Сб, 2024-04-20, 13:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:04
Янукович будує саркофаг, а ліквідатори мітингують - аварії ЧАЕС 26 років
Інші останні Офіційні новини

Монтажні роботи по зведенню арки нового конфайнмента над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції в Прип'яті (Київська обл) розпочато в четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У церемонії запуску технологічного циклу будівництва арки взяли участь президент України Віктор Янукович, який натиснув символічну кнопку запуску, а також посли країн-донорів Чорнобильського фонду "Укриття" і представники Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР).

З 40 країн-донорів у церемонії брали участь посли 21 країни, зокрема, США, Японії, Китаю, країн ЄС, Угорщини, Польщі, Росії, Франції, Казахстану, Італії, Кувейту.

В ході церемонії Віктор Янукович зазначив, що дана конструкція за своїми масштабами "не має аналогів у світі".

"Від імені України висловлюю велику подяку всім країнам-донорам Чорнобильського фонду "Укриття" за їхнє розуміння і дієву підтримку нашої держави в подоланні найбільшої в історії людства катастрофи", - сказав глава держави.

Президент також висловив сподівання на ефективну роботу французької компанії Novarka, яка будує НБК, і подякував усім робітникам за якісне виконання завдань на підготовчому етапі.

Об'єкт "Укриття" буде спорудою у формі арки заввишки 105 метрів, завдовжки 150 метрів і завширшки 260 метрів. Після зведення його буде насунуто на четвертий блок ЧАЕС, над яким наразі розташований саркофаг. Вартість цього проекту становить понад 1 млрд євро. Планується, що його буде завершено до 2015 року.

Як повідомлялося, сума залучених донорських коштів для проектів зі зведення нового конфайнмента на Чорнобильській АЕС і будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива вже становить близько 700 млн євро.

Вартість будівництва нового безпечного конфайнмента (НБК) на об'єкті "Укриття" на зруйнованому блоці Чорнобильської АЕС становить 990 млн євро.

Раніше повідомлялось про те, що Канада надасть додатково 30 мільйонів доларів протягом чотирьох років на підтримання безпеки на атомній електростанції в Чорнобилі.

Янукович заявив, що буде особистими коштами допомагати дітям-"чорнобильцям"

Президент України Віктор Янукович готовий особистими коштами допомагати дітям-"чорнобильцям".

"Я особисто готовий зі своїх власних коштів вкладати кошти на допомогу дітям-чорнобильцям. І я це буду робити постійно", - заявив він журналістам на ЧАЕС у четвер.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1121 | Додав: adminA | Теги: ліквідатори, саркофаг, Аварії ЧАЕС 26 років | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]