Пт, 2024-03-29, 10:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:22
Молдова почала "на шару" відбирати українську електроенергію
Інші останні Економічні новини

Влада Молдови відмовилися підписувати з Україною угоду про постачання електроенергії за новою ціною і почала її відбір без контракту. Кишинів обіцяє почати закупівлі енергії в Румунії, хоча, на думку експертів, це технічно неможливо. Проте і розірвати енергосполучення між двома країнами Україна не може - в цьому випадку без електроенергії залишиться частина Одеської області, пише "КоммерсантЪ-Украина".

1 квітня Молдова, попри відсутність контрактів, продовжила відбирати українську електроенергію, розповів начальник управління зовнішніх технологічних і економічних відносин НЕК "Укренерго" (забезпечує постачання електроенергії до Молдови) Юрій Кудренко. Кишинів відмовився підписати угоди, згідно з якими два найбільших постачальники, - українська "ДТЕК Пауер Трейд" і Молдавська ГРЕС (розташована в Придністров'ї, входить до російської групи "Інтер РАО ЄЕС") - піднімають ціни на 20%. "Пауер Трейд" просить збільшити тариф до 0,075 долара, Молдавська ГРЕС - до 0,073 долара за 1 кВт-год, повідомив минулого тижня віце-прем'єр Молдови Валерій Лазер.

Основна причина підвищення цін на електроенергію - значне зростання вартості газу, що використовується для роботи турбін ГРЕС, каже прес-секретар "Інтер РАО ЄЕС" Микола Горєлов. "Зараз постачання електроенергії до Молдови для України збиткові. Постачальник купує її на внутрішньому ринку за вищою ціною, ніж продає", - говорить високопоставлене джерело в Міненерго. В Україні оптова ціна на електроенергію за рік зросла майже на 20% - з 561,9 грн за МВт-год в березні 2011 року до 670,9 грн за МВт-год в березні 2012 року.

"Крім того, збільшення ціни пов'язане з нерівномірним енергоспоживанням в Молдові, - запевняє співрозмовник. - Через відсутність великих підприємств в цій країні коефіцієнт нерівномірності графіка навантажень (співвідношення постачань в нічний і денний час) рівний 0,35, тоді як в промислово розвинених країнах - 0,75-0,8".

В результаті українська електроенергія, що постачається в країну, з 1 квітня оформлятиметься як сальдо-перетікання. Її ціна, згідно з постановою Нацкомісії регулювання електроенергетики, прирівнюється до оптової ринкової ціни, що на 20% вище за вартість, запропонованою українською стороною. "Що більше Молдова тягне з підписанням договору з Україною, то більше вона в результаті вимушена буде заплатити", - зазначають у міністерстві.

Минулого тижня на засіданні профільної урядової комісії прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат заявив, що більш як 30% електроенергії в країну може постачати Румунія. Юрій Кудренко з "Укренерго" вважає, що для здійснення постачань з Румунії енергопотужності Молдови дуже слабкі, а власних генерувальних потужностей країна не має.

За словами директора Інституту енергетики Академії наук Молдови Володимира Берзана, підключення до енергосистеми Румунії можливе лише за умови виведення частини молдавської енергосистеми в "спеціальний острівний режим", для чого потрібні інвестиції в сотні мільйонів євро, яких Кишинів не має в своєму розпорядженні.

Налагодити постачання з Румунії буде складно через напрям потоку електроенергії, що існує сьогодні, - з Молдови до Румунії (Молдавська ГРЕС здійснює постачання до Румунії), а також через різницю в роботі румунських і молдавських мереж, вважає Берзан: "У країнах Балтії з цього питання було проведено спеціальне дослідження, і енергетики довели, що паралельні постачання з різних енергосистем нереальні".

Крім того, ціна на електроенергію в Румунії зараз на 28% вища за ту, яку пропонує Україна, додає голова правління альянсу "Нова Енергія України" Валерій Боровик. "Румунія зараз сама веде переговори про закупівлю електроенергії в Україні", - зазначає експерт.

Проте відключити енергосистеми України і Молдови одну від одної не можна, оскільки через територію сусідньої країни електроенергія транспортується в частину населених пунктів Одеської області, пояснює Кудренко.

Партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов вважає, що Україна зможе кваліфікувати несанкціонований відбір електроенергії як крадіжку і домогтися відшкодування збитку в міжнародних судах. "Досить пригадати процес, пов'язаний з відбором енергоресурсів у компанії RosUkrEnergo, коли було вилучено 11 млрд кубометрів газу на користь держкомпанії, - нагадує партнер юридичної компанії "Правові партнери" Андрій Доманський. - Україна програла міжнародні суди і повернула компанії все раніше відібране паливо, а офіційних осіб, які ухвалювали рішення про відбір газу, притягнуто до кримінальної відповідальності".

Зазначимо, на тлі сьогоднішнього звинувачення української сторони не можна не згадати нещодавньої заяви колишнього прем'єра Молдови, що Україна нібито хоче розширити свої території за рахунок Молдови.

"Сьогоднішня тактика України - переробити за допомогою Шевчука (президент Придністров'я) молдовську державу, а потім захопити всю Бессарабію", - сказав екс-прем'єр-міністр Молдови Мірча Друк.

"Загроза того, що подібне може статися, цілком реальна. В 1990 році в Придністров'ї проживало 700 тисяч осіб. Сьогодні офіційно там 500 тисяч, і 200 тисяч з них перебувають на заробітках за кордоном. З-поміж решти 300 тисяч (приблизно один район Бухареста), 162 тисячі проголосували за Шевчука. А це практично всі етнічні українці Придністров'я", - запевнив Друк.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1049 | Додав: adminA | Теги: Молдова, на шару відбирати українську електр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]