Чт, 2024-04-25, 13:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:13
Кубілюс - Грибаускайте серйозно розглядають на пост президента Європейської ради
Інші останні Новини Європейського Союзу

  Грибаускайте серйозно розглядають на пост президента Європейської ради - Кубілюс

Кандидатуру екс-президента Литви Далі Грибаускайте серйозно розглядають на пост президента Європейської ради.

Про це заявив обраний в Європарламент експрем'єр Литви Андрюс Кубілюс, передає "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

"Я думаю, що ще рано щось говорити конкретно. В перші дні в ЄП ми чуємо, що проходять інтенсивні дискусії між основними партіями - Європейською народною, до якої ми належимо, соціалістами, лібералами і зеленими - про всі пакети", - сказав Кубілюс.

За його словами, зараз тривають переговори про пост глави Єврокомісії, на цей пост Європейська народна партія висуває Манфреда Вебера.

"Зараз ще така стадія, коли кожна група партій пропонує своїх кандидатів. До середини липня ця проблема повинна бути вирішена, повинні знайти рішення, в першу чергу з питання голови ЄК", - сказав Кубілюс.

"Поки ходить багато чуток. Насамперед тому, що групи партій намагаються демонструвати і доводити свою силу", - зауважив він.

За даними видання Rzeczpospolita, Вишеградська четвірка - Польща, Угорщина, Чехія і Словаччина - повідомила президентові Європейської ради Дональду Туску, що кандидатуру екс-президента Литви Далі Грибаускайте не підтримує.

Кубілюс розцінює цю інформацію як факт, який підтверджує, що Грибаускайте всерйоз розглядають як кандидата на пост Європейської ради.

"З цієї публікації можна зрозуміти, що країни Вишеградської групи відповіли на запитання, поставлене Дональдом Туском про кандидатуру Грибаускайте. Перша відповідь, що вони, не схвалюють, вони підтримують Мароша Шефчовича. Але зазвичай на цей пост пропонують колишнього главу будь-якої країни. Марош Шефчович країну не очолював, він є кандидатом на голову ЄК, можливо його кандидатуру запропонували і на пост глави Європейської ради, може бути, так хочуть зміцнити його позицію в переговорах за пост глави ЄК", - вважає Кубілюс.

Непартійність може бути козирем Грибаускайте, каже він. "Треба пам'ятати, що є ряд факторів, які намагаються враховувати при призначенні: якщо один пост отримує колишній глава великої країни, в даному випадку, наприклад, Вебер стане главою ЄК, тоді другий значущий пост віддають комусь із невеликих країн. Литва відповідає цій вимозі", - пояснив політик.

Також, зазначає він, якщо один пост дістається представнику "старої" Європи, то якийсь із постів повинні дати представнику "нової" Європи, так Дональд Туск зайняв пост голови Європейської ради.

Він звернув увагу і на те, що 70 політичних лідерів підписали відомий лист про те, що один з керівних постів повинні надати жінці.

"Уже протягом тривалого часу на керівних постах в ЄС не було жінок. Тут у Грибаускайте є перевага", - сказав Кубілюс.

На нинішньому етапі переговорів про розподіл топ-посад ЄС заяви Польщі або інших країн не можуть мати значення для останнього вердикту, додав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 880 | Додав: adminA | Теги: Кубілюс, пост президента Європейської ради, грибаускайте | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]