Сб, 2024-04-20, 13:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:16
Поетеса Ліна Костенко потрапила у трійку найвидатніших жінок в історії України - Kantar
Інші останні Культурні новини

Kantar: поетеса Ліна Костенко потрапила у трійку найвидатніших жінок в історії України

Леся Українка та Княгиня Ольга – найвидатніші жінки в історії України, на думку опитаних.

У п’ятірку найвидатніших входять також Ліна Костенко, Роксолана та Анна Ярославна. Такі дані Kantar online TRACK.

Найвидатніші-жінки

Представники Західного регіону частіше називають Соломію Крушельницьку (5%), Півночі – Марусю Чурай (2%), Центру – Марію Заньковецьку та Марію Примаченко (по 3%), люди віком 41-55 років – Анну Ярославну (7%).

У порівнянні  з минулим роком ТОП 3 лишається незмінним, але респонденти частіше згадують як найвидатнішу жінку в історії країни княгиню Ольгу.

Частка тих, кому важко відповісти на запитання, зменшилася.

Kantar Online Track – проект, започаткований у 2014 році за ініціативи та фінансування Kantar Україна для щомісячного вимірювання та аналізу громадської думки щодо головних подій України. Отримані дані на регулярній основі забезпечують інформацією виробників, медіа та різні інститути країни.

Опитування репрезентує міське населення України, яке користується Інтернетом у віці 18-55 років за статтю, віком, типом населеного пункту, регіону (проникнення інтернету в цій групі – 84%). Обсяг вибірки 1000 респондентів.

Нагадаємо, більшість українців (87%) не підтримують ідею скасування свята 8 березня (у 2012 році – 91%). Підтримують ідею – лише 9%, частіше на Заході (18%), водночас навіть тут більшість (73%) не підтримують таку ініціативу.

Для довідки.

    Леся Українка (справжнє ім’я Лариса Петрівна Косач-Квітка; 13 (25) лютого 1871, Звягель, нині Новоград-Волинський — 19 липня (1 серпня) 1913, Сурамі, Грузія) — українська письменниця, перекладачка, культурна діячка. Співзасновниця літературного гуртка «Плеяда». Писала в жанрах поезії, лірики, епосу, драми, прози, публіцистики. Також працювала в ділянці фольклористики (220 народних мелодій записано з її голосу) і брала активну участь в українському національному та жіночому русі.

    Ольга (близько 910 — 11 липня 969) — руська княгиня із династії Рюриковичів. Княгиня київська (945—962), дружина київського князя Ігоря Рюриковича. Мати Святослава Ігоровича. Помстилася деревлянам за гибель чоловіка (945—946). Упорядкувала збирання данини, організувала опорні пункти київської влади (погости). 957 року відвідала Константинополь, де уклала угоду з імператором Костянтином VII Багрянородним і прийняла християнство. Хрещене ім’я — Олена; також — Ольга-Олена. Канонізована католицькою і православною церквами як свята Ольга.

    Ліна Василівна Костенко (нар. 19 березня 1930, Ржищів, Київська округа, Українська СРР) — українська письменниця, поетеса-шістдесятниця. Лауреат Шевченківської премії (1987), Премії Антоновичів (1989). У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі, за що була надовго виключена з літературного процесу. Почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів. Відмовилася від звання Героя України.

    Роксолана (лат. Roxolana, італ. la Rossa («Русинка»); тур. Hürrem Sultan, осман. خرم سلطان; бл. 1505 — 15 квітня 1558) — спершу наложниця, а потім — дружина Сулеймана І Пишного, султана Османської імперії. Мати султана Селіма II. Справжнє ім’я та місце народження невідомі. У польській літературній традиції — Олександра, в українській — Анастасія. За твердженням історика-аматора Станіслава Жевуського (з посиланням на Самуеля Твардовського), була донькою священика з галицького міста Рогатина; згодом у художніх творах з’явилося прізвище священика — Лісовський. У 1518-1520 роках потрапила до татарського полону й була продана в рабство. Згодом опинилася в султанському гаремі, де стала коханою дружиною Сулеймана І. Своїм коштом будувала мечеті, школи, караван-сараї та кухні у Стамбулі, Едірне, Єрусалимі, Мецці й Медіні. Посприяла сходженню на османський престол свого сина Селіма II. Оспівана у літературі, образотворчому мистецтві, музиці та кіно.

    Анна Ярославна (близько 1032 — між 1075 і 1089) — руська князівна, королева Франції (1051—1060). Представниця династії Рюриковичів. Дочка великого князя київського Ярослава Мудрого та його другої дружини, шведської принцеси Інгігерди, дочки шведського короля Улофа III. Онука святого київського князя Володимира Святославича. Друга дружина французького короля Генріха I (1051—1060). Мати французького короля Філіппа І та вермандуанського графа Гуго, що був одним із керівників Першого Хрестового походу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1215 | Додав: adminA | Теги: Kantar, трійка найвидатніших жінок в історі, поетеса Ліна Костенко | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]