Ср, 2024-10-23, 22:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:54
Підтримала заборону московської церкви в Україні Всеукраїнська рада церков
Інші останні Релігійні новини

Головною загрозою для релігійної свободи в Україні у Раді церков назвали російську агресію.

Після онлайн-зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським 17 серпня Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) офіційно підтримала законодавчу ініціативу щодо заборони діяльності релігійних організацій, повʼязаних з росією (тобто УПЦ мП). Під час зустрічі члени ради усно заявили, що підтримують курс Зеленського щодо духовної незалежності та законопроєкт про заборону УПЦ. Згодом підтримка була оформлена у вигляді заяви.

ВРЦіРО категорично засудила діяльність російської православної церкви, яка стала “співучасницею кривавих злочинів російських загарбників проти людяності”. Про це йдеться у документі на сайті Ради церков і релігійних організацій.

“Ми підтримуємо законодавчу ініціативу президента України щодо унеможливлення діяльності таких організацій в нашій країні, яка має також широку політичну і суспільну підтримку”, – йдеться у повідомленні.

Головною загрозою для релігійної свободи в Україні у Раді церков назвали російську агресію, внаслідок якої окупанти вбили десятки священнослужителів, зруйнували сотні храмів і молитовних будинків.

 “московський патріархат виправдовує погроми та обмеження релігійної свободи, катування й убивства священників та пасторів і цинічно попирає Господні установлення та елементарні норми загальнолюдської моралі”, – додали у ВРЦіРО.

Станом на червень 2021 року до складу ВРЦіРО входять 15 церков і релігійних організацій та 1 міжцерковна організація, серед яких православні, греко- і римсько-католицька, протестантські та євангельські церкви, а також іудейське та мусульманське релігійні об'єднання. УПЦ мП не входить до складу Ради.

Заборона УПЦ мп в Україні

Робота над забороною УПЦ мП триває з вересня 2023 року, коли документ успішно пройшов перше читання у Верховній Раді. Однак подальше просування законопроєкту було затримане через брак голосів, а в липні деякі депутати навіть заблокували трибуну, щоб перешкодити його розгляду. Текст документа тривалий час не був доступний для громадськості, проте після звернення ГО "Голка" проєкт закону нарешті з'явився на сайті уряду.

Президент Зеленський провів 10 серпня нараду щодо “рішення, яке зміцнить українську духовну незалежність”. Про це він сказав у відеозверненні. Згодом стало відомо, що він мав на увазі – Верховна Рада збирається все ж ухвалити законопроєкт про заборону діяльності УПЦ мП та пов'язаних із нею організацій в Україні.

Документ завершив етап остаточних правок і вже наступного тижня буде винесений на розгляд у Верховній Раді. Більшість парламентарів висловили чітку підтримку законодавчої ініціативи, спрямованої на заборону цієї релігійної організації. За попередньою інформацією, закон можуть ухвалити до Дня Незалежності України – 24 серпня.

Як зазначається, відбулась зустріч з українським президентом Володимиром Зеленським, де йшлося про питання захисту свободи віросповідання та духовної незалежності країни, захист конституційного порядку та громадської безпеки, права людини та основні свободи у контексті зловживання з боку країни-агресорки.

 "Ми категорично засуджуємо діяльність російської православної церкви, яка стала співучасником кривавих злочинів російських загарбників проти людяності і яка освячує зброю масового знищення і відкрито заявляє про необхідність знищення української державності, культури, ідентичності, а з недавніх пір - і самих українців", - повідомляється у заяві.

Рада церков підтвердила свою попередню заяву, зроблену у квітні 2023 року, що жодна релігійна, чи світська організація з центром в країні, яка вчинила військову агресію проти українського народу, і керується державою-агресоркою, не може функціонувати на території України.

У заяві також наголошується, що саме російська агресія - ключова загроза релігійній свободі в Україні.

 16 серпня комітет з питань гуманітарної та інформполітики рекомендував ВРУ ухвалити у другому читанні законопроєкт, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, пов'язаних із російською православною церквою.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 278 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]