Пт, 2024-04-19, 20:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:45
Як в африканській країні відбувається війна за ресурси - повстання у ЦАР
Інші останні Новини світу

У Центральноафриканській республіці (ЦАР), де перебувають найманці російської ПВК «Вагнер», почалося повстання. Про це написало місцеве видання Corbeau News. За останніми даними, близько 1000 повстанців Коаліції патріотів за зміни (Coalition des patriotes pour le changement, CPC) взяли під контроль місто Мбайкі, що знаходиться поруч зі столицею ЦАР – Бангі.

Повстанців очолює колишній президент Франсуа Бозізе, якому Конституційний суд заборонив висувати свою кандидатуру на майбутніх виборах глави держави, мобілізував своїх прихильників, організував збройні формування і оголосив похід на столицю.

Джерела поки повідомляють різні версії. Згідно з однією з них, урядові війська FACA разом з найманцями Росії, які утримували Мбайкі, вже розгромлені.

За іншими даними, бої за Мбайкі все ще тривають, гримлять вибухи. Відомо також, що прямо перед широкомасштабним наступом війська РФ наказали місцевому населенню йти з міста. Також повідомляється, що охорона президента ЦАР, що складається з «вагнерівців», була терміново посилена.

Журналісти відзначили, що повстанці здійснили «непередбачуваний хід», почавши повстання поруч зі столицею ЦАР Бангі, яку росіяни перетворили в свій військовий центр. Джерела запевняють, що в CPC перебувають близько 9 тисяч повстанців. Створення Коаліції було завершено за добу до настання.

Їх мета — захопити владу в ЦАР, а також отримати контроль над родовищем алмазів, які знаходяться в руках російських олігархів. Союзник Кремля, Фостен-Арканжи Туадера, який знаходиться на посаді президента, пообіцяв росіянам багатства своєї країни, в обмін на протекцію.

За окремими даними, російську операцію по захопленню ЦАР здійснює та фінансує Євген Прігожин. З ним конкурує міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Бійці іншої приватної військової компанії «Патріот», яку контролює Шойгу, ймовірно вбили російського журналіста Орхана Джемаля та його колег, щоб підставити «вагнерівців».

Медійно цю ситуацію в Росії відпрацьовували співробітники РИА ФАН Євгена Прігожина.

Щоб втримати контроль над корисними копалинами ЦАР, Росія перекидає військову авіацію до Бангі. У п’ятницю, 25 грудня, в мережу потрапили фото з аеропорту республіки ЦАР — Бангі. На них зображена вивантаження двох військових вертольотів «Мі-8» ВКС Росії, які вже почали повітряне патрулювання та завдають ударів по цивільних.

Мі-8 використовуватимуть для придушення повстання. Тим часом повстанці «Коаліції патріотів за зміни» анонсували «безжалісний марш». Це була їхня реакція на відмову влади від перенесення президентських виборів і оголошення триденного перемир’я. За даними миротворчої місії ООН, найсильніші зіткнення відбуваються в місті Бакума, який всього в 250 км від столиці. Примітно, що, крім «вагнерівців», Росія відкрито перекинула в зону конфлікту і 300 військовослужбовців.

У Москві запевняють, що це «інструктори». Однак, ймовірним є і те, що це «гвардія» бізнес-конкурента Євгена Прігожина — Сергія Шойгу, метою якої є, користуючись повстанням, перехопити контроль над владою Центральноафриканської Республіки.

Тим часом президент Франції Еммануель Макрон наказав ВПС Франції здійснити обліт території ЦАР на літаках-винищувачах за погодженням з офіційним Бангі і місією ООН в республіці. Як повідомляє CGTN Français, французький лідер засудив спроби дестабілізувати ситуацію в африканській республіці.

Тиждень тому адміністрація соціальної мережі Facebook оголосила, що синхронно заблокувала та видалила ряд франкомовних спільнот у африканському сегменті соцмережі. Одна частина з цих спільнот, за твердженням Facebook, контролювалася Кремлем, а інша — військовими Франції.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 716 | Додав: adminA | Теги: повстання у ЦАР, війна за ресурси | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]