Чт, 2024-03-28, 21:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:46
Нагороди кіно - і телемистецтва роздала британська академія
Інші останні Новини світу

Франко-бельгійська чорно-біла стилізація під німе кіно 1920-х років "Артист" (The Artist) стала в неділю тріумфатором церемонії нагород Британської академії кіно- і телемистецтва (BAFTA), отримавши сім золотих масок, включаючи нагороду за найкращий фільм.

Щорічна церемонія вручення кінонагород BAFTA, як і в минулі роки, відбулася в Королівському театрі опери та балету "Ковент Ґарден", а провів її відомий британський актор і письменник Стівен Фрай, що повернувся після кількох років відсутності, повідомляє РИА "Новости".

60-метровою червоною доріжкою перед входом до "Ковент Ґардена" до початку церемонії пройшли такі зірки британського та світового кінематографу, як режисер Том Хупер, актор і режисер Джордж Клуні, актори Бред Пітт, Рассел Кроу, Х'ю Джекман, Еді Редмейн, Том Хіддлстон, Майкл Фассбендер, Гарі Олдмен, Рейф Файнс, Пол Беттані, дама Джуді Денч, Пенелопа Круз, Тільда Суїнтон, Джилліан Андерсон, Мішель Вільямс (яка здивувала всіх одягом не від дорогого дизайнера, а з демократично-дешевого магазину H&M) і багато інших.

Перед початком церемонії перед присутніми в залі виступив легендарний британський співак Том Джонс, який виконав пісню "Кульова блискавка" (Thunderball) з однойменного фільму про пригоди суперагента Джеймса Бонда. Цей номер був приурочений до піввікового ювілею "бондіани".

Всього цьогоріч премію BAFTA вручено в 24 конкурсних та двох позаконкурсних номінаціях.

Фільм "Артист", що оповідає про життя, роботу і кохання голлівудського актора німого кіно Джорджа Валентина і молодої статистки і танцівниці Пеппі Міллер, був висунутий на отримання головної британської кінонагороди у 12 з 24 конкурсних категорій і отримав у підсумку сім призів.

З-поміж них - нагорода за найкращу режисуру, яку завоював у боротьбі з чотирма іншими іменитими режисерами француз Мішель Хазанавічюс, а золота маска BAFTA у номінації "Найкраща чоловіча роль" дісталася акторові Жану Дюжардену, який виконав у стрічці головну роль.

Також у доробку творців "Артиста" - нагороди за найкращий оригінальний сценарій, найкращу операторську роботу, найкращі костюми і найкращу оригінальну музику.

Приз за найкращу жіночу роль, як і передбачали багато критиків і букмекерів, дістався американській актрисі Меріл Стріп, яка блискуче виконала роль легендарної жінки - прем'єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер - в байопіку "Залізна леді" (The Iron Lady).

Ця ж картина здобула премію за найкращий грим і зачіски. Вручення премії за найкращу жіночу роль ознаменувалося кумедним інцидентом: на шляху до сцени приголомшена Стріп спіткнулася і загубила черевичок, але викликаний на сцену для оголошення лауреата актор Колін Ферт тут-таки прийшов на допомогу переможниці.

Актори Крістофер Пламмер і Октавія Спенсер стали лауреатами нагород за ролі другого плану. Пламмер удостоєний нагороди за роботу у фільмі "Початківці" (Beginners).

У свої 82 роки актор став найстаршим лауреатом в історії, нагородженим у конкурсній номінації. Нагороду переможцю вручила минулорічна переможниця в категорії "Найкраща актриса другого плану" Хелена Бонем Картер.

Її ж "спадкоємицею" стала темношкіра актриса Октавія Спенсер, яка зіграла служницю в історичній драмі про боротьбу за права чорношкірих працівників в білих родинах в 1960-ті роки в США "Прислуга" (The Help).

Золоту маску BAFTA вона отримала з рук виконавця ролі Гаррі Поттера, який зіграв головну роль у трилері "Жінка в чорному" (Woman in Black), що вийшов на екрани, 22-річного британського актора Деніела Редкліффа.

У номінації "Висхідна зірка", де переможця визначають не кіноакадеміки, а глядачі, лауреатом за підсумками sms-голосування та опитування в Інтернеті став 28-річний актор, сценарист і режисер Адам Бікон, відомий за своїми ролями у фільмах "Шпана" (Kidulthood) і "Шпана-2" (Adulthood) режисера Ноеля Кларка, який отримав ту ж саму нагороду в 2009 році.

Найкращим анімаційним фільмом року став мультик "Ранго" (Rango) про хамелеона, який став борцем за справедливість у світі.

У вперше введеній цього року категорії "Найкращий документальний фільм" перемогла картина "Сенна" (Senna) режисера Азіфа Кападіа про загиблого в 1994 році відомого автогонщика "Формули-1" Айртона Сенну. Ця ж стрічка стала переможницею в номінації "Найкращий монтаж".

Також по дві нагороди BAFTA отримали картини "Шпигун, вийди геть!" (Tinker Tailor Soldier Spy) Томаса Альфредсона про роботу британської розвідки за однойменним романом Джона Ле Карре і пригодницька картина про історію раннього кінематографа "Хранитель часу" (Hugo) Мартіна Скорсезе.

Вінцем всієї церемонії стало вручення Скорсезе, який відзначає цього року 70-річчя, звання почесного члена Британської кіноакадемії, про що оголосив зі сцени "Ковент Ґардена" легендарний шведський актор Макс фон Сюдов.

Спеціальну нагороду за винятковий внесок у британський кінематограф отримав 72-річний актор Джон Херт, кар'єра якого на екрані триває вже без малого півстоліття. Він також зіграв у фільмі, що висувався на нагороди в цьому році, "Шпигун, вийди геть!".

BAFTA вручається з 1947 року і є найбільшою нефестивальною кінонагородою за межами США. Крім кінематографічних, британська академія також вручає нагороди в галузі телебачення і мистецтва для дітей.

Церемонія вручення кінематографічних нагород Британської академії кіно- і телемистецтва поряд із присудженням премії "Золотий глобус", лауреатів якої обирають члени Асоціації іноземної преси Голлівуда, є передвістям "Оскара" - головної світової кінопремії року, що присуджується Американською академією кіномистецтва.

Зазначимо, що результати церемонії не стали несподіванкою. "Артист" був головним номінантом на отримання щорічних нагород Британської академії кіно- і телемистецтва (BAFTA).

Торік британська стрічка "Король говорить" отримала сім премій під час церемонії вручення призів Академії кінематографічних і телевізійних мистецтв (BAFTA), зокрема нагороду за найкращий британський фільм. Найкращим актором було названо Коліна Ферта - виконавця головної ролі короля Георга VI, який зумів побороти своє заїкання.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1157 | Додав: adminA | Теги: британська академія кіно- і телемис | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]