Чт, 2024-03-28, 22:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:15
Яких помилок слід уникати, щоб пришвидшити процес - отримання карти побиту в Польщі
Інші останні Економічні новини

Все частіше українські трудові мігранти обирають країною для проживання та роботи сусідню Польщу. Однак, крім низки переваг життя у Польщі, існує те, з чим у мігрантів виникають певні труднощі – отримання карти побиту.

Чи варто боятися цього та як пришвидшити процедуру отримання польських документів – розповідаємо далі.

Як отримати карту побиту у Польщі: експертка відповіла на найпоширеніші запитання

Що таке карта побиту та які переваги вона дає

Карта побиту – це фактичний дозвіл на перебування та роботу у Польщі. На ці документи можуть претендувати усі іноземці, які на момент подання документів перебувають і працюють у країні на легальних підставах. Карта побиту дозволяє:

  •     вільно перетинати кордон Польщі без відкриття віз;
  •     перебувати у країнах Шенгенської угоди до 3 місяців;
  •     офіційно купувати нерухомість, автомобілі чи навіть створити власний бізнес.

Однак є єдина проблема, з якою часто стикають українські трудові мігранти – тривалий термін очікування своїх документів. На жаль, така проблема дійсно існує, і люди змушені чекати по 2, 3, а інколи навіть 5 років, щоб отримати карту побиту.

Порядок оформлення карти побиту

Для того, щоб отримати польські документи, іноземець має зібрати пакет документів і передати їх у відділ у справах іноземців у воєводському управлінні за місцем проживання. Пакет документів передбачає:

  •     анкета;
  •     4 фото стандартного розміру 35 на 45 міліметрів;
  •     оригінал і копії дійсного закордонного паспорта;
  •     документи, що підтверджують наявність коштів для існування (це може бути довідка про зарплату за місцем роботи);
  •     квитанція про сплату сервісного збору (наразі при подачі документів – 440 злотих, а після отримання картки – додатково 50 злотих).

Також обов'язково потрібно надати документи, які підтверджують легальне перебування та працевлаштування у Польщі. З повним переліком можна ознайомитися на сайті.

Аби пришвидшити процес отримання польських документів, варто із самого початку правильно подати заявку. Розберімо помилки, які трапляються найчастіше.

Немає повного підпису на 8-й сторінці

Варто розуміти, що повний підпис – це не лише той скорочений варіант, який ми зазвичай використовуємо для візування документів. У заяві на карту побиту потрібно обов'язково вказати ще й своє ім'я та прізвище латиницею.

Заповнені не всі рубрики

Навіть якщо ви вважаєте, що інформація, яку потрібно вказати, вас не стосується, залишити рубрику порожньою неможна. Заявник має використати слова "BRAK" або "NIE DOTYCZY".

Додаток до заяви №1 підписаний неуповноваженою особою

Під час отриманні карти уповноваженою особою є ваш роботодавець. Тож, якщо у документі буде не його підпис, або підпис буде неповним, то відділ громадянських справ та іноземців Польщі може відхилити вашу заяву.

Проблеми із місцем проживання заявника

Якщо в інспектора, який перевірятиме вашу заяву, виникнуть запитання, то він намагатиметься зв'язатись з вами за допомогою фізичної адреси проживання, яку ви вкажете під час заповнення анкети. Саме тому важливо правильно вказувати цю інформацію.

Зверніть увагу! Якщо ви вказали не свою адресу або у вас проблеми з договором оренди, то не зможете отримати листа, який через 14 днів повернеться до воєводського управління. Після цього він вважатиметься доставленим, а ви за законом будете зобов'язані виконати зауваження, які у ньому були вказані.

Також рекомендуємо перед тим, як подавати заяву на карту побиту, зробити якісні ксерокопії усіх документів. Це, зокрема, дасть вам можливість у випадку отримання листа з відмовою зрозуміти, що саме не сподобалося інспекторові та що потрібно виправити.

Як отримати карту побиту: дивіться відео

Спростування міфів про отримання карти побиту

Міф 1. Карта побуту, отримана на підставі роботи, не дає нам права звільнятися. Ви маєте право і можливість звільнитися від чинного роботодавця та шукати іншу роботу, навіть якщо отримання карти побиту ще в процесі або ж ви вже отримали рішення (децизію) про надання вам документа.

Міф 2. Умова о праце – єдина можливість отримати карту побиту. Насправді ви можете працювати у Польщі за різними типами договорів і подавати документи на карту побиту, незалежно від них. Головне – дотриматися інших формальностей, передбачених процедурою.

Міф 3. Якщо ви звільнитесь з роботи, карту побиту потрібно змінювати усім членам сім'ї. Якщо ви навіть і мали карту побиту, прив'язану до конкретного місця роботи, то вам справді краще замінити її у нового роботодавця. Але членам сім'ї, які були прив'язані до вашої попередньої карти, документ змінювати не потрібно.

Міф 4. Якщо виготовлення карти побиту в процесі, то не вийде виїхати до сім'ї на батьківщину. З погляду польського законодавства під час розгляду вашої заяви на отримання документа справді краще перебувати в країні. Проте, якщо у цей час вам потрібно відвідати рідних, то достатньо написати повідомлення в ужонд про те, у які дати вам необхідно покинути Польщу.

Міф 5. Без посередника неможливо подати документи на карту побиту. Насправді у Польщі подати документи на карту побиту кожен може самостійно. Так, на сайтах ужондів є всі необхідні матеріали та детальний перелік документів, необхідних для отримання карти побиту. Якщо ж ви таки вирішили скористатися послугами посередника, то важливо не натрапити на шахраїв, які беруть за свої послуги приблизно 500 євро та зникають.

Порада! Надсилайте гроші рідним з Польщі в Україну за допомогою надійного сервісу міжнародних онлайн-переказів TransferGo. Зручний та зрозумілий інтерфейс, турботлива служба підтримки, яка говорить вашою мовою та швидкі перекази – все це підкорило серця понад 2,5 мільйонів користувачів TransferGo по всьому світу. Спробуйте і ви!

Ситуація з тривалим очікуванням документів може змінитися

Влада Польщі звернула свою увагу на проблему тривалого очікування карт побиту та навіть вже анонсувала зміни в законодавстві. Вони покликані значно спростити отримання мігрантами карти побиту та інших дозволів на тимчасове або постійне проживання у Польщі.

Ще у листопаді законопроєкт схвалила профільна комісія Сейму, документ пройшов слухання в сесійній залі, та був проголосований у другому читанні. Остаточного ухвалення цього законопроєкту чекають як трудові мігранти, так і польські роботодавці.

Важливі зміни торкнуться умов отримання дозволу на тимчасове проживання. Їх мета – пришвидшити легалізацію працівників у Польщі та максимально спростити бюрократичні моменти.

Так, законопроектом заплановано:

Розв'язати питання щодо видачі дозволу на тимчасове та постійне проживання упродовж 60 днів з моменту, коли формальності із клопотанням були вирішені, а іноземець особисто з'явився у воєводське управління з усіма необхідними документами.

Скоротити терміни розгляду апеляційних справ щодо видачі дозволу на тимчасове проживання з 1 – 2 років до 90 днів.

Дозволити органам, що займаються наданням посвідок на тимчасове проживання іноземців у Польщі, розв'язувати питання за допомогою електронного зв'язку.

Надати змогу вказувати розмір доходу за рік, що передує поданню заяви на отримання дозволу на проживання, а не за рік перед укладенням договору на виконання робіт, що вимагають високої кваліфікації працівника.

Крім того, зміни покликані спростити отримання карти побиту не лише новим заявникам, а й тим, хто заявив про такий намір до 1 січня 2021 року, але розгляд їхніх справ ще не був завершений.

Додамо, що згідно з офіційними даними, станом на листопад 2021 року в Польщі перебувають майже 2 мільйони українців. Втім, їх може бути й більше, адже важко порахувати точну кількість. Щороку у країні зростає кількість видачі дозволів на тимчасове проживання для працездатних іноземців, зокрема українців.

За даними Управління у справах іноземців у травні 2021 року 12100 громадян України отримали польський дозвіл на тимчасове проживання. Це на 3454 більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 615 | Додав: adminA | Теги: отримання карти побиту, Польща | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]