Чт, 2024-04-25, 12:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:37
Підім'яти під себе ініціативу "Першого грудня" пробував Янукович
Інші останні Політичні новини

Президент Віктор Янукович намагався зустрітися з ініціативною групою "Перше грудня". Про це повідомив один з організаторів ініціативної групи, літературознавець, публіцист Іван Дзюба в ефірі телеканалу ТВі.

"Були пропозиції різні, такі не зовсім певні, про те, щоб зустрітися з членами ініціативної групи", - розповів він.

"Ми обговорювали це питання, бо на це має даватися не особиста відповідь, а колективна, і дійшли висновку, що як ініціативна група ми зараз не можемо зустрічатися, просто тому, що ще тільки готуємося до цього круглого столу. Відбудеться круглий стіл, тоді можна з якимось документами звертатися", - уточнив Дзюба.

"Це був перший етап. На цьому все ніби скінчилося. Але за кілька днів надійшла пряма пропозиція від президента, персонально кільком людям, не як членам ініціативної групи, а просто як представникам інтелігенції", - зазначив публіцист.

"На таке пряме запрошення президента не можна нечемно відповідати, і немає підстав не зустрітися і не сказати, що ти думаєш. Ми, звичайно, прийняли цю пропозицію. Були Мирослав Попович, я був, був Богдан Гаврилишин, була Ганна Скрипник, директор Інституту фольклору і етнології", - розповів він.

Дзюба уточнив, що на зустрічі також "була Ганна Герман і директор Інституту стратегічних досліджень Єрмолаєв, вони не були учасниками цієї розмови, вони просто були присутні".

"Ми висловили все те, що сьогодні говорили на круглому столі прямо в очі президенту. Говорили і про політичні репресії, і про ті проблеми, які створюють ці політичні репресії, тривоги з приводу майбутніх виборів..." - зазначив громадський діяч.

На уточнювальне запитання, що відповів президент, Дзюба повідомив: "Президент дуже уважно вислухав, записував собі все, реагував дуже спокійно, ніякої ні роздратованості, ні невдоволення не виявляв".

"А потім відповідав. Де з чим він погоджувався. Наприклад, погодився з тим, що не так, як слід, був проведений суд над Тимошенко і Луценком. Але, в основному, він виправдовувався, говорив про необхідність цих судових і інших заходів. Тобто, він свою цю позицію переважно виправдовував", - уточнив публіцист.

"Просто ми обмінялися думками, і на цьому зустріч скінчилася", - підсумував Іван Дзюба.

5 квітня учасники ініціативи "Першого грудня" провели Національний круглий стіл для обговорення ситуації в Україні та шляхів її розвитку.

Нагадаємо, що влітку минулого року у ЗМІ виник ажіотаж з приводу листа української інтелігенції до Януковича з підтримкою в боротьбі з корупційною системою. Водночас президент "Могилянки" Сергій Квіт, який також підписався під ним, заявив, що не бачив повної версії листа.

Також багато громадських діячів заявили, що не бачили тексту листа, який вони підписали, а дехто заявив що взагалі не підписував цього листа.

Довідка. Ініціативна група "Першого грудня"

Ініціативна група "Першого грудня" створена у 20-ту річницю референдуму за незалежність. Об’єднання засновано у відповідь на звернення трьох традиційних українських церков (Української православної церкви Московського патріархату, Української православної церкви Київського патріархату та Української греко-католицької церкви).

До ініціативної групи "Першого грудня" долучилися відомі українські інтелектуали і громадські діячі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1185 | Додав: adminA | Теги: янукович, ініціативу Першого грудня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]