Пт, 2024-04-19, 01:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:00
Як захистити Україну від книжкової пропаганди з РФ - Кириленко розповів
Інші останні Культурні новини

Вже наступного місяця Кабмін внесе до Верховної Ради законопроект, який стане заслоном пропагандистській продукції з РФ.

Про це повідомив Укрінформу віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко під час відкриття в Українському домі Київської книжкової виставки-ярмарку до Дня Знань.

"Ми повинні виставити заслін, перешкоду законодавчого характеру, тій пропагандистській продукції, що йде з країни-агресора в Україну. Тому ми разом із Держкомтелерадіо підготували урядовий законопроект, - він уже пройшов усі погодження і ближчим часом буде розглянутий на засіданні уряду, а потім внесений до парламенту, - який чітко виставляє перешкоду на шляху російської книги, що має пропагандистський характер. Не інтелектуальний, не науковий, а саме пропагандистський - тобто ті книги, які не визнають існування Української держави", - підкреслив Кириленко.

Він додав, що ця пропаганда буде припинена через спеціальну дозвільну систему, яку контролюватиме громадськість.

"Рішення уряду буде у вересні, і відразу після цього ми внесемо законопроект як урядовий до парламенту - тобто парламент розгляне його ще на цій сесії. І якщо рішення парламенту буде позитивним, а я в цьому переконаний, то буде створена громадська рада, яка надаватиме дозвіл по кожній книзі і кожній позиції, що офіційно надходить з РФ. Таким чином уся ця прохановсько-дугінська пропаганда не матиме жодних шансів потрапити на прилавки не тільки книжкових крамниць, але й книжкових базарів, де вона трапляється ще доволі часто", - уточнив Кириленко.

Віце-прем'єр також зазначив, що після ухвалення закону Кабмін ухвалить порядок видання дозволів.

"Але імпортери не будуть чекати довго, не довше 10-14 днів. А головним результатом буде те, що книга, яка дійсно потрібна в Україні і може бути імпортована з РФ, буде діставатися прилавків, а весь пропагандистський мотлох - а це до 60% всієї продукції, яка заявляється, - не отримуватиме дозволів", - сказав він.

Нагадаємо, про можливе заборону на ввезення в Україну та продаж книг з Росії антиукраїнського змісту Кириленко говорив ще в квітні. "Приблизно відомий перелік російських видавництв, які дозволяють собі такі речі, друкують антиукраїнську пропагандистську літературу і намагаються її довезти навіть до полиць книжкових магазинів", - сказав він.

А в червні в Будинку уряду представили проект закону про обмеження доступу російських книг антиукраїнського змісту на вітчизняний ринок. Тепер для ввезення і розповсюдження літератури з Російської Федерації імпортери будуть вимагати дозволів. Їх буде надавати громадська експертна рада при Держкомтелерадіо. Вона повинна визначати, чи не є зміст того або іншого твору антиукраїнським і антидержавним.   

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 778 | Додав: adminA | Теги: кириленко, україна, захист, книжкова пропаганди РФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]