Пт, 2024-04-19, 22:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:57
Переходить на євро та вступає до Шенгену ще одна країна Європи
Інші останні Новини Європейського Союзу

Це станеться 1 січня.

Через десять років після вступу Хорватії до ЄС країна переходить на євро і приєднується до Шенгенської зони, — повідомляє The Associated Press. Перехід на єдину валюту дасть переваги невеликій країні з населенням 4 мільйони людей, завдяки тісному економічному партнерству з 19 іншими країнами ЄС та Європейським центральним банком. Це також означає, що 340 мільйонам громадян єврозони більше не потрібно буде обмінювати свої євро на хорватські куни, в'їжджаючи в країну, відому вражаючим узбережжям Адріатичного моря.

"Після 10 років членства в ЄС ми заслужено досягли етапу, коли станемо єдиною країною в історії, що приєдналася до Шенгенської зони та єврозони в один день", — заявив прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович.

Однак, багато хорватів сентиментально ставляться до своєї національної валюти, що йде в минуле. "Куна була символом незалежності Хорватії. Ми всі були прив'язані до неї, — каже ветеран війни за незалежність Владислав Студар. — Але що вдієш? Життя продовжується".

Для переходу на євро країна мала виконати низку умов, у тому числі мати стабільний обмінний курс, контрольовану інфляцію та розумні державні витрати.

"З середини серпня до кінця листопада кількість кун в обігу скоротилася на 12 мільярдів, що еквівалентно приблизно 1,7 мільярда євро, тому у нас залишилося близько двох третин, або близько 22 мільярдів кун, які необхідно поетапно вивести з обігу", — сказав виконавчий директор Хорватського національного банку Тихомир Мавричек.

Хорватська куна та євро будуть використовуватися паралельно для оплати готівкою лише протягом 14 днів, але здачу клієнти отримуватимуть лише у євро.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 463 | Додав: adminA | Теги: Шенген, Хорватія, країна Європи, Євро | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]