Пт, 2024-04-26, 17:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:28
Навіщо Путін стягнув на Донбас гумові танки і артилерію - надувна армія "Л-ДНР"
Інші останні Новини з регіонів України

Мережу сколихнула новина про те, що бойовики "Л-ДНР" почали облаштовувати фейкові позиції з муляжами техніки і озброєнь

Головне управління розвідки Міністерства оборони України днями повідомило, що російські найманці так званих "ДНР" і "ЛНР" використовують відносне затишшя на фронті для удосконалення своїх інженерно-фортифікаційних споруд і обладнання власних вогневих позицій.

"Особлива увага приділяється облаштуванню хибних рубежів оборони, а також розміщенню замаскованих муляжів озброєння та військової техніки", – наголосили в ГУР МО.

На перший погляд ця інформація викликає іронічну посмішку. Однак, судячи з усього, російські бойовики справді розраховують на свої фейкові рубежі. Та й якщо копнути глибше, вимальовується дуже цікава картина.

Мало хто знає, але ще у 2009 році у російському Підмосков'ї запрацював завод з виготовлення бутафорної військової техніки, а саме – надувних копій літаків, протиракетних установок, танків, військових вантажівок тощо.

Надувна техніка Росії

Муляжі виготовляють з пластику і брезенту, причому розміри і форма техніки – відтворені до сантиметру. Але якщо справжній танк важить близько 35 тонн, то надувний – усього 35 кілограм.

В мережі можна знайти багато публікацій тих років, у яких представники заводу не приховують, що працюють лише на держзамовлення і виготовляють свою продукцію для того, щоби лякати ворогів.

"Якщо якийсь конфлікт чи щось подібне і ми не хочемо посилати справжню техніку – то виставляємо надувні протиракетні установки. Літак-шпигун політає, побачить це, і вороги будуть думати, що у нас купа зброї", – хвалився у 2009 році представник заводу Юрій Степанов.

Надувний ЗРК С-300

Надувний літак

Навіть є згадки, що такий надувний арсенал час від часу виставляють довкола Москви. Але найцікавіше те, що у 2012 році за ініціативи щойно призначеного міністра оборони Російської Федерації Сергія Шойгу такий надувний арсенал офіційно взяли на озброєння у збройні сили РФ в рамках спеціальної державної програми.

На Росії це навіть подавалося як відновлення історичних військових традицій. Мовляв, такі муляжі військової техніки успішно використовувались під час Другої світової війни для введення в оману ворога.

Схема виглядала наступним чином: з такої хибної позиції відкривався демонстративний відволікаючий вогонь, на який противник відповідав своїм вогнем зі справжніх позицій, а то й ішов в атаку, викриваючи себе або навіть оголяючи тили.

Надувний танк Другої світової війни

Хто знає, можливо 80 років тому таке й спрацьовувало, але зараз військові спеціалісти налаштовані до такої тактики дуже скептично. Навіть російські експерти сумніваються, що надувна техніка зможе відтворити всі властивості бойової. До того ж надувні танки не зможуть самостійно пересуватися, а при поганій погоді їх буде банально здувати сильним вітром.

Крім того, сучасні засоби стеження, які використовують країни НАТО (а отже, з великою долею ймовірності й Україна), дають настільки високу чіткість зображення та його теплові характеристики, що відрізнити справжній танк від надувного не складає жодних труднощів.

Мабуть, саме тому їх з Росії і перекинули на Донбас – як відпрацьований матеріал, що не виправдав себе у нібито "найсильнішій армії світу" (насправді – ні).

До речі, вартість таких надувних муляжів коливається від 20 до 50 тисяч доларів за одиницю і у "Воєнторзі" вони не продаються. Тому засвітивши такі "танки" на своїх позиціях, бойовики "Л-ДНР" надали ще один доказ участі Росії у війні на Донбасі в якості однієї зі сторін конфлікту. А рано чи пізно усі ці докази знадобляться на міжнародному трибуналі у Гаазі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 794 | Додав: adminA | Теги: надувна армія Л-ДНР, Путін, гумові танки і артилерія, Донбас | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]