Чт, 2024-04-18, 04:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:09
Катастрофа на ЗАЕС можлива, якщо аварія станеться на робочих блоках
Інші останні Новини з регіонів України

безпека заес Ексголовний інженер Чорнобильської АЕС (ЧАЕС — примітка редактора) Микола Штейтенберг в ефірі українського телеканалу Еспресо попередив, що енергоблоки Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в робочому стані несуть найбільшу небезпеку. Адже, якщо провокація відбудеться в момент їхньої роботи, то наслідки можуть бути катастрофічними. Такі сьогодні новини України від Espreso, за якими стежить весь світ.

На запитання журналістів, коли ЗАЕС найнебезпечніша у випадку надзвичайної події, експерт відповів, що в той момент, коли блоки на АЕС знаходяться в робочому стані. В такому режимі вони найбільш небезпечні та несуть максимальну загрозу для оточуючи.

"Умовно безпечний стан на ЗАЕС може бути, блоки станції повністю зупинені та проведено процедуру їхнього розхолодження", - вважає Штейтенберг.

За словами експерта, в такому стані знижується на декілька порядків ступінь небезпеки від аварії на ЗАЕС.

Фахівець повідомив журналістам, що згідно з законами України, а також чинними нормативними документами країни, у випадку порушення фізичної безпеки на АЕС всі блоки повинні бути негайно зупинені.

Проте, за його словами, це не було виконано, а тому триває гра у нав'язану окупантами гру. Так, наприклад, 25 серпня зупинялися два блоки ЗАЕС, але на вимогу Енергоатому, їх знову запустили.

Фахівець у свою чергу наголошує, що зупинені блоки АЕС через 12 годин мали бути переведені в холодний стан. Бо є така законодавча вимога. Саме тому він переконаний, що допоки працюють енергоблоки АЕС — ситуація навколо ЗАЕС залишатиметься провокаційною.

заес

Також експерт розповів журналістам каналу Еспресо принцип побудови системи будь-якої АЕС, у тому числі й ЗАЕС.

Одним із джерел живлення станції є і сама АЕС, бо частина виробленої електроенергії відбирається для підтримки її роботи. Окрім того ще є і незалежне джерело, яке використовується в нештатних ситуаціях як резервне живлення. Також сучасні АЕС обладнані ще й аварійним живленням — це, як правило, дизель-генератори. На кожному блоці ЗАЕС таких є три, наголосив фахівець.

"Якщо заздалегідь готуватися до кризової ситуації на якомусь із блоків, то можна під'єднати до неробочого дизель-генератор з іншого, де він зараз не потрібен", - додав Штейтенберг.

Більш детальніше інформацію про ситуацію на ЗАЕС та думки інженера з цього приводу ви зможете дізнатися онлайн, відвідавши офіційний сайт каналу Еспресо. До речі, в Інтернеті він знаходиться за адресою espreso.tv, так що не забудьте додати собі його в закладки.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 446 | Додав: admin | Теги: катастрофа, ЗАЕС | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]