Сб, 2024-04-20, 11:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:19
Порятунок потопаючих: в АП винайшли спосіб, як вижити регіонам
Інші останні Економічні новини
Реформа місцевого самоврядування, запропонована адміністрацією президента, законодавчо забезпечить права територіальних громад на добровільне об'єднання і впровадження активного міжмуніципального співробітництва. Про це у своїй статті для видання "Дзеркало тижня. Україна" пише радник президента України, секретар Конституційної асамблеї Марина Ставнійчук.

За її словами, доцільно створити законодавчу основу для реалізації права територіальних громад на добровільне об'єднання через прийняття закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

"При цьому передбачити в ньому систему державного стимулювання об'єднання. Також слід ввести співпрацю територіальних громад на засадах ресурсно-організаційної кооперації через ухвалення закону України "Про співробітництво територіальних громад", "Про внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо визначення основних засад фінансування проектів такого співробітництва)". Європейські структури, всупереч власним труднощам, готові допомогти Україні в питанні стимулювання процесу об'єднання громадян", - пише Ставнійчук.

"Адміністративно-територіальна реформа як частина реформи місцевого самоврядування повинна збігтись (бо інакше вона неможлива) з ухваленням або ж з введенням в дію зміни до Конституції України в цій частині", - зазначила радник президента.

Крім того, радник президента секретар Конституційної асамблеї Марина Ставнійчук назвала повноцінне самоврядування метою адміністративної реформи. В Адміністрації Президента твердо мають намір знизити дотаційність місцевих бюджетів. За інформацією Ставнійчук, в Україні дотаційність 5419 місцевих бюджетів становить понад 70%, 483 територіальні громади на 90% утримуються на кошти державного бюджету.

Нагадаємо, що згідно з експертними оцінками, затримки субвенцій з рахунків Держказначейства до місцевих бюджетів становлять 3-4 млрд грн по всій Україні. При цьому в Держказначействі відповідальність за те, що відбувається, перекладають на місцеві органи влади, які "страхують" бюджетні ризики, розміщуючи кошти на депозитні рахунки в банківських установах.Ситуація, що склалась, турбує можливою невиплатою зарплат 4,4 млн працівників бюджетної сфери у грудні 2012 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1142 | Додав: adminA | Теги: ап, вижити регіонам | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]