Пт, 2024-03-29, 06:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:03
Представництво ЄС закликає якнайшвидше сертифікувати Е-декларування
Інші останні Економічні новини

Запуск 15 серпня Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) електронної системи декларування статків без сертифікації у належний спосіб "не відповідає цілям закріплення ключових юридичних наслідків, що повинні бути наслідком подання неправдивих декларацій". Про це йдеться у спільній заяві Представництва Євросоюзу та посольств країн-членів ЄС у Києві, оприлюдненій на офіційній сторінці представництва у Facebook.

"Саме тому запуск електронного декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним", - наголошується у зверненні.

Посилаючись на публічні заяви, зроблені ПРООН та іншими "надійними експертами", європейські дипломати не погоджуються з твердженням про те, що зрив своєчасної видачі технічного сертифікату "спричинено технічними недоліками". "Вони (експерти, яким довіряє Представництво ЄС - ред.) чітко підкреслюють: система повністю відповідає міжнародним стандартам та вже зараз може бути використана для збору та публікації декларацій в абсолютно законний спосіб. Це — завдання, що його наразі має виконати НАЗК", - йдеться у тексті заяви.

Представники ЄС та країн - членів Союзу нагадують про зроблену минулого тижня обіцянку президента України Петра Порошенка "забезпечити своєчасний і повноцінний запуск системи без будь-яких штучних затримок". "Ми також повністю підтримуємо заяву прем'єр-міністра (Володимира Гройсмана - ред.) від 15 серпня, у якій прозвучала вимога в найкоротші терміни владнати усі невирішені питання, що запобігають повному запуску системи електронного декларування, зокрема й її юридичної сертифікації", - заявляють в київському офісі Євросоюзу.

На думку європейських дипломатів, "нездатність швидко розв'язати цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі проти корупції в Україні, які є вкрай суттєвими для успішного процесу реформ, що підтримується Євросоюзом".

"Украй важливо, аби українська влада на всіх рівнях без зволікання владнала решту технічних і адміністративних питань – згідно з відповідними зобов'язаннями між Україною та ЄС", - зауважують європейські партнери України.

Нагадаємо, 15 серпня сайт Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) відповідно до зобов'язань України перед ЄС відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування.

Зазначимо, через відсутність атестату захисту інформації ці декларації наразі не можна використовувати як доказ в суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

Водночас в Адміністрації президента сподіваються, що система е-декларування повноцінно запрацює з вересня.

В свою чергу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та міністр юстиції Павло Петренко не мають наміру подавати електронні декларації доходів до отримання системою відповідного сертифіката.

Голова Державної фіскальної служби Роман Насіров також планує подавати свою декларацію у вересні. За його словами, процес подачі декларації до того часу стане більш зрозумілим.

Незадоволені у ситуації, що склалася, і в опозиції.

"Проблема полягає в тому, що діячі з купованими дипломами та амбіціями, котрі засіли в уряді, з явно не відповідними знаннями й досвідом, проґавили підготовку до впровадження електронних декларацій. А тепер, коли вибухнув скандал, вони готові вивалити в незахищену мережу докладні дані про доходи, витрати, майно і грошові кошти декількох мільйонів чоловік.

До чого це призведе в умовах небувалого розгулу злочинності й величезної кількості незаконної зброї на руках у населення вкрай зубожілої країни, здогадатися нескладно", - прокоментував голова громадської організації "Сила права", нардеп від "Батьківщини" V, VI, VII скликань Андрій Сенченко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 759 | Додав: adminA | Теги: Представництво ЄС, сертифікація, Е-декларування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]