Пт, 2024-03-29, 15:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:50
Надалі розмовляти з Януковичем Європа відверто визнала, що не хоче
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра підтвердив інформацію про те, що європейські керівники відмовляються зустрічатися із президентом Віктором Януковичем, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

"За останні роки була достатня кількість зустрічей Януковича з керівниками ЄС і країн-членів ЄС на найвищому рівні", - сказав він.

"Але саме в 2011 році ми побачили, що всі заклики й прохання до президента Януковича - не продовжувати рух нинішнім шляхом, не використовувати правосуддя в політичних цілях для усунення політичних конкурентів, не почуто. Тому, коли ти доходиш висновку, що діалог не дає плодів і ознак поліпшення ситуації в Україні не спостерігається, який у ньому залишається сенс?" - сказав він.

"Не мені вирішувати, коли лідери ЄС вважатимуть необхідними зустрічі. Я знаю, що є велике розчарування після інтенсивного діалогу й спроб розвернути назад процеси, що почалися в країні", - додав Тейшейра.

"Не мені вирішувати, яких знаків чекають лідери ЄС і країн-членів ЄС. Але як мені уявляється, вони очікують чітких сигналів про розворот у протилежному напрямку (від) ганебних процесів, які Україна демонструвала світові. Щодо Тимошенко, Луценка й інших. Це мають бути видимі ознаки змін в Україні", - пояснив дипломат.

Відповідаючи на запитання, чи вірить він у пояснення Януковича про те, що той не може вплинути на ситуацію з Тимошенко й Луценком, посилаючись на незалежність судової системи, Тейшера сказав:

"Моє завдання не в тому, щоб вірити або не вірити. Моя роль - слухати. Я відповім вам зустрічним запитанням: ви вірите в незалежність української судової системи від влади й у те, що парламентська більшість не потребує інструкцій з Банкової?"

На це журналіст відповів, що не вірить.

"Не вірите. От ви самі це й сказали. Але ви вільна людина, а я дипломат і не можу висловлювати оцінні судження. Я в Україні вже чотири роки, тому певне враження про сформовану тут ситуацію в мене є", - сказав Тейшера.

Нагадаємо, 26 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила Резолюцію "Функціонування демократичних інститутів в Україні", в якій не відкидається запровадження санкцій проти режиму Януковича за недотримання владою України основних демократичних принципів і верховенства права.

А від "євродрузів" ПР прозвучала критика на адресу української влади. Засуджених екс-прем'єра Юлію Тимошенко, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і екс в.о. міністра оборони Валерія Іващенка назвали політв'язнями, а президента Віктора Януковича - їхнім суддею.

4 лютого президент України зустрівся з держсекретарем США в Мюнхені, під час розмови Янукович був змушений пояснювати ситуацію, яка склалася навколо екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Останнім часом все більше говорять про ізоляцію президента Віктора Януковича.

Так, під час нещодавнього саміту в Давосі (Швейцарія) з Януковичем зустрілись лише президент Польщі Броніслав Коморовський і президент Азербайджану Iльхам Алієв.

Науковий директор Інституту євроатлантичної співпраці Олександр Сушко зазначає, що заходи, подібні до Мюнхенської конференції, для Януковича стали чи не єдиною можливістю показати себе на міжнародній арені.

В Європі вважають, що ключ до ЄС для України лежить у камері Тимошенко

Посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявляє, що парафування угоди про асоціацію з ЄС не гарантує швидкого підписання цього документа.

"Парафування - це не підписання. Парафування - це просте підтвердження того, що переговорний процес завершено", - пояснив дипломат.

"Парафування може відбутися досить скоро. Парафування - це просте підтвердження того, що переговорні команди згодні з текстом угоди. Це технічна, а не політична процедура", - підкреслив він.

Тейшейра також сказав, що парафування відбудеться, як тільки буде завершено деякі юридичні формальності, і принципових перешкод немає.

"Важливими політичними віхами є підписання, на яке повинні дати згоду всі 27 країн-членів, і після цього - ратифікація угоди парламентами країн-членів ЄС, українським парламентом і Європарламентом", - додав він.

Він нагадав слова глави МЗС Швеції Карла Більдта про те, що "ключ до підписання угоди перебуває в камері пані Тимошенко". "Мені здається, що міністр Білдт ясно показав настрій шведської влади", - сказав він.

"Тільки тоді, коли угоду буде підписано й ратифіковано, вона набуде чинності. І до цього країни-члени ЄС займуть сувору позицію щодо дотримання Україною європейських цінностей", - підкреслив він.

Тейшейра пояснив, чому ЄС перестав фінансувати реформи в Україні

Припинення фінансової допомоги Євросоюзу Україні пов'язане з нездатністю української влади її адмініструвати.

"Воно (замороження фінансування) пов'язане з нездатністю української влади (...) ухвалювати законодавство, засноване на стандартах ЄС, дотримуватись європейських процедур, в тому числі процедур і стандартів фінансового менеджменту", - зазначив Тейшейра.

Посол підкреслив, що, зокрема, йдеться про реформу держуправління.

"У нас є програма на 70 мільйонів євро, присвячена реформі держуправління. Ми працювали за цією програмою кілька років", - зазначив посол.

При цьому, за словами Тейшейри, закон про держслужбу, схвалений українським парламентом і підписаний президентом Віктором Януковичем, не відповідає європейським стандартам.

"Ми наполягали на тому, що він не має бути підписаний. Тепер ми зупинили програму на 70 мільйонів євро, тому що не можемо здійснювати її, коли навіть основне законодавство не відповідає нашим стандартам", - підкреслив посол ЄС.

Євросоюз поки що не збирається запроваджувати санкції проти представників української влади

В Євросоюзі дискусія про санкції проти представників української влади наразі не ведеться.

"З боку ЄС та країн-членів ЄС у мене немає інформації про те, що така можливість сьогодні обговорюється. Дискусія про санкції - це радше внутрішньоукраїнська дискусія. Це дискусія тих, хто розчарований ситуацією в Україні і хто очікує певних кроків з боку ЄС", - зазначив Тейшейра.

Він зауважив, що знає про розмови "про деяких високопоставлених чиновників, залучених до ганебних, з погляду цінностей ЄС, подій: великої корупції, рейдерських захоплень компаній, використання державних ресурсів у власних цілях".

"Я думаю, що санкції застосовуються в дуже екстремальних ситуаціях. Наприклад, в Бєларусі. Але Україна поки що не на такому рівні... Так що, я думаю, заходи, які ЄС вживає до певних країн, мають бути виправдані", - підкреслив посол.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1149 | Додав: adminA | Теги: що не хоче розмовляти з Януковичем, Європа відверто визнала | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]