Чт, 2024-03-28, 12:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:07
Кабмін пропонує сім кроків для виходу з економічної кризи
Інші останні Економічні новини
Міністерство фінансів підготувало план оптимізації бюджетних витрат, на підставі якого до кінця березня має бути проведено секвестр бюджету. Для цього, зокрема, запропоновано скоротити капітальні витрати, ліквідувати податкові схеми і преференції та урізати соціальні виплати, наприклад, 50% пенсій працюючих пенсіонерів, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Експерти сумніваються в тому, що уряд зможе проводити зміни в усіх напрямках - краще визначити три-п'ять ключових завдань і реалізувати їх.

У розпорядженні опинився проект плану заходів з реалізації програми діяльності Кабінету міністрів.

Документ був підготовлений у найкоротший термін: стратегія роботи уряду була затверджена в парламенті 27 лютого, а вже 3 березня Мінфін направив план заходів на узгодження в Мінекономрозвитку.

Документ вражає своєю масштабністю - на 46 сторінках виписані сім глобальних цілей, для досягнення деяких з них чиновникам треба буде виконати по 50-70 завдань до кінця травня.

План об'єднує ідея проведення секвестру держбюджету, який має відбутися наприкінці березня - раніше в уряді обіцяли скоротити витрати на 65-80 млрд грн.

Вже вчора міністр фінансів Олександр Шлапак заявив про ухвалення постанови уряду про порядок використання та економії грошей місцевих бюджетів.

Документ впровадив спецрежим для місцевих органів влади - капітальні та "будь-які інші витрати" не фінансуватимуться, поки не буде погашено борги з енергоносіїв і зарплат. Обсяг боргу він не назвав.

"Я попросив би вас утриматися від відкриття асигнувань з капітальних видатків до кінця березня, - звернувся міністр до глав облдержадміністрацій. - Наприкінці 2013 - на початку 2014 року 77% коштів, які використовували місцеві бюджети, пішли на фінансування непершочергових витрат".

До 31 березня місцевій владі доручено знайти можливість збільшити свої доходи на 2% і скоротити витрати на 1%.

За словами експерта з питань бюджету Асоціації міст України Олександра Слобожана, вже півтора року капітальні витрати і так практично не фінансувалися, а в січні-лютому місцеві бюджети не отримали ні копійки.

"Півтора року Держказначейство блокує наші гроші. Ми заробляємо, хочемо розрахуватися з підрядниками, але гроші приходять тільки за рішенням судів. На кінець року було заблоковано понад 6 млрд грн, - сказав він. - Ми навіть в платіжки не вносимо такі витрати, бо немає сенсу, а у деяких борги навіть за 2012 рік. У регіонах ці борги були внесені в кредиторську заборгованість, вона перевищує 14 млрд грн".

Тому, каже пан Слобожан, скорочувати вже нема чого.

Але можливості збільшити доходи місцевих бюджетів у регіонів є, і вони дозволять підвищити доходи не на 2% , а на 13% (+15 млрд грн). "Навіщо знову витрачати час і чекати до 31 березня, якщо всі законопроекти по доходах і так перебувають у Мінфіні?" - каже експерт. Зокрема, йдеться про повернення ринкового збору, збору за розміщення реклами замість нинішнього платежу за рекламну діяльність.

До того ж необхідно застосовувати податок на нерухомість для всіх платників і для всіх категорій нерухомості.

Крім того, Асоціація міст просить змінити принцип стягнення збору за паркування, який працює лише в Києві та кількох містах, а також зобов'язати платити земельний податок тих, хто використовує землю комунальної та державної форм власності без правовстановлювальних документів на неї.

План заходів вже традиційно для українського уряду передбачає боротьбу з конвертаційними центрами та податковими ямами, легалізацію тіньового обігу спирту та лікеро-горілчаних виробів. Йдеться про перевірку діяльності "Укрспирту" і припинення схем реалізації спирту без оподаткування.

З програми в програму мігрують також обіцянки Кабміну повернути капітали, які є на Кіпрі та в офшорних юрисдикціях.

Але зараз уряд обіцяє звернутися до компетентних органів іноземних держав з проханням заарештовувати гроші, виведені з України без оподаткування.

"Робилися заяви, що повертатимуться кошти з офшорів, але скільки їх там залишилося, у кого і де, невідомо, - каже директора центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук. - Якщо захочуть закрити схеми, то це цілком реально, адже всі у владі знають, куди йти, щоб їх закрити.

І я б сконцентрувався на схемах, тому що, наприклад, на ринку бензину було видно, що відмиваються колосальні гроші".

В уряді мають намір підвищити акцизи, хоча остання їхня індексація відбулася в січні.

Це, на думку Дмитра Боярчука, тільки спровокує чергове зростання тіньового ринку підакцизних товарів. Економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован пропонує альтернативу - збільшення ставки ПДВ на предмети розкоші.

У Мінфіні також вважають за необхідне провести аналіз податкових пільг на предмет їхньої ефективності. Вже зрозуміло, що будуть скасовані преференції для бізнесу в сферах інформаційних технологій та книговидання.

Екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко говорив про інвентаризацію податкових пільг, але законопроект про скасування преференцій так і не був підготовлений.

На думку пана Молдована, пільги скасовувати не варто, бо термін їхньої дії закінчується через два роки.

Але варто скасувати підтримку пріоритетних галузей економіки, адже видача преференцій можлива лише в "ручному" режимі, зазначає експерт.

"Під ніж" підуть і соціальні витрати. Вже в березні можуть обмежити виплату пенсій працюючим пенсіонерам - вони почнуть отримувати лише 50% від призначених пенсійних виплат, але не менше мінімальної пенсії за віком.

На думку провідного наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень Лідії Ткаченко, це загрожує звільненнями пенсіонерів. "Є пенсіонери, які отримують непогану пенсію, наприклад науковці, навряд чи вони будуть жертвувати пенсією.

А є ті, хто працює там, де молодь не хоче, - санітари, вчителі, - каже вона. - Досвід країн Балтії показав, що тільки за місяць звільнилося 40% таких пенсіонерів, але їм, правда, взагалі скасували пенсію".

Одноразову виплату в розмірі 10 мінімальних зарплат та надання житла молодому спеціалісту, який погодився працювати в сільській місцевості, також планується скасувати.

Поряд з цим уряд, як і попередній, хоче знизити навантаження на фонд оплати праці та ввести відповідальність для роботодавців за неофіційне працевлаштування. Міндоходів пропонувало зниження ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) удвічі - до 18%. "Можна було б прописати поетапне зниження. І якщо після лібералізації ефекту не буде, тоді накладати санкції", - вважає пан Боярчук.

Для скорочення дефіциту Пенсійного фонду запропоновано у структурі ЄСВ внесок з тимчасової втрати працездатності знизити на 0,4 процентного пункту, а на випадок безробіття - на 0,9 п.п.

Це збільшить внесок на пенсійні відрахування на 1,3 п.п. "Це, звичайно, добре для Пенсійного фонду, але це дрібниця, а от для фонду з безробіття скасування майже 1% може бути серйозним", - вважає пані Ткаченко.

Вона акцентує увагу на тому, що в документі немає натяку на перегляд соціальних пільг з акцентом на адресність.

На її думку, шоковою терапією міг би стати перегляд обсягів підтримки збиткових вугільних шахт. У плані ця ідея присутня частково - фінансування шахт буде враховувати вимоги СОТ. У 2012 році дотації сягнули 14,6 млрд грн.

Експерти кажуть, що уряд повторює помилки попередньої влади, приділяючи увагу занадто детальній розробці стратегій.

"І за президента Януковича писали програми на 50-60 сторінок. Тоді схвалили стратегію управління держборгом, але при цьому мало не довели країну до дефолту", - зазначає Олексій Молдован.

Він упевнений, що треба робити акцент на реально здійсненних завданнях, яких має бути три-п'ять. "Всі ідеї старі, питання в їхньому виконанні, а то виходить дежавю 2005 року, великі очікування у всіх, - додає Дмитро Боярчук. - Бо інакше вони загрузнуть у реформах, а люди залишаться незадоволені" .

Нагадаємо, раніше віце-президент США Джо Байден зателефонував призначеному Верховною Радою прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку і запевнив його, що США підтримують формування нового уряду, повідомив Білий дім.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1327 | Додав: adminA | Теги: виходу з економічної кризи, сім кроків, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]