очікувалось”, – додав предстоятель Вселенського патріархату.

Він також нагадав, що цей Собор обрав митрополита Епіфанія канонічним митрополитом Київським і всієї України, який 6 січня 2019 року в резиденції Вселенського патріархату на Фанарі отримав томос про автокефалію Православної церкви України.

“Відтоді нова автокефальна церква України є єдиною канонічною православною церквою на території Української держави, та Блаженніший митрополит Київський і всієї України має бути визнаний її канонічним предстоятелем”, – зазначається в листі.

“Відповідно до канонічного принципу територіальності, який є невід’ємним і постійним фактом православної еклезіології, жодна Церква не може бути присутньою в межах юрисдикції Церкви України.

Попри це, в дусі пастирської чуйности, ми тимчасово терпимо існування українських ієрархів під Росією не як місцевих правлячих єпископів, а лише як титулярних або тих, що перебувають (мають резиденцію) в Україні, ієрархів, згідно з каноном 8 І Нікейського собору.

Сподіваючись, що, волею Божою, вони незабаром об’єднаються з помісною Церквою“, – підкреслив Вселенський патріарх.

Він наголосив, що з цієї причини очільник УПЦ МП Онуфрій “вже не розглядається як канонічний митрополит Київський, але як ієрарх, що проживає в Києві”.

5 січня 2019 року у Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію.

На свято Різдва Христового в Софії Київській відбулося святкове богослужіння, де було вперше продемонстровано томос.

Надалі почався процес переходу парафій РПЦ до ПЦУ, який загальмувався з перебігом виборів президента України. Наразі до ПЦУ перейшли понад 600 парафій.

Канонічну ПЦУ-УПЦ вже визнали, крім Константинополя, Елладська та Александрійська, Румунська та Кіпрська церкви.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1169 | Додав: adminA | Теги: міністр уряду, російський спецназ в Україні, Московська церква | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]