Сб, 2024-04-20, 09:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:37
Невідкладна медична допомога з 1 січня буде надаватися за новими правилами
Інші останні Медичні новини
З 1 січня 2013 року в Україні набуває чинності урядова постанова, якою затверджено нормативи прибуття бригад "швидкої допомоги" на місце виклику, а також введено поділ викликів на екстрені та неекстрені в залежності від стану пацієнта, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Так, згідно з постановою Кабінету міністрів України під № 1119 від 21 листопада 2012 року, норматив прибуття бригад швидкої медичної допомоги на місце події за зверненнями, які належать до категорії екстрених, становить 10 хв в містах, в населених пунктах поза межі міста 20 хв з моменту надходження звернення до диспетчера оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

У постанові зазначається, що "зазначені нормативи з урахуванням метеорологічних умов, сезонних особливостей, епідеміологічної ситуації та стану доріг можуть бути перевищені, але не більше ніж на 10 хвилин".

Крім того, документ передбачає розділення звернень за номерами 103 або 112 на екстрені та неекстрені в залежності від стану пацієнта. Критерії, за якими звернення відносяться до категорії екстрених або неекстрених, описані в додатку до постанови.

Зокрема, до екстрених викликів відноситься: якщо пацієнт знепритомнів, у нього судоми, раптові розлади дихання, раптовий біль в області серця, блювання кров'ю, гострий біль у черевній порожнині, зовнішнє кровотеча, ознаки гострих інфекційних захворювань, гострі психічні розлади, що загрожують життю та здоров'ю пацієнта або оточуючих. Також за екстреним викликом медики будуть виїжджати, якщо у пацієнта травма (поранення, перелом, вивих, опік, важкий забій, травми голови), ураження електричним струмом, блискавкою, тепловий удар, переохолодження, асфіксія (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи), пошкодження при надзвичайних ситуаціях (ДТП, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо), отруєння, укус тварин, порушення нормального перебігу вагітності.

До категорії екстрених відносяться також звернення медпрацівників про транспортування пацієнтів, що знаходяться у стані, що вимагає термінової госпіталізації.

"Диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф направляє до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги невідкладно після отримання звернення, яке належить до категорії екстрених", - наголошується в додатку до постанови.

До категорії неекстрених належать звернення щодо пацієнта, стан якого не є невідкладним і супроводжується раптовим підвищенням температури тіла з кашлем, нежитем, болем у горлі; головним болем, запамороченням, слабкістю; болем у попереку, суглобах; підвищенням артеріального тиску; больовим синдромом у онкологічних хворих; алкогольним, наркотичним, токсичним абсинентним синдромом.

Також до неекстренних віднесено виклик, якщо у пацієнта загострення хронічних захворювань у разі, якщо ті перебувають під наглядом сімейного або дільничного лікаря при гіпертонічній хворобі, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічному запаленні печінки, жовчного міхура, кишечника, хвороби нирок, суглобів і т. п.

"Диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф перенаправляє звернення, яке належить до категорії неекстренних, в відповідний заклад охорони здоров'я первинної медико-санітарної допомоги в порядку, затвердженому Міністерством охорони здоров'я, а в разі відсутності такої можливості направляє до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, яка не виконує екстрені виклики, протягом 1 години з моменту отримання звернення", - наголошується в додатку до постанови.

Постанову ухвалено відповідно до ст.6 закону "Про екстрену медичну допомогу".

Також з 1 січня 2013 року набирає чинності закон "Про екстрену медичну допомогу", ухвалений Верховною Радою України 5 липня.

Закон встановлює, що на території України кожен її громадянин або будь-яка інша особа мають право на безкоштовну, доступну, своєчасну та якісну екстрену медичну допомогу.

Відповідно до закону, іноземці та особи без громадянства, які тимчасово перебувають на території України, а також фізичні особи, взяті під варту або яким призначено покарання у вигляді позбавлення волі, забезпечуються екстреною медичною допомогою у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України.

Закон встановлює, що виклик екстреної медичної допомоги здійснюється за єдиним телефонним номером виклику екстреної медичної допомоги 103, або за єдиним номером виклику екстреної допомоги 112. Виклик екстреної медичної допомоги безкоштовний.

Системи медичної допомоги в Криму, областях, містах Київ та Севастополь складаються з центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, станцій екстреної (швидкої) медичної допомоги, бригад, відділень екстреної невідкладної медичної допомоги.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Медичні новини | Переглядів: 1294 | Додав: adminA | Теги: медична допомога, 1 січня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]