Ср, 2024-04-24, 20:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:17
Політологи пояснили, чому Янукович не побачився з Путіним
Інші останні Політичні новини

Від 18 грудня очікували підписання мало не історичної угоди Києва і Москви. Звичайно, не нових Харківських угод, але певний тренд як у зовнішньополітичній, так і у внутрішньополітичному житті зустріч Віктора Януковича з Володимиром Путіним повинна була висунути.

У Москві сторони планували підписати якийсь договір, який поглиблював би відносини України з Митним союзом, а натомість Київ отримував "пряники", головний з яких - жадана знижка на газ. Раніше Росія неодноразово заявляла, що не зацікавлена в приєднанні до "окремих положень" союзу, а сприймає тільки повноцінне членство. Тому як саме має виглядати компромісний варіант документа, і було головною інтригою. Посол РФ в Україні Михайло Зурабов завчасно заявив, що зустріч відбудеться тільки в тому випадку, якщо потрібно буде закріпити результат конкретних домовленостей в енергетичній сфері.

Результатом залишилася не задоволена, щонайменше одна сторона. Візит, чутки про який ходили останні дні під публічні реверанси Януковича і його свити на адресу Митного союзу, в останній момент виявився зірваним. Втім, терміновість цього візиту (новина про нього з'явилася на президентському сайті тільки 17 грудня) сама по собі припускала подібні форс-мажори. Про те, що плани помінялися в останній момент, побічно свідчив той факт, що журналістський пул дізнався про скасування візиту вже перебуваючи в Білокам'яній.

Депутати, присутні на короткостроковому засіданні, дізнавалися про скасування візиту від журналістів і реагували на цей факт по-різному. Так, Петро Порошенко запропонував звернутися по коментарі з цієї теми до Володимира Путіна, а Сергій Ківалов висловив оригінальну версію, що російський президент віддав перевагу іншому важливого заходу - з'їзду суддів, який проходить раз на чотири-п'ять років. Україна, треба розуміти, нікуди не дінеться. Вадим Колесніченко, широко посміхаючись, терпляче пояснював журналістам, який Віктор Федорович передбачливий і не дозволяє тиснути на нашу незалежну державу ні Москві, ні Брюсселю.

Арсеній Яценюквітав українців зі скасуванням візиту і обіцяв, що якщо Янукович таки спробує рушити в східному напрямку, опозиція буде скликати позачергове засідання парламенту і тоді нікому мало не здасться. Олег Тягнибок лякав відродженням "русского мира", а його однопартійці у разі зближення з Митним союзом погрожували вивести народ на вулиці.

"Нехай виводять людей на вулиці - зараз якраз мінус 15-25, - посміхався "регіонал" Володимир Вечерко. - Їм, напевно, хтось платить, тому якщо гроші є, хай виводять. Ми повинні відстоювати лише національні інтереси України - співпрацювати з усіма країнами, щоб приносити економічну користь нашій країні. І нас у Митний союз ще ніхто не бере: чек на калоші - це ще не калоші".

Калоші калошами, але про те, з яких конкретно причин і навіть з чиєї ініціативи скасували візит, поки що можна тільки здогадуватися. За інформацією видання, Верховна Рада в цей день повинна була благословити вихід на ринок газового посередника, який за задумом мав прийти на зміну легендарному "РосУкрЕнерго", але з якихось причин цього не сталося. Більшість нехитрих теорій звелися до того, що "не домовилися": Україна намагалася зіграти "на тоненького", залишивши відчиненими двері на Захід, зокрема, ще розраховуючи увійти в Зону вільної торгівлі з ЄС, але такий компроміс Кремль не влаштував. У нинішній ситуації дуже вже багато поставлено на карту. Можна припустити, що мав місце і розрахунок на ревнощі Європи: геополітична розтяжка України та напускання туману з Митним союзом подіяли на європейців, оперативно призначений на лютий саміт Україна - ЄС. Горезвісна багатовекторність у дії.

Перші коментарі російської сторони ясності не додали. Помічник Володимира Путіна Юрій Ушаков видав суто дипломатичний коментар ні про що - мовляв, документи не вдалося остаточно узгодити і необхідно провести їхнє експертну доведення. Термінів, "навіть у більш-менш конкретному варіанті" Ушаков зволів не називати.

Нічого не зрозуміло було і з пояснень одного з головних "міжнародників" у Партії регіонів Леоніда Кожари. Ще 17 грудня він виразно готував громадську думку мало не до входження в Митний союз і подавав це як велике благо в порівнянні з тією ж таки ЗВТ з ЄС. Після скасування візиту Кожара вже запевняв, що Україна не може бути членом Митного союзу, бо це забороняє чинне законодавство.

Зрив візиту свідчить, що у відносинах Києва і Москви триває криза довіри, але поки що сторони не роблять особливо різких заяв, очевидно розраховуючи на продовження переговорів. Про те, чому зірвалося підписання "проривної" українсько-російської угоди, міркують опитані експерти.

Політологи: шанси на підписання домовленостей про МС були "фіфті-фіфті", але вони могли загострити внутрішньополітичну ситуацію

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський стверджує - "ми можемо стати учасниками Митного союзу, а потім вийти з нього"

"Я спочатку очікував, що шанси підписання "фіфті-фіфті". Мені було відомо, що ще позавчора там виникли якісь проблеми, але вони начебто були залагоджені. А вчора, мабуть, знову виникло щось, що скасувало підписання. Підписати повинні були інтегрувальний документ, який включав би як мінімум три теми - "дорожня карта" щодо входження України в МС, тема долі ГТС і тема ціни на газ. Все це було ув'язано в один компромісний варіант. Посол Росії Зурабов кілька днів тому жорстко заявив, що якщо не буде шансів підписати документ, то візит не відбудеться. Що, власне, і сталося.

Тепер навряд чи до кінця року щось станеться - нову ціну на газ з 1 січня ми очевидно вже не отримаємо. Хочу зазначити, що в нашому законодавстві справді прописана мета стати членом ЄС, але оскільки ЄС не дає нам гарантій перспектив, ми можемо стати повноправними учасниками Митного союзу, вирішити наші поточні тактичні завдання, вибратися з піке, а потім вийти з МС, якщо ЄС буде готовий нас узяти хоча б у перспективі. Так що твердження "опозиційних кроликів" про те, що вступ до МС - порушення закону, - нахабна брехня. Так само як і те, що говорить Хорошковський - такий же "опозиційний кролик", як і Яценюк. Він шукає своє місце в групі олігархів, яким і так добре і вони не хочуть Митного союзу.

Будь-яка міжнародна угода має і плюси, і мінуси, але у нас немає експертної дискусії на цю тему. Є експерти, які брешуть, що напрямок на ЄС завжди підтримує більше людей, ніж на Росію і МС. Вони вже давно не експерти, а пропагандисти. А я б хотів експертної дискусії, але ніхто до неї не готовий.

Заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий каже, що тиск Москви на Київ буде тільки посилюватися.

"Візит Віктора Януковича в Москву до останнього моменту був у підвішеному стані, тому Адміністрація президента до останнього не оприлюднювала дати поїздки. Очевидно, що сторони не змогли дійти компромісу з газового питання. Надто в тій частині, яка стосувалася своєрідного обміну: Україна отримає знижку на газ тільки в тому випадку, якщо приєднається до Митного союзу. Як відомо, Росія наполягала на повній участі України в цьому утворенні, а офіційний Київ погоджувався тільки на часткове приєднання. Для Росії вкрай важливо, щоб Україна остаточно відмовилася від європейської інтеграції, а приєднання до Митного союзу поставило би хрест на цьому зовнішньополітичному векторі Києва. Чи означає це, що тема Митного союзу закрита остаточно? Ні. Принаймні, доти, доки Україна не підпише Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Тож тиск Москви на Київ буде тільки посилюватися - що ближче Україна буде до підписання угоди з ЄС, то наполегливішим буде Кремль".

Директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що підписання угоди про МС могло спровокувати загострення внутрішньополітичної ситуації.

"У наявності наша традиційна ситуація - коли за п'ять хвилин до підписання все змінюється і Янукович йде назад. Перша версія - сторони не досягли компромісу, тому і їхати не було чого. Друга версія - проект документа був, і на його підписанні наполягала одна частина оточення президента, яка його майже переконала. Але в останній момент друга частина оточення його переконала. Логіка зрозуміла - європейці зараз виявляють гнучкість і готові до підписання нових угод, тому давайте почекаємо, підпишемо угоду з ЄС, і на цій базі будемо торгуватися з росіянами. Другий фактор - побоювання внутрішньополітичних ризиків, оскільки підписання угоди про Митний союз могло спровокувати загострення внутрішньополітичної ситуації. А акцент на стабільності - зараз для Януковича головний імператив".

Нагадаємо, 18 грудня робочий візит Януковича до Російської Федерації було перенесено. Про це повідомила прес-служба президента. "Темами зустрічі президентів України і Росії визначені актуальні питання українсько-російського співробітництва, насамперед в енергетичній і торговельно-економічній сферах. Зокрема - вироблення взаємоприйнятого механізму взаємодії України з Митним союзом Росії, Бєларусі та Казахстану", - було сказано в повідомленні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1029 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]