Сб, 2024-04-20, 15:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:39
Як уряд пропонує легалізувати видобуток бурштину: основні моменти
Інші останні Економічні новини

Кабінет міністрів України розробив декілька законопроєктів щодо урегулювання питання видобутку бурштину. Цими документами пропонується внести зміни в чинні закони та кодекси, які стосуються надання дозволу на видобуток, правила відводу земель та санкції у разі порушення встановлених правил. Зокрема, мова про проєкти законів - №№ 2240, 2241, 2242.

Розглянемо основні моменти кожного з них

Законопроєкт №2240 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину"

У пояснювальній записці до документа значиться, що ухвалення змін дозволить на законодавчому рівні закласти передумови для впровадження додаткових стимулюючих факторів суб’єктам господарювання для провадження законної діяльності з видобування бурштину.

Автори проєкту закону напрацювали зміни в наступні документи:

  •     Кодекс України про адміністративні правопорушення;
  •     Кодекс України про надра
  •     Кримінальний кодекс України
  •     Закон України "Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними".

У Кодексі про адмінправопорушення пропонується прописати покарання за порушення вимог щодо видобутку корисних копалин. Якщо видобуток проводиться обладнанням, яке потребує сертифікації, то при непроходження її громадянин має сплатити штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадової особи розмір штрафу сягає від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо протягом року людина знову порішить закон, то розмір штрафу зросте від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це торкається і пересічних українців, і посадових осіб.

У Кодексі України про надра урядовці планують затвердити наступні норми:

Спеціальний дозвіл на геологічне вивчення бурштиноносних надр з подальшим видобутком діє 5 років.

Не потрібно проводити процедуру оцінки впливу на довкілля, якщо надра розташовані на порушених земельних ділянках.

Спеціальні дозволи на користування надрами будуть продаватися на аукціонах. Їх початкова ціна становить двісті неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за 1 гектар.

Площа ділянки надр для розробки не може перевищувати 10 га.

У Кримінальному кодексі України передбачено покарання за незаконне видобування, збут, придбання та перевезення бурштину у вигляді штрафу від трьох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до шести років, або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна.

"Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно або у значних розмірах, або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, караються позбавленням волі на строк від чотирьох до семи років з конфіскацією майна", - йдеться в проєкті закону.

Посадових осіб, які посприяли порушенню закону можуть позбавити волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна.

Покарання за безгосподарське використання земель (втрата родючості, порушення структури ґрунту, змивання гумусного шару) передбачене у вигляді штрафу до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Штраф від семи до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян заплатять ті, хто буде ухиляться від обов’язкової рекультивації земель. Також за не правопорушення передбачене обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років.

Можуть потрапити до в’язниці на строк від трьох до п’яти років ті, хто вчинив злочин повторно.

У Законі України "Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними" передбачена заборона вивезення за межі України бурштину сирця, необробленого сортованого по фракціям або несортованого
до 1 січня 2021 року.

Передбачається, що набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Законопроєкт №2241 "Про внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину"

Проєктом акту пропонується зменшити ставку рентної плати за користування надрами для видобування бурштину для стимулювання його законного видобування.

У документі пропонується знизити ставку рентної плати за користування надрами для видобування бурштину з 25 до 15%.

Закон має набути чинності з 1 січня 2020 року.

Проєкт закону №2242 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу рентної плати за користування надрами для видобування бурштину"

Проєктом акту пропонується перерозподілити кошти від рентної плати за користування надрами для видобування бурштину між бюджетами різних рівнів, а саме до місцевих бюджетів за місцем, де проводиться видобуток бурштину.

Документом пропонується перераховувати 70% рентної плати за користування надрами для видобування бурштину до Державного бюджету України. А 30% буде зараховуватися до місцевих бюджетів.

Зміни до Податкового кодексу пропонують ввести з 1 січня 2020 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 748 | Додав: admin | Теги: видобуток, Бурштин, легалізація | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]