Чт, 2024-04-25, 08:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:36
Парфуми, яким понад 3000 років, відтворили вчені
Інші останні Новини світу науки і технологій

таппуті-белатекалім Турецькі вчені відтворили духи, яким понад три тисячі років. Оригінальний рецепт аромату належав Таппуті-Белатекалім (що дослівно перекладається, як "жінка-доглядачка палацу"). Історія називає її першою жінкою-хіміком. Проживала вона в Месопотамії. Перші згадки про цю особу були знайдені в Туреччині під час розкопок на одній з глиняних табличок. Про це повідомляє Ancient origins.

На жаль, багато таблиць з рецептами не збереглися до наших часів, тому розшифрувати їх неможливо. Деякі таємниці не вдасться розгадати ніколи. Але те, що вдалося зберегти, несе в собі величезну історичну цінність для людства.

При дешифровці древніх текстів вчені знайшли в письменах “рецепт” парфумів, що належав Таппуті. Після чого було прийнято рішення, відтворити духи в лабораторних умовах. Уявити тільки, їм вдалося отримати аромат, якому приблизно 3200 років.

Рецептуру направили в Турецьку академію запахів та Асоціацію культури ароматів. Група з 15 людей змогла роздобути всі інгредієнти й змішати їх в необхідному співвідношенні. Більш того, розшифровка глиняних табличок, дала інформацію про стародавні методи дистиляції в Месопотамії.

Відомо, що жінка-хімік використовувала у своєму рецепті такі аромати, як аїр, мирру, спеції та бальзами. Також вона експериментувала з маслами, отриманими з різних квітів. Зараз багатьох людей цікавить, чи потраплять її аромати на прилавки парфумерних магазинів.

Глава Академії запахів Біхтер Ергюль поділився своїми враженнями від виконаної роботи. Для нього і команди вчених це завдання стало справжньою подорожжю в минуле. А коли аромат змогли нарешті вдихнути, всі в лабораторії тріумфували. Попри те, що це була виконана величезна робота, результати перевершили всі очікування.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 443 | Додав: admin | Теги: Туреччина, парфуми 3000 років | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]