Чт, 2024-04-18, 17:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:55
Категорична позиція щодо рф та відбудова Києва: промова очільниці Парижа
Інші останні Столичні новини - новини Києва

Пані мер Парижа Анн Ідальго виступила у Київраді з промовою на підтримку України. Чиновниця засудила удари росії про критичній інфраструктурі та цивільному населенню, окупацію української території, а також інші воєнні злочини, які чинить держава-агресор. Французька чиновниця висловилася проти участі спортсменів з рф в Олімпіаді-2024. Також вона запевнила, що Париж надалі допомагатиме Києву, і у мирний час, під час відбудови столиці. Повідомляє "Вечірній Київ."

Публікуємо повний текст промови очільниці Парижа Анн Ідальго з трибуни Київради:

"Щиро дякую, дорогий друже, пане мер, дорогі друзі, депутати міської ради. Для мене є великою честю бути разом з вами цього ранку.

Наше покоління ніколи не сподівалось побачити цю війну. Ми вже не перший рік, приголомшено спостерігаємо, яку агресію відчуває ваш народ з боку нападницького сусіда. Війна повернулася до Європи, несправедлива війна, жахлива смертоносна війна, злочинна війна.

Я дочка іспанського біженця, який залишив Іспанію разом зі своїми рідними, коли розпочалась війна. Із розповідей я знаю, чого вартує боротьба демократії проти авторитарної влади, для якої свободи не існує.

Хочу сказати із заворушенням та захопленням, вартові Європи: ви боретесь у війні проти брехні, проти цинічної та злочинної зневаги права. Вартові перед обличчям війни, перед обличчям найбезсоромнішої брехні, перед обличчям фальсифікації історії, перед обличчям цинічної та злочинної зневаги до життя та закону. Ви — вартові миру.

У цьому надважкому контексті я хочу від щирого серця подякувати меру Кличку, його жителям, депутатами за запрошення виступити перед міською радою, щоб висловити підтримку від Парижа Києву та Україні.

З перших днів війни парижани та парижанки виявили спонтанне бажання допомогти. Вони продемонстрували велику солідарність, надаючи речі першої потреби (ковдри, книги, медикаменти).

Представляю вам Філіпа Гужона — мера 15-го кварталу нашого міста. Маю підкреслити, що він є моїм політичним опонентом, у нас різні погляди на реформи, але ми легко знайшли спільну мову заради України.

Ми також пишаємося тим, що змогли прихистити ваших співгромадян, які не могли залишатись в Україні. Протестуючи проти агресії, парижани та парижанки мобілізувались, щоб знайти житло для українців. Вони продовжують це робити і зараз. Це наш обов’язок як громадян, як демократів, як європейців. І сьогодні, як і завтра, ви можете на нас розраховувати.

Я вдруге приїжджаю в Київ. У квітні минулого року я приїхала до Києва. Тоді я відвідала його передмістя після окупації, нестерпної окупації, яка кожного дня загрожувала вашій свободі, яка знищувала ваших громадян, руйнувала цілі квартали. Я була у Бучі, Ірпені, Бородянці. Я побачила докази варварства, якого ми сподівались вже ніколи не бачити після Другої світової війни та конфлікту у колишній Югославії. Я бачила цивільні цілі, уражені ворогом.

Цієї осені ми продовжили наше спілкування. Ми приймали у Парижі делегацію українських обранців, які розповіли нам про труднощі, з якими можуть стикнутися українці внаслідок агресії — відключення теплопостачання, електрики, води, розповіли про потреби. І Париж знову відгукнувся. Сьогодні я привезла генератори. Це прояв нашої солідарності.

Сьогодні я пройшлася містом. Київ протистоїть, як вся Україна, попри бомбардування, холод, попри втрати, які ви оплакуєте, які ми оплакуємо разом з вами. Хочу дуже урочисто вам заявити, що парижани будуть поруч з вами до перемоги.

Через рік ми прийматимемо Олімпійські і Параолімпійські Ігри. Вас цікавить, який прийом приготує моє місто атлетам країни, яка скоює воєнні злочини. Доки ця країна буде продовжувати бомбардування, поки буде цілити по цивільних об’єктах, вести війну, я не хочу, щоб російські атлети брали участь у спортивних змаганнях.

Це моя позиція мера міста, яке є містом миру, і яке підтримало Універсальну декларацію прав людини. Ось чому я хочу висловити вам свої найглибші переконання та свою волю: поки російські війська продовжуватимуть вас бомбардувати, націлюватися на ваше цивільне населення та вашу інфраструктуру, поки російські солдати будуть окуповувати вашу територію, я не хочу, щоб російські спортсмени брали участь у спортивних змаганнях. Це моє переконання як мера, як політичного лідера, як переконаної європейки. Я зроблю все, щоб Міжнародний олімпійський комітет підтримав цю позицію.

На завершення я хотіла б згадати окремий епізод із історії Парижа. 27 травня 1943 року в окупованому нацистами Парижі відбулося перше засідання Ради національного опору. Його метою, одночасно з координацією дій різних мереж опору, була розробка політичної, економічної та соціальної програми для звільненої Франції. Одним словом, готувати мир.

Я знаю, що на фоні надзвичайних ситуацій, у повсякденному житті, вашою діяльністю керує думка про відбудову вашого міста та миру. Підготовка до майбутнього вже означає його здійснення. Уявна реконструкція вже відсуває війну. Париж на вашому боці під час війни. І він буде вами в мирний час, щоб допомогти вам відбудувати Київ, нарешті вільний!

Хай живе Київ! Слава Україні!".

Мер Києва Віталій Кличко подякував французькій колезі за візит, а також допомогу, яку Париж надає місту. Він заявив, що дуже шанує відносини з міжнародними друзями і назвав символічним візит Ідальго у Київ в той час, коли президент України Володимир Зеленський зустрічається у Франції зі своїм колегою Емманюелем Макроном.

В рамках свого візиту Анн Ідальго передала Києву партію генераторів, які віддадуть на підтримку критичної інфраструктури та в освітні заклади.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 569 | Додав: admin | Теги: Київ, Париж, Ідальго, мер, відбудова | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]