Вт, 2024-04-23, 17:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:52
Помилувати людей, страчених у середньовіччі через чаклунство готуються у Шотландії
Інші останні Новини Європейського Союзу

Група активістів «Відьми Шотландії» повідомила, що депутат місцевого парламенту Наталі Дон розробить законопроєкт із пропозицією помилувати людей, яких було страчено в Шотландії в XVI-XVIII століттях за звинуваченням у чаклунстві. Нова ініціатива вже знайшла підтримку з боку адміністрації першого міністра Шотландії Ніколи Стерджен.

Скільки шотландців стали жертвами звинувачень у чаклунстві в 1563–1736 роках, точно підрахувати неможливо, пишуть британські ЗМІ.

Закон про чаклунство почав діяти в Шотландії у 1563 році. Найбільш масово на відьом полювали в період правління Якова VI — сина королеви Марії Стюарт, який у 1567 році вступив на шотландський престол, а 1603 року став королем Англії під ім’ям Якова I.

Він вважав шторми під час своєї подорожі в Данію перед весіллям (король був одружений на принцесі Ганні Данській) підступами відьом, особисто брав участь у судових процесах проти обвинувачених у чаклунстві і навіть написав книгу під назвою «Демонологія».

У 1736 році закон про чаклунство скасували, а замість нього в Шотландії, як і в інших частинах Великої Британії, почав діяти закон, що забороняв приписувати собі магічні здібності. Тим, хто сам себе так називав, загрожував рік ув’язнення. Цей закон діяв у Великій Британії до 1950-х років.

За даними, які наводять «Відьми Шотландії», за два з лишком століття відьмами і чаклунами було оголошено щонайменше 3837 людей. З них дві третини, або 2558 людей, були страчені. 84% обвинувачених (і, ймовірно, приблизно стільки ж страчених) були жінками.

Тих, кого підозрювали в чаклунстві, часто катували, щоб домогтися визнання. Однією з найпоширеніших тортур було позбавлення сну. Страчували зазвичай через повішення, останки спалювали на багатті, щоб не залишати можливості поховати тіло. Коли судили жінок, їм навіть не дозволяли захищати себе, зазначили «Відьми Шотландії».

Серед найвідоміших жертв звинувачень у чаклунстві в Шотландії — Гейліс Дункан, яка під тортурами заявила, що вступила в зв’язок з дияволом, щоб наслати шторм на кораблі Якова VI; Агнес Сімпсон, яка розповіла про участь 200 жінок у диявольській месі, де планувалося вбивство монарха; Ліліас Ейді, звинувачена в тому, що вона нібито наслала на сусіда похмілля за допомогою заклинання.

Рух «Відьми Шотландії» вже два роки бореться за те, щоб влада помилувала засуджених за чаклунство, принесли офіційні вибачення через суди над «відьмами» і створили національний меморіал в пам’ять про жертв цих судів.

Учасники руху посилаються на рішення влади американського штату Массачусетс, де в 2001 році оголосили невинними «салемських відьом», убитих під час знаменитих судових процесів у справах про чаклунство в місті Салем. Ці суди закінчилися стратою 19 людей, ще п’ять людей померли у в’язниці, одна людина загинула від тортур.

«В Салемі було звинувачено 300 людей і страчено 19. Ми же в Шотландії дуже досягли успіху в пошуку жінок для спалення. У перерахунку на душу населення в XVI—XVIII століттях у нас було страчено вп’ятеро більше людей, ніж де-небудь ще в Європі. І більшість з них були жінками», — цитує The Guardian слова юриста і глави «Відьом Шотландії» Клер Мітчелл.

Депутат шотландського парламенту Наталі Дон, яка заявила про намір сприяти виправданню «відьом», вважає, що це в тому числі допоможе боротьбі з патріархальними поглядами, що збереглися в сучасному шотландському суспільстві.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон заявив, що його країна почне кампанію зі скасування смертної кари у всьому світі. Відповідне питання Франція підніме під час головування в Раді Європейського Союзу в першій половині 2022 року.

Європейський Союз та Рада Європи заявили про своє неприйняття смертної кари у всіх країнах світу. Голова дипломатії ЄС Хосеп Боррель та генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Буріч відзначили у своїй заяві, що скасування смертної кари – це насамперед питання політичної волі.

Режим талібів продовжує влаштовувати масові страти колишніх військових Афганістану. Було страчено 47 людей. Захід продовжує висловлювати стурбованість.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 581 | Додав: adminA | Теги: помилування, страчення, чаклунство, Шотландія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]