Чт, 2024-04-25, 01:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:33
Повернути її дипломатів до Росії вимагає Чехія
Інші останні Новини Європейського Союзу

Новий очільник МЗС Чехії Якуб Кулханек поставив Москві ультиматум - якщо 20 висланих з РФ чеських дипломатів не зможуть повернутись до Росії, Прага скоротить російський дипломатичний персонал.

Між Чехією та Росією посилюється дипломатичний конфлікт. Новий міністр закордонних справ Чехії Якуб Кулханек ввечері у середу, 21 квітня, ультимативно заявив, щоб Москва до опівдня 22 квітня дозволила повернутися до Росії 20-м висланим раніше чеським дипломатам. В іншому разі Чехія пропорційно скоротить чисельність російського дипломатичного персоналу у Празі. Фактично це означає висилку ще 20 російських дипломатів.

У відповідь офіційна представниця міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що у Москві "попереджають Прагу про неприпустимість вести розмову з Росією в ультимативному тоні" і що посол Чехії Вітезслав Півонька 22 квітня буде викликаний до МЗС РФ. "Пропонуємо Празі залишити ультиматуми для спілкування всередині НАТО. З Росією такий тон неприпустимий", - сказала Захарова.

Раніше Чехія звинуватила російські спецслужби в причетності до вибухів на складах боєприпасів у Моравії в 2014 році, внаслідок яких загинули двоє людей. Представник Кремля назвав висунуті Прагою звинувачення абсурдними і абсолютно безпідставними. Наприкінці минулого тижня Чехія вислала з країни 18 представників російського дипломатичного відомства. У відповідь Москва вислала 20 співробітника посольства Чехії у Москві.

Якуб Кулханек також вручив послу РФ у Празі Олександру Зміївському ноту протесту. Оглядачі розцінюють ситуацію як найглибшу кризу у відносинах між Чехією та Росією за багато десятиліть. Конфлікт розгортається менш ніж за пів року до парламентських виборів у Чехії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 516 | Додав: adminA | Теги: дипломатів до Росії, вимога, Чехія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]