Пт, 2024-03-29, 13:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:30
Потенційно населену планету відшукали астрономи
Інші останні Новини світу науки і технологій

У зірки тау Кита астрономи виявили п'ять планет, з-поміж них одну потенційно населену, яку науковці ще півстоліття тому "слухали" в пошуках сигналів позаземних цивілізацій.

Зірку тау в сузір'ї Кита (HD 10700) видно на небі як зірку третьої зоряної величини. Вона віддалена від Землі на 11,9 світлового року і дуже схожа за своїми параметрами на наше Сонце.

Група астрономів з Британії, Чилі, США і Австралії під керівництвом Мікко Туомі з університету Хертфордшира (Великобританія) вирішила випробувати в спостереженнях за цією зіркою новий високоточний метод вимірювання променевих швидкостей - швидкості руху зірки до спостерігача і від нього.

Астрономи використовували дані про тау Кита відразу з трьох спектрографів - спектрографа HARPS, встановленого на 3,6-метровому телескопі в Європейській південній обсерваторії в Чилі, UCLES на англо-австралійському телескопі в Сайдинг-Спрінг (Австралія) і HIRES, встановленого на 10-метровому телескопі обсерваторії Кека на Гаваях, передають РИА "Новости".

Проаналізувавши дані, науковці виявили періодичні коливання променевої швидкості зірки, які свідчили про присутність планетної системи.

Якщо отримані дані підтвердяться, то система тау Кита стане другою планетною системою, найближчою до Сонячної - після планетної системи в однієї з зірок потрійної системи альфа Центавра.

Крім того, одна з п'яти планет тау Кита - та, період обертання котрої становить 168 днів, а маса 4,3 земної - виявилася в "зоні життя" - ділянці, де вода може існувати у рідкому стані, а значить, є умови для існування живих організмів.

Разом з тим, астрономи підкреслюють, що потрібні додаткові незалежні вимірювання, щоб підтвердити присутність планет біля зірки тау Кита.

На одній з найбільш непридатних для життя планет Сонячної системи - Венері - у далекому минулому були населені океани. Проте вчені уточнюють, що океани тут були недовго і на найраніших стадіях існування планети.

Таких висновків астрономи дійшли, базуючись на інформації, переданій європейським орбітальним апаратом Venus Express, що працює зараз на орбіті навколо Венери.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 993 | Додав: nowyny | Теги: Населена планета | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]