Чт, 2024-03-28, 21:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:41
Опозицію залишили з носом: КС заборонив "паралельне" балотування
Інші останні Політичні новини

Конституційний суд заборонив одночасне балотування до парламенту у мажоритарному окрузі та за партійним списком. Таке рішення Конституційного суду оприлюднили 10 квітня, рішення було прийняте ще 5 квітня.

Таким чином суд визнав неконституційним положення закону про вибори, за яким одна й та сама особа може бути включена до виборчого списку кандидатів в депутати від партії та балотуватися в одномандатному окрузі.

Суд погодився із обґрунтуванням подання 51 депутата, це не відповідає принципу верховенства права та не забезпечує реалізації засад справедливості й рівності у виборчому процесі.

На думку депутатів, порядок висування кандидатів у народні депутати України та їх реєстрація системно пов’язані з процедурою встановлення результатів виборів у загальнодержавному багатомандатному та одномандатному виборчих округах, яка здійснюється у визначеному статтями 98, 99 Закону України "Про вибори народних депутатів України" порядку.

У цих статтях закріплено, що в разі, якщо під час встановлення результатів виборів Центральна виборча комісія виявить, що особа обрана народним депутатом України як за виборчим списком кандидатів у народні депутати України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, так і народним депутатом України в одномандатному виборчому окрузі, така особа вважається обраною народним депутатом України в одномандатному виборчому окрузі.

У такому випадку Центральна виборча комісія приймає рішення про визнання її такою, що не набула депутатського мандата у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, та визнає обраним народним депутатом України наступного за черговістю кандидата у народні депутати України у виборчому списку кандидатів у народні депутати України від відповідної політичної партії. Суб’єкт права на конституційне подання вважає, що таке врегулювання встановлення результатів виборів не узгоджується з конституційним принципом рівного виборчого права.

Згідно з ч. 5 ст. 53 Закону "Про вибори народних депутатів України", "Одна і та ж особа може бути включена до виборчого списку кандидатів у депутати від партії та висунута лише в одному з одномандатних виборчих округів в порядку висування партією або в порядку самовисування".

Положення абзацу другого ч. 10 ст. 98 та третьої частини ст. 99 стосуються встановлення результатів виборів, якщо особа обрана депутатом як за виборчим списком у загальнодержавному окрузі, так і депутатом у одномандатному окрузі.

У 1998 році КС вже приймав рішення, яким визнав неконституційним право однієї людини одночасно балотуватися в депутати за партійним списком і по мажоритарному округу.

Незважаючи на це, під час внесення змін до закону про вибори народних депутатів в 2011 році разом з введенням змішаної системи виборів в цей закон було закладено норму, яка дозволяє балотуватися і за партійним списком, і за мажоритарним округом.

Норма про можливість одночасного балотування в мажоритарному окрузі та за партійним списком була одним з пунктів компромісних домовленостей між парламентською більшістю і опозицією, завдяки яким стало можливим прийняття нової редакції закону про вибори депутатів. Однак пізніше депутати від Партії регіонів попросили оцінити законність цієї норми в КС. А в БЮТ погрожували відкликати голоси за закон про вибори у разі рішення КС про заборону паралельного балотування.

Нагадаємо, чергові вибори Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 року. Вибори пройдуть за змішаною системою: 225 депутатів будуть обрані в одномандатних мажоритарних округах, ще 225 депутатів пройдуть в парламент за партійними списками. Прохідний бар'єр становить 5%.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1159 | Додав: adminA | Теги: КС заборонив паралельне балотування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]