Ср, 2024-04-24, 21:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:21
Південний Судан вивів з території Судану свої війська, щоб не спровокувати війну
Інші останні Новини світу

Президент Південного Судану Салва Киїр наказав вивести війська із захопленого прикордонного району Хегліг, де знаходяться нафтові родовища.

Цей район належить північній частині Судану, передає ВВС Россия.

Південний Судан захопив його минулого тижня, що стало серйозним приводом для побоювань щодо великомасштабного конфлікту в цьому регіоні.

Нагадаємо, з 1956-го по 2011 рік Південний Судан і Судан (північний) існували як єдина держава. При цьому зберігався чіткий розподіл: на півночі жили араби-мусульмани, на півдні - негроїдні племена, які сповідують християнство або традиційні африканські релігії.

Жертвами громадянської війни стали 2 млн людей. Вона завершилася в 2005 році: згідно з мирним договором, через шість років, у січні 2011-го, відбувся референдум про незалежність Південного Судану. Майже 99% його учасників висловилися за відокремлення. Через півроку, 9 липня, було проголошено нову державу - Південний Судан. На його території опинилися основні нафтові родовища (до розпаду Судан видобував 500 тис барелів нафти на день, 75% з яких - на півдні).

Всі нинішні трубопроводи йдуть на північ, до Порт-Судану. Хартум і Джуба не зуміли домовитися про ціну транзиту, в результаті Південь припинив експорт енергоносіїв, обидві країни втратили мільярди доларів потенційних доходів. Ця "комерційна суперечка" і стала одним із приводів до нинішнього військового конфлікту.

11 квітня влада Судану заявила, що припиняє переговори з південносуданською делегацією, які почалися в перших числах квітня в Ефіопії.

Раніше президент Південного Судану Салва Киїр заявив, що не виведе військ з багатого нафтою прикордонного району Хегліг.

У свою чергу президент Судану Омар аль-Башир на це відповів, що влада Судану буде до кінця відстоювати територіальну цілісність своєї країни.

"Ми не віддамо нікому і п'яді своєї території, - заявив він, виступаючи в суданській провінції Кордофан перед демонстрантами, які протестують проти інтервенції південносуданських військ. - Хай хто б простяг руку на суданські землі, ми її відріжемо".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1101 | Додав: adminA | Теги: війну, війська, Судану, Південний Судан вивів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]