Чт, 2024-04-25, 21:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:06
Пояснює заступник гендиректора концерну Мустафа Найєм - навіщо ліквідують Укроборонпром
Інші останні Економічні новини

Навіщо ліквідують Укроборонпром? Пояснює заступник гендиректора концерну Мустафа Найєм

Концерн Укроборонпром буде ліквідовано, а на його базі створять шість галузевих холдингів. Про це керівництво компанії заявило наприкінці минулого тижня.

Журналістка Радіо НВ Тетяна Даниленко розпитала заступника генерального директора компанії Мустафу Найєма, як проходитиме реформа концерну — публікуємо його головні цитати з інтерв'ю в декількох абзацах.

«Концерн Укроборонпром був створений 2010 року указом президента Віктора Януковича — на той момент це була повна калька з Російської Федерації, російська компанія з виробництва зброї називалася Рособоронпром. Очолював Укроборонпром тоді такий собі пан Дмитро Соломатін, який зараз втік до РФ. Кажуть, там йому навіть видали якусь нагороду.

Єдиною метою створення цього концерну від самого початку була концентрація продажу зброї, яка залишилася нам від Радянського Союзу, і концентрація всіх грошей, які на той момент отримувалися з цієї галузі. Підприємства, які перейшли до Укроборонпрому, раніше підпорядковувалися напряму Міністерству промислової політики (тоді ще було таке відомство) і частково переходили від Міністерства оборони до Укроборонпрому.

Так з’явився цей концерн — від початку ніхто не мав на меті робити щось більше, ніж просто грабувати і контролювати потоки продажу зброї. Зрештою, так воно і сталося — найбільш «хлібними» підприємствами концерну стали ті компанії, які займаються продажем зброї, а не ті, хто займається її виробництвом.

Стосовно того, що треба ліквідувати концерн: коли ми говоримо про ліквідацію Укроборонпрому, ми говоримо не просто про Карфаген (який був знищений, і замість нього нічого не з’явилося), а про те, що замість Укроборонпрому мають з’явитися п’ять або шість профільних корпорацій, які будуть зосереджені на виготовленні конкретної номенклатури, конкретної продукції.

Укроборонпром — це 137 компаній, з яких 21 знаходиться на окупованих територіях. У складі інших 116 компаній 28 приносять левову частку доходів. Багато компаній в тій або іншій формі увійдуть до складу майбутніх корпорацій, але є і такі, які або не активні, або в стані банкрутства, або вже ніколи не встануть на ноги. На даний момент, за результатами аналізу діяльності всіх підприємств, очевидно, що 21 компанію ми будемо передавати державі для подальшого вирішення їхньої долі.

Ось чому це потрібно, наша головна мета — позбавити ті успішні компанії, які є зараз в концерні, тягарів, які не дають їм розвиватися, а з іншого боку — зробити синергію з тих кластерів, які займаються або спеціалізуються на виготовленні конкретної номенклатури у різних галузях.

Що таке структура концерну: є 137 компаній і надбудова у вигляді Укроборонпрому. Тобто, коли ми говоримо про ліквідацію Укроборонпрому, ми говоримо саме про ліквідацію цієї надбудови, а не підприємств, які виготовляють зброю та військову техніку. Ця надбудова, яка була створена для того, щоби контролювати «потоки», має зникнути".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 771 | Додав: adminA | Теги: Укроборонпром, ліквідація, заступник гендиректора концерну Мус | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]