Чт, 2024-04-18, 19:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:00
Якнайшвидше оголосити кандидатів до Етичної ради - посли G7 закликали Раду суддів, - судова реформа
Інші останні Кримінальні новини

Посли G7 закликали Раду суддів якнайшвидше оголосити кандидатів до Етичної ради.

Посли країн Великої сімки повторно закликали Раду суддів оголосити своїх кандидатів до Етичної ради Вищої ради правосуддя (ВРП) якомога швидше.

Про це йшлося на зустрічі в офісі президента у четвер, 30 вересня.

«Посли країн G7 продовжують підтримувати процес всебічної судової реформи в Україні. На вчорашній дискусії, що проходила в Офісі президента України, вони повторили свій заклик до Ради суддів оголосити своїх кандидатів в Етичну раду Вищої ради правосуддя якомога швидше», — йдеться в повідомленні послів G7 в Києві на сторінці в Twitter.

Вони також пропонують «здатним і чесним суддям і юристам України подати заявки до Етичної ради та долучитись до міжнародних експертів для спільної роботи над цією історичною реформою, яка допоможе створити надійну й ефективну систему правосуддя, на яку заслуговує Україна».

23 вересня посли країн G7 зробили аналогічну заяву з приводу процесу впровадження судової реформи в Україні. Дипломати висловили стурбованість і розчарування графіком конкурсу для відбору кандидатів до Етичної ради.

Судова реформа. Венеційська комісія закликає терміново створити в Україні Етичну раду при ВРП

13 вересня Рада суддів України мала делегувати своїх представників до Етичної ради ВРП, але вона не зробила цього, заблокувавши таким чином початок роботи Етичної ради.

У той самий день президент України Володимир Зеленський заявив, що не допустить блокування судової реформи.

16 вересня, в Офісі президента України відбулася зустріч за участю послів країн G7 і Євросоюзу, присвячена імплементації відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя.

Зокрема, учасники обговорили питання формування першого складу конкурсної комісії для конкурсу на членство у ВККСУ та відбір першого складу Етичної ради, що буде обирати членів ВРП.

14 липня Верховна Рада ухвалила так званий закон про судову реформу (№ 5068), який передбачає новий порядок обрання та призначення членів Вищої ради правосуддя. 3 серпня закон підписав президент.

Згідно з законом при ВРП буде створено Етичну раду.

Що повинна робити Етична рада

Андрій Єрмак заявив, що в ОП чекають призначення членів Етичної ради за квотою Ради суддів до кінця жовтня.

Це незалежний орган, який буде оцінювати на доброчесність чинних членів і кандидатів до Вищої ради правосуддя. До Етичної ради мають увійти шестеро людей: трьох із них повинна запропонувати Рада суддів, а інших трьох — міжнародні організації, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання корупції.

У разі, якщо Етична рада визнає члена ВРП недобросовісним, то його повноваження будуть припинені до розгляду даного питання суб'єктом його висунення. Вирішальний голос у таких питаннях буде за міжнародними експертами.

Кого пропонують включити в Етичну раду міжнародні організації

За даними ЦПК, з ініціативи міжнародних організацій в Етичну раду номіновані:

    Роберт Корді - член державної комісії США з питань етики, ескначальник федерального управління з боротьби з корупцією в державному секторі США;
    Сер Ентоні Хупер — суддя у відставці Апеляційного суду Англії та Уельсу, голова громадської ради міжнародних експертів;
    Лавлі Перлінг — ексгенпрокурорка Естонії;
    Розмарі Баркет — суддя трибуналу Іран-США, в минулому федеральна суддя США;
    Алес Заларі - колишній міністр юстиції Словенії;
    Вальтер Цельтер — колишній генпрокурор федеральної провінції Німеччини Північний Рейн-Фестфалія.

«Міжнародники подали крутих експертів до складу Етичної ради, яка повинна очистити гадюшник Вищої ради правосуддя», — прокоментував ці кандидатури глава ЦПК Віталій Шабунін. Він зазначив, що професіонали такого рівня «свідчать про критичну увагу до цього конкурсу провідних країн».

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 728 | Додав: adminA | Теги: Етична рада, судова реформа, посли G7, Рада суддів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]