Чт, 2024-04-25, 08:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:22
Москва і Вашингтон домовилися про відхід Асада з поста президента Сірії - ЗМІ
Інші останні Новини світу
Вашингтон і Москва досягли угоди щодо відходу Башара Асада від влади в обмін на гарантії безпеки йому самому і ще майже півтора сотням представників його найближчого оточення, повідомляє сайт газети "Аш-Шарк аль-Аусат" з посиланням на інформовані джерела в сирійській опозиції, передає NEWSru.co.il.

За твердженням джерел в "Національній коаліції сирійської опозиції", угода була укладена в ході зустрічей представників зовнішньополітичних відомств Росії і США в Дубліні і в Женеві.

Обумовлений сторонами план врегулювання сирійської кризи передбачає два варіанти розвитку подій: президент Башар Асад може добровільно передати владу і отримати захист від міжнародного судового переслідування, або буде укладено угоду передачі влади без його участі, і тоді Асад втратить право на захист.

Представник "Національної коаліції сирійської опозиції", посилаючись на російське інформоване джерело, повідомив, що Башар Асад виразив готовність до переговорів про передачу влади в обмін на гарантії безпеки для нього і 142 людей з його найближчого оточення.

Йдеться про 108 керівників служб безпеки і військових, відповідальних за накази вбивати сирійських громадян, і інші - члени сім'ї Башара Асада. У рамках угод усі вони мають бути захищені від переслідування Міжнародним кримінальним судом.

За даними видання, Москва вже переконалася у своїй нездатності зберегти перебування Башара Асада у владі, і єдине, що вона ще може спробувати зробити - це отримати для нього юридичний імунітет і змусити до переговорів з міжнародним співтовариством.

Зазначимо, раніше держсекретар США Хіларі Клінтон пояснила міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову, що громадянська війна буде загострена релігійними конфліктами, а Асад, потрапивши у безвихідне становище, піде на крайність - застосує хімічну зброю. І тоді світовій спільноті вже напевно доведеться провести військову операцію. Щоб не допустити такого сценарію, треба терміново створювати коаліцію, але за жодного розкладу в ній не може бути місця Асаду, вважають у США. А тому Росії, як одному з найважливіших прибічників президента Асада, слід вплинути на непоступливого сирійця.

"Рішення щодо реформування політсистеми Сирії як суверенної, єдиної і незалежної держави повинні ухвалювати самі сирійці без зовнішнього втручання і спроб нав'язування готових рецептів суспільно-політичного розвитку", - заявили в МЗС РФ за підсумками зустрічі російських дипломатів з американськими колегами і спецпредставником ООН і ЛАД 9 грудня в Женеві.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 969 | Додав: adminA | Теги: відхід Асада, Москва і Вашингтон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]