Сб, 2024-05-04, 19:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:39
Побоюються виходити з рф через привласнення кремлем їхніх активів західні компанії
Інші останні Економічні новини

Після захоплення кремлем підприємств Danone та Carlsberg іноземні компанії, які хочуть піти з росії, можуть зіткнутися з труднощами при пошуку покупців. Про це повідомляє Bloomberg.

Компанії з виробництва споживчих товарів від PepsiCo та Mars до Nestlé та Reckitt Benckiser, які ринули на росію кілька десятиліть тому, інвестуючи мільйони у будівництво заводів, найм місцевих жителів та розвиток місцевих брендів, ризикують втратити все.

Як зазначається у публікації, племінник рамзана кадирова якуб закрієв очолив дочірню компанію виробника йогуртів Danone у росії. Західні компанії, які все ще працюють на росії, розуміють, що з ними може статися те саме.

«Західні активи на росії більше не в безпеці, - каже Олександра Прокопенко, позаштатний науковий співробітник російського Євразійського центру Карнегі в Берліні. Це новий рубіж у війні. Якщо кремль піде далі, він повернеться до 90-х: перерозподіл активів на користь більш вигідних власників «.

У квітні путін підписав указ, який дозволяє державі брати під тимчасовий контроль активи компаній або приватних осіб із недружніх держав, зокрема США та їхніх союзників. Проте конфіскація місцевого бізнесу Danone SA та російського виробництва пива Carlsberg A/S минулого тижня стала несподіванкою для їхніх європейських власників, які планували продати свої російські підприємства місцевим компаніям.

Роздача цінних активів впливовим російським бізнесменам та політичним союзникам може зміцнити опору влади путіна після ганебної спроби заколоту, здійсненої командиром найманців євгеном пригожиним у червні.

«У рамках прагнення путіна до влади він збирається розділити багато економічних активів, що перебувають на росії, і віддати їх своїм поплічникам, щоб зміцнити свою політичну позицію», - говорить Вільям Померанц, директор Інституту Кеннана Центру Уїлсона у Вашингтоні.

Представники Carlsberg, Danone, Nestlé, PepsiCo, Reckitt та Unilever відмовилися коментувати цю історію. Mondelez не відповів на запит про коментарі.

Раніше повідомлялося, провідний американський виробник харчових продуктів Mondelez повідомив, що скорочує операції на росії.

Нагадаємо, Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло британську корпорацію Unilever до переліку міжнародних спонсорів війни.

Нагадаємо, що раніше НАЗК внесло австрійську банківську групу Raiffeisen Bank International до переліку міжнародних спонсорів війни за продовження роботи банку на росії та офіційне визнання так званих «л/днр».

Тим часом НБУ стурбований можливою стратегією виходу Raiffeisen Bank International із російського ринку шляхом обміну активів його російського дочірнього банку на підсанкційний Сбербанк в Австрії.

Французька компанія Leroy Merlin все ж вирішила піти з ринку терористичної країни. Французька група ADEO, яка володіє брендом, повідомила про наміри продати всі свої магазини на росії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 312 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]